kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Faili meçhul bir cinayet
Faili meçhul bir cinayet
Günlük de var söyleşiler de

Faili meçhul bir cinayet

Kendine has üslubu ile tanınan Selçuk Altun'un "Annemin Öğretmediği Şarkılar" adlı romanı pazartesi çıkıyor. Kitap birbirine zıt iki karakterin hayatı etrafında şekilleniyor.

Türkiye'de edebiyat tartışması "İyi edebiyat mı, yoksa kötü edebiyat mı" ekseninde yaşanıyor. Ben bu tartışmaların dışına çıkıp, yeni bir romanı tanıtmak istiyorum. "Yalnızlık Gittiğin Yoldan Gelir", "Bir Sen Yakınsın Uzakta Kalınca" ve "Ku(r)şun Lezzeti" romanlarının yazarı Selçuk Altun'un yeni kitabı "Annemin Öğretmediği Şarkılar" 10 Ocak Pazartesi günü okurla buluşuyor. Önceki romanı "Ku(r)şun Lezzeti" gibi yeni kitabı da Sel Yayıncılık tarafından yayımlandı. Selçuk Altun, önceki üç romanında kendine özgü dil ve üslubunu okura sevdirdi, kitapları ilgiyle karşılandı. Yeni kitabında yazar dille oyununu sürdürüyor ve okuru peşinden sürükleyen gizemli bir öykü anlatıyor. Kitapta iki ayrı karakterin hayatının ilerlemesi sarmal biçimde anlatılmış. Temel karakterlerden Arda tam bir "beyaz Türk"; Harvard mezunu, aşırı hırslı dahi kocası ile evlenebilmek için dinini bile değiştirmiş bir annenin oğlu. Babası cinayete kurban giden ve katilin peşinden ancak annesinin ölümünden sonra gidebilen bir karakter. Sarmalın diğer ipi milliyetçi ve kendine göre saf tarafları olan, özünde doğrudan yana Bedirhan; kiralık katil... Zamanla filozoflaşan çok ilginç bir karakter. Romanın birbirinden sürükleyici satırları arasında bu iki karakterin çözümlemesi yapılırken, Arda'nın peşinde okur İstanbul'un ara sokaklarını, tarihini keşfediyor. Satır aralarında insani bir gülümseyiş seziliyor. Kıvrak dil okuru iki ayrı yöne götürüyor. Bir solukta okuyacağınız, satır aralarında Türkiye'nin ana açmazlarına, güçlünün oyunlarına rastlayacağınız, usta işi bir roman. Altun'un kendine özgü dili romanın en güzel yanlarından biri.

