kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
SSK'lının ilaç çilesi bitiyor

SSK'lı hastaların serbest eczanelerden yararlanmasına ilişkin protokol imzalandı..

SSK'lı hastaların serbest eczanelerden yararlanmasına ilişkin protokol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve ilaç sektörü temsilcileri arasında imzalandı.

Protokol, en geç 10 Şubat 2005'ten itibaren geçerli olacak. Sheraton Oteli'nde düzenlenen protokol tanıtım toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu, 35 milyon SSK'lı vatandaşı ilgilendiren SSK eczanelerinden ilaç teminindeki güçlüğün herkesi rahatsız eden bir manzara olduğunu söyledi.

Bu sorunu gidermek için hazırlanan SSK'lı hastalara ayaktan verilen ilaçların serbest eczanelerden alımını sağlayacak protokolün, kamu ve sektör temsilcilerinin uzun süreli çalışmaları sonucunda belirlendiğini belirten Başesgioğlu, kamunun ilaç alım politikalarını standart hale getirmeyi de hedeflediklerini kaydetti.

Uygulamayla bir maliyet artışı olmasının doğal olduğunu anlatan Başesgioğlu, ancak sektörün yapacağı indirimler nedeniyle kamunun bir yıl için 1 katrilyon lira tasarruf edeceğini bildirdi.

Bu rakamın bugünkü şartlar içinde azımsanmayacak bir rakam olduğunu ifade eden Başesgioğlu, uygulamanın firmaların gönüllülük esasına dayandığını belirtti. Başesgioğlu, şöyle devam etti:

''Anlaşmaya vardığımız prensipler çerçevesinde, tüm jenerik ilaçlarda eczane satış fiyatı üzerinden indirimin yüzde 3.5 eczacı tarafından, yüzde 11 imalatçı veya ithalatçı tarafından karşılanması kararlaştırıldