kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Depresyon ergenleri esir aldı
Depresyon ergenleri esir aldı
Anti-depresan intihara neden oluyor mu?
"Aile olumsuz bir etken olabilir"
Çocuğunuzda bu belirtiler varsa dikkat!

Depresyon ergenleri esir aldı

Son yıllarda ergenleri esir alan en önemli tehditlerden biri ağır depresyon. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre son 10 yıl içinde çocuk ve gençlerin üç kat daha fazla anti-depresan kullandığı ortaya çıktı. Ülkemizde ise ergenlerin kullandıkları arasında bu tür ilaçlar, ilk 10'da başı çekiyor.

Gençlerde ergen ve ergenlik sorunları, özellikle aileler için her zaman endişe verici dönemler olmuştur. Ergenlikle birlikte gelen depresyon tehdidi ise uzmanlara göre artık 18 yaşın altındaki gençlerde hızla yayılmaya başladı. Yeni Aktüel dergisinin son sayısında yer alan habere göre, depresyonla başa çıkabilmek için anti-depresan kullanımı gençler arasında hızla artarken; uzmanlar sorunun kaynağı olarak psikiyatri bilimi tarafından "dokunulmaz" kabul edilen aileleri gösteriyor. ABD'de federal hükümet tarafından yayımlanan "ABD'de Sağlık 2004" isimli rapor, son 10 yıl içinde çocuk ve gençlerin 3 kat daha fazla anti-depresan kullanmaya başladığını ortaya koyuyor. Bugün Amerika'da 18 yaşın altındaki kızların yüzde 10'u, erkeklerin ise yüzde 4'ü anti-depresan kullanıyor. Marlyand Üniversitesi'nden Dr. Julie Zito'nun açıklamasına göre çocukların ilaç kullanımı, özellikle 90'lı yıllarda büyük bir artış gösterdi. Zito, 18 yaşından küçüklere sadece 2004 yılında bu ilaçlar için 20 milyon reçete yazıldığını söylüyor. Son günlerde, çocuk ve ergenlerde antidepresan kullanımıyla ilgili alarma geçen ve ilaç kullanımına radikal sınırlamalar getiren İngiltere'de ise, sadece 2003 yılında 50 bin çocuğa anti-depresan reçetesi yazılmış. 18 yaşın altındaki küçüklere yazılan anti-depresan sayısı ise toplamda 170 bini buluyor.

TÜRKİYE'DE VERİ YOK
Ne yazık ki, ülkemizde çocuk ve ergenlere yazılan anti-depresanlarla ilgili istatistiki verilere ulaşmak mümkün değil. Ancak, Emekli Sandığı Geri Ödeme Listesi verilerine göre, ülkemizde yazılan ilk 10 ilaç arasında 3 çeşit anti-depresan olduğu ortaya çıkıyor. Birçok aile, uzman hatta genç de, anti-depresan kullanımının çevrelerinde hızla yaygınlaştığını dile getiriyor. Ama bundan önce, psikiyatrlardan ilkokul öğrencilerine kadar herkesin önemle vurguladığı bir tespit var: 18 yaşından küçük erkenlerde, depresyon neredeyse grip salgını gibi hızla yayılıyor. Depresyon, Dünya Sağlık Örgütü 2003 Raporu'nda, önümüzdeki 10 yıl içinde insan sağlığını tehdit eden en önemli sağlık sorunu olarak gösteriliyor. Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden psikolog Orhan Gümüşel de bu salgının en çok çocuk ve gençleri tehdit ettiğini söylüyor: "Günümüzdeki hızlı ve tüketken yaşam tarzı, insanı sürekli bir şeyleri yetiştirme ve tüketme yorgunluğuna itiyor. Tüketime dayalı yaşam ise haz duygusunu ve hedefe olan motivasyonu azaltır. Yaşam kalitesi düştükçe ise depresyona girmek kolaylaşıyor. Şüphesiz bu tehdidi en çok hissedenler, böyle bir ortama doğup, bu ortamı yaşayan çocuklar ve gençler."

AŞIRI ÖZGÜRLÜK DE NEDEN
Depresyon ve Panik Atak Merkezi'nden Psikiyatr Dr. Nihat Kaya, "Bugün geçmişe oranla çok daha fazla uyarı var" diyor ve ekliyor: "Uydu, internet, sms, televizyon... Uyarı çok fazla. Gençler bir yandan tüm bu olanaklardan faydalanmak, dünyadaki her şeyi bilmek, öğrenmek ve yaşamak istiyor, diğer taraftan da üniversite kaygıları, aile baskıları, topluma uyum sağlamanın getirdiği zorluklar nedeniyle kaosa sürükleniyorlar." Uzmanlara göre önceki nesillerin ergenlik dönemine göre farklılık gösteren diğer bir unsur da aile. Öyle ki zaman zaman eğitimli, çalışan modern anne babalar da çocuğunu doğru yetiştirmek adına ciddi problemlere neden olabiliyor. Psikiyatr Dr. Kaya, bu durumu şöyle anlatıyor: "Ergen depresyonu vakalarında, çoğu zaman çocuklardan çok, aileleriyle uğraşmak zorunda kalıyoruz. Başta modern ve demokrat olmak adına çocuğuna hiçbir sınır koymayan, her istediğini yerine getiren anne baba, özdenetim eksiklikleri nedeniyle çocukta ruhsal bunalıma neden oluyor. Genç; asileşip, tatminsizlik ve mutsuzluğunu dışa vurunca da bu kez aile, cep telefonunu alıp, bilgisayarı kapatıp, onu cezalandırmaya kalkıyor. Oysa, ergenle iletişimde dengeli davranmak esas alınmalıdır."
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 10 altın film yeniden doğdu...
 "Halk, Hülya Avşar'ı sevmiyor" demedim!
 Kapadokya film platosu gibi oldu
 Hayata karşı gizli bir mücadelem var
 Tiyatroları güzeller bastı
 Doğru yolda mısınız
 Işıkların efendisi
 Atkins'in ipliği pazara çıktı
 Türk erkekleri kondoma alıştı
 Baştan aşağı ışıldayın
 Osmanlı armalarına bir servet yatırdı
HAKAN & UTKU
Elden gidenler
- Rahşan açık mavi gömleğim nerde...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Peynirli lokma
Un, toz acı biber,...
Doç. Dr. BENGİ SEMERCİ
Şizofreni
Şizofreni, hakkında yanlış bilgilerin çok...
Erkeğin desteği meme kanserli kadını depresyondan koruyor
Erkeğin desteği meme kanserli kadını depresyondan koruyor
Uzmanlar; kanser nedeniyle memesini aldırmak zorunda kalan kadınları,...
Sürpriz aşk!
Sürpriz aşk!
Hakan Altun'dan ayrıldıktan sonra Nedim Keçeli ile flört eden...
Mekânlara telif baskını!
Mekânlara telif baskını!
Şimdiye kadar MESAM'cılar tarafından kapısı çalınmamış...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.