kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gülen'i ağlatan kaset!
Sessiz ve derinden

Gülen'i ağlatan kaset!

18 Haziran 1999'da atv'de yayınlanan kasette Fethullah Gülen'in farklı sohbetlerinden bölümler vardı... Ortalık toz duman olmuştu! Gülen takiye mi yapmıştı? Aslında şeriat düzeni mi getirmek istiyordu?.

Önce kısa bir toparlama yapalım... Fethullah Gülen ve cemaati uzun yıllar içe kapanık yaşadı. Kendi aralarında konuştular, tartıştılar, gençleri eğittiler, okullar açtılar, şirketler, vakıflar, yayınevleri ve medya organları kurdular... Bu dönem 1994'ün Haziran ayına dek devam etti. Fethullah Gülen artık kamuoyunun önüne çıkmaya hazırdı. Ve 1995'te, kendi tabiriyle "kozadan çıkan bir kelebek" gibi uçmaya başladı. Gülen 1995'te başladığı olağanüstü bir 'halkla ilişkiler' maratonunu 1999'a dek sürdürdü. Hemen her gün medyada haber oluyordu. Herhangi bir konuda mutlaka onun da fikri alınıyordu. Gündemi belirleyen simalardan biri olmuştu. Bu dönemdeki çizgisini şöyle özetleyebiliriz:
1) 28 Şubat'ı destekledi, Refah Partisi'nin ve Erbakan'ın hatalı olduğunu söyledi.
2) Milliyetçiliğini her fırsatta ortaya koydu.
3) Türban gösterilerine karşı çıktı.
4) Diğer dinlerin yerli ve yabancı temsilcileriyle sıcak ilişkiler kurdu.
5) Siyasetçilerle görüşmeler yaptı.
6) Toplumun 'laik, modern' ama aynı zamanda 'inançlı' kesimleriyle diyalog kurdu.
7) Liberal, İkinci Cumhuriyetçi, demokrat, sivil toplumcu ve hatta Atatürkçü entelektüellerle ilişkiler geliştirdi.
8) Terörizmi lanetledi. Ateizmi yerden yere vurdu.
9) Daima devletten yana olduğunu açıkladı.

'DAKİK' OPERASYON

Ancak bu durum dönemin moda tabiriyle 'derin devlet'i rahatsız ediyordu. Çünkü:

Gülen sadece toplumu değil, bürokrasiyi de dindar hale getirmek istiyordu. Bu amaçla cemaat içinde dini eğitim alan gençleri askeri ve sivil bürokrasiye dahil etmeye çalışıyorlardı.

Cemaatin okulları alternatif bir eğitim modeli oluşturmuştu. Doğrudan dini telkin ve eğitim yapılmamasına rağmen buralardan dindar kişiler yetişiyordu.

Gülen'in diğer dinlerin ileri gelenleriyle yakınBatı Çalışma Grubunun hazırladığı kaseti medyaya verdiği söylenen emekli orgeneral Kemal Yavuzilişkiler kurması devletin dışında bir güç odağı olmasına yol açıyordu.

Kamuoyundaki konumu gayet iyiydi. Filmlere, romanlara kadar girmiş olan 'kara sakallı, örümcek kafalı, şeriatçı din adamı' imajını yıkmıştı.

MİT raporlarında adı geçiyor, Milli Güvenlik Kurulu'nda ondan söz ediliyordu ama ortada 'somut' bir 'kanıt' yoktu. Dolayısıyla Fethullah Gülen, 28 Şubat sürecinin hedefi değilmiş gibi görünüyordu.

Neticede derin devlet bu 'gidişe' bir son verme kararı aldı. Ve operasyonu gayet 'dakik' bir biçimde uyguladı.

HEP TEMKİNLİ OLUN

ATV'ye 1999'un haziran ayında bir kaset geldi. Ve 18 Haziran 1999'daki akşam haberlerinde Türkiye bu kaseti izledi: Kasette Fethullah Gülen'in 'farklı' tarihlerde cemaatiyle yaptığı sohbetlerden 'bölümler' yer alıyordu. Bu bölümlerde Gülen şu tip konuşmalar yapıyordu:

Değişik kuvvetleri hesap ederek böyle dengeli, dikkatli, tedbirli, temkinli yürümekte yarar var ki geriye adım atmayalım.

Zıplayacaksın yerinde, duruyor gibi yapmayacaksın. Müslüman durmaz yani . Hep akar, çağlar. Baktın ki koşamıyorsun yerinde zıpla.

(Işık Evleri hakkında) Medrese, zaviye gibi işleyen şarj evleri... Bu evler meçhul evlerdir. Bu evler sizin bildiğiniz gibi evler, mimarisi olan, ezan okunduğu zaman herkesin içine gittiği malum evler değildir. Çünkü o evlere girip çıkanlar yakın takiptedir. Elden geldiğince evler kamufle edilmelidir.