ŞEHRİ GÖZETLEYEN ADAM
Tayfun Pirselimoğlu'nun yeni romanı mart ayında İthaki Yayınları tarafından çıkarılıyor. "Şehrin Kuleleri", gelecekte belirsiz bir zamanda İstanbul'da bir kuleden şehri gözetleyen T. Kara'nın tuhaf hikayesi. Kimselerin görmediği bir filmin yönetmenliğini yapmış ve bir daha film çekmemiş yönetmenin evini gözetlemeye başlayan T. Kara, bu acayip adamın ortadan kaybolmasıyla sonu belirsiz bir karmaşanın içine düşer. Pirselimoğlu, yazarlık ve ressamlığın yanı sıra yönetmenlik de yapıyor. Milli Reasürans Galerisi tarafından düzenlenen sergide özel desenleriyle Pirselimoğlu da ilgi çekeceğe benziyor. 9-29 Mart 2005 tarihlerinde gerçekleşecek sergiler Günter Grass'la başlamıştı.
Yayın hayatına Eylül 2003'te Hasan Bülent Kahraman'ın "Kitle Kültürü Kitlelerin Afyonu" ve Tarık Ali'nin "Bush Bağdat'ta" kitaplarıyla giren Agora Kitaplığı, yeni yıla iddialı bir programla başladı. Okurlarını Mehmet Eroğlu, Hasan Bülent Kahraman, Susan Sontag, Arundhati Roy, Terry Eagleton, Ariel Dorfman ve Azer Nefisi gibi yazarların eserleriyle buluşturan Agora Kitaplığı, faaliyetlerini edebiyat, siyaset, kültürel çalışmalar ve sinema alanlarında sürdürüyor. Siyaset-İnceleme serisinde Seymour Hersh'in "Kumanda Zinciri", Edward Said'in "Oslo'dan Irak'a Yol Haritası", Robert Fisk'in "Ortadoğu'nun Fethi", Mehmet Uğur ile Nergis Canefe'nin derledikleri "Türkiye ve Avrupa Entegrasyonu" ile New Left Review'un "2004 Yılı Seçkisi"; Düşünce-Bilim-Felsefe alanında Edward Said'in "Hümanizm ve Demokratik Eleştiri", Eric Hobsbawm'ın "Geleneğin İcadı", Şükrü Argın'ın "Aşk Kitabı"; kültürel çalışmalarda Susan Sontag'ın "Bir Metafor Olarak Hastalık - AIDS ve Metaforları" yayımlanacaklar listesinde.
Türkçe edebiyatta da Mehmet Eroğlu'nun tüm yapıtları ile sonbahar aylarında çıkaracağı yeni romanı, Reha Mağden'in "Ah O Müstehcen Salınış" başlıklı öykü kitabı okurla buluşacak.
Aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi Picus'un ocak sayısı da birbirinden ilginç konularıyla okurların dikkatini çekecek gibi görünüyor. Büyük romancı Tahsin Yücel, son romanı "Kumru ile Kumru" yu anlatıyor. Derginin kapağında göz kırpan Şarkıcı Nil Karaibrahimgil tüm içtenliği, yönetmen Sinan Çetin ise açıksözlülüğüyle ego, özgürlük ve mutluluğa dair konuşuyor. Dosya konusu, yazarlar ve çizerler yani aynı anda hem edebiyatçı hem ressam olan sanatçılar. Picus'un Karamela Sepeti diye yepyeni bir bölümü de var. Bu bölümde çocuk edebiyatı ve kitapları yer alıyor. Popüler kültür eki Panzehir'in kapağı ise Okan Bayülgen'e ayrılmış. Galatasaray'daki Can Kitabevi'nde "Sanat Can'da Canlanıyor" başlığı altında başlatılan etkinlikler, bugün ailesinin "Alyoşa" adıyla çağırdığı, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Masal adeta gözlerinde! Pek az insan etrafında bu kadar güzel görebilir" diyerek güzelliklere olan aşkını dile getirdiği; Orhan Peker'in "Çağımızın en gerçek, en sevgili kadınıydı" dediği ünlü ressam Aliye Berger'in yaşamı ve sanatı üzerine yapılacak söyleşi ile sürecek. Etkinlik bugün saat 18.00'de yapılacak.

Sayım Çınar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Şimdi al, sonra giy
 Örnek olsun diye "aşk"ı anlatıyor
 Televizyonun Houdinisi!...
 Lider eşlerine özel çini takılar
 İki kişilik yemek yanlış
 Haftanın Kitapları
 'Işık'lı ressamlar sergi açtı
 Hamileler için günlük öğün programı
 Beklentisiz sevmenin özgürlüğü
 Müziğe zamanım yok kadınlarla mutluyum
 Edebiyat insanı en sade biçimde açıklar
 Haftanın Kitapları
 Yeni bir düğme!
 Yeni yıl geldi Noel Baba'dan kurtulduk
 Ünlülerin makyözünden tüyolar
 Işığı yansıtan proje
 Kışlık giysileri hazır mı?
 Mobil kliniğe tepki
 Kedici ressamın kedili sergisi
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Camdan can çiçeği
Sizi üzmemek için yazmamıştım. Ama...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Kıyamet teknolojisi
14 yaşında (insan yaşıyla 70) yaşlı...
Bir hüzünlü hayatlar yumağı
Bir hüzünlü hayatlar yumağı
Yıpranıp giden değerler, kaybolan metropol ve de taşra kültürü,...
17 yıl arayla gelen 'aşkın zamanı'
17 yıl arayla gelen 'aşkın zamanı'
Ne garip... Ünlü "Love Story-Aşk Hikayesi" filminden tam 35 yıl...
Yemekten önce özel bir kokteyl içmek ister misiniz?
Evde yemeğe hazırlama içkisi olarak ikram edilirdi kokteyl. Ama...
2005'e imzanızı sigarayı bırakarak atın
Lale Mansur, Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses artık sigara içmiyor. Dünyada...
'Hayır' diyecek kadar param var
İstemediği hiçbir projeye girmediğini söyleyen Gani Müjde, "Bir sanatçının...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.