Anayasal müesseselerdeki kuvveti cephenize çekmeden atacağınız her adım erken sayılır. Biliyorum ki elinizdeki meyve sularının boş kutularını dışarı çıkarken çöp kutusuna attığınız gibi bu düşünceleri de açık olma yanıyla çöp kutularına atıp gideceksiniz.

İstikbale yürümek için sistemin püf noktalarını keşfedin.Rauf TamerBu sistem içinde arkadaşlarımız istikbale yürüyeceklerdir. Öyleyse o sistemin püf noktalarını bilmeleri lazım, keşfetmeleri lazım.

'HER YERDE OLMALIYIZ'

Kuvvetler dengesi olmadığı bir yerde kuvvete başvurmayacaksınız. Teknik, taktik olarak sizin kalbiniz önemli. Dıştan bizi bazıları korkaklıkla itham edecekler. Fırsat bulup hep yolunuza devam ediyorsanız, yine orada o esnekliği görecek, o eksantriği kullanacak, geriye çekiliyor gibi yapacak, fakat adımlarınızı açıp ileriye gideceksiniz. İster Mülkiye'de çalışan arkadaşlarımız olsun, ister Adliye'de çalışan arkadaşlarımız olsun, herkes için söz konusudur bu.

Sivrilmeden, mevcudiyetimizi hissettirmeden çok ilerlere gitme... Mutlaka riayet edilmesi lazım. Müslümanların belli bir noktaya ve kıvama gelmesine kadar bu şekilde hizmete devam etmeleri şarttır. Erken vuruş diyeceğim çıkışlar yaparlarsa, dünya Cezayir'deki gibi başlarını ezer.

Kasetin yayınlanmasıyla ortalık birbirine girmişti. Hemen 'Hocaefendi' tabiri bir kenara bırakıldı, yerini 'Fethullah' aldı. 19 Haziran'dan itibaren günlerce bu kaset konuşuldu, yazıldı, çizildi. Kaset olayına medyada birkaç farklı açıdan yaklaşıldı:

1- "Takke düştü, kel göründü!"

Star'dan Fatih Çekirge ve Fevzi Hepşenkal, Hürriyet'ten Emin Çölaşan, Sabah'tan Güngör Mengi gibi yazarlar Gülen'in gerçek niyetinin ortaya çıktığını, ordunun ondan kuşku duymakta haklı olduğunu yazdı: "Takiye yaptığını söylememiş miydik!"

2- "Beklenen bir olay..."

Kasetin ilk etkisi 'şaşkınlık' olmuştu. Ancak Radikal'den İsmet Berkan ve Milliyet'ten Ruşen Çakır gibi bazı yazarlar bu olayın gayet normal olduğunu devletin, özellikle de ordunun Gülen'i yıllardan beri izlediğini belirttiler.

3- "Analizini yapmalıyız..."

Bazı yazarlar ise Gülen'i kötülemek ya da yüceltmek yerine olayın analizini yapmayaGülay Göktürkçalıştılar. Örneğin Radikal'den Murat Belge, Fethullah Gülen'in çalışma tarzı ile İtalyan Marksisti Gramsci'nin önerdiği devrim süreci (uzun vadeli mücadeleyle insanların ikna edilmesi) arasında paralellikler kurdu.

4- "Meğer bizi kandırmış!"

Bazı kesimler Gülen'in kendilerini kandırdığını söylüyordu. Örneğin Sabah yazarı Rauf Tamer, "Bizi kahreden şey sadece kandırılmış olmak... Bizi siyasetçiler bile bu kadar kandırmadı" diyor ve ekliyordu: "Kim bilir, belki Papa bile şaşırıp kalmıştır." Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'ndan 'Hoşgörü Ödülü' alan Alevi çevreden Akşam yazarı Rıza Zelyut ise "Meğer bütün olay bir takiyeymiş; ödülü iade ediyorum" diyordu.

5- "Korkmayın! Bir şey olmaz..."

Fethullah Gülen'e en yakın olan politikacılardan biri Bülent Ecevit'ti. Diğer solculardan farklı olarak Gülen'in yaptıklarını olumlu buluyordu. Kasetten sonra da tavrını fazla değiştirmedi. İki noktanın altını çizmekle yetindi: a) Birileri gündemi değiştirmeye çalışıyor. b) Müsterih olun, kimse Atatürk'ün kurduğu laik, demokratik cumhuriyeti yıkamaz.

6-"Ne var ki bunda?.."

Kaset olayından sonra en ilginç yazılardan birini Sabah'tan Gülay Göktürk kaleme aldı. Özetle şöyle diyordu: "Demokrasilerde politika yapan herkes, her parti ya da siyasetçi, nihai olarak devleti 'ele geçirmeye', hepsini değilse de bir kısmını ele geçirmeye, kendi görüşlerini orada etkili kılmaya ve programını uygulamaya çalışır. Kritik nokta, bunun yöntemidir. Devleti ele geçirmeye çalışanların bunu şiddet yoluyla, örneğin Gülay Göktürk bir darbeyle ya da genel ayaklanmayla gerçekleştirmeye çalışmalarıdır suç olan."

7-"Montaj kasetlerle komplo kuruldu..."

Genel olarak İslami medya, özel olarak da cemaate yakın gazeteciler ise kasetin bir montajFehmi Koruolduğunu... Cümlelerin bağlamından koparılarak cımbızlandığını... Böylece olayın saptırıldığını yazdılar.

8- "28 Şubat'a karşı çıkmadı; oh olsun"

Kaset olayından sonra Gülen'i başka açıdan suçlayanlar da oldu. Örneğin Yeni Asya grubunun önderi Mehmet Kutlular, "Devletle böyle içli dışlı olursan... Yurtdışında okulları kurulurken, devletten yardım alırsan... Sonunda böyle olur işte. Devlet Gülen'i kullanıp atmıştır" diyordu. Gülay Göktürk'ün eleştirisi ise şöyleydi: "28 Şubat sürecinde Refahyol hükümeti Meclis iradesi hiçe sayılarak düşürüldü ama Fethullahçılar sesini çıkarmadı. RP kapatıldı; yine sesleri çıkmadı. Türban yasağı yüzünden birçok kız mağdur oldu; sustular. Merve Kavakçı olayında, işin özüne sahip çıkmak yerine, yanlış taktik uyguladığı için Fazilet Partisi'ni suçladılar. Diğer gruplar baskı altına alındığında, 'bana dokunmayan yılan bin yaşasın' dediler. Sürekli olarak kendilerinin 'farklı' ve 'meşru' olduğunu devlete anlatmaya çalıştılar. Devletin uslu çocuğu olabileceklerini sandılar. Ama bütün bunlar bir işe yaramadı. Şimdi bağırıyorlar. Neyse ki etraflarında hala ses çıkaracak birileri var."

9- "Saldırı değil savunma..."

Kasetle ilgili yine ilginç bir yorumu Yeni Şafak'tan Fehmi Koru yaptı. Özetle, "Ben bu cemaati ve oradaki ruh halini bilirim. İslami kesim devletten sürekli baskı gördüğü için hep tedirgindir. Bu konuşmalar devleti ele geçirmeye çalışan değil, tersine cemaatini korumaya çalışan bir liderin sözleri" diyordu. Peki bütün bunlar olurken tedavi için ABD'de bulunan Fethullah Gülen ne diyecekti?

YARIN
Kasete karşı Fethullah Gülen kendini nasıl savundu? Yargının tavrı neydi? Cemaatin faaliyetlerinde ne gibi değişiklikler oldu?

Emre AKÖZ- Nevzat ATAL


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Eyvah, sıfırları unutmuşlar!
 Bol sıfırlı banknot ayıbından kurtulduk
 Bankalar ilk 45 dakikada YTL'ye geçmeyi başardı
 15 trilyon kime çıktı
 Umur Talu'ya yılın yazarı ödülü verildi
 ODTÜ'deki öğrenciler ağır müfredat kurbanı
 Gecekonduda yılbaşı akşamı
 Türk işi yılbaşı kutlaması
 Yeni yılın ilk bebekleri
 Yangın raporu diyor ki: Sigara %40 Suçlu
 Duygulandıran ziyaret
 Gönüllü Noel Babalar
ERDAL ŞAFAK
"Eski" dostlarla randevu
Yeni yılın ilk diplomatik...
MEHMET BARLAS
Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak...
Bazı gerçekleri...
İLKER SARIER
2005'te ne olacak?
Hiç bayılmıyorum, yılbaş, yılsonu,...
UMUR TALU
İnatçı zaviye
Bir olayın, bir haberin, bir acının, bir...
EMRE AKÖZ
En zeki felsefeci
Dün size New York Times...
ERGUN BABAHAN
Yeni bir yılda SABAH
Biz SABAH olarak Mustafa Kemal...
En pahalı eve, 61 milyon YTL verdi
Amerikalı işadamı Rahr, New York'taki 14 odalı malikaneye 45 milyon...
Böyle ortak düşman başına
Hılton otellerinin seksi varisi Paris Hilton, ABD'nin Florida...
Bonservis freni
Bonservis freni
Yüksek maliyetler G.Saray'a geri adım attırdı. 2. başkan Kıran...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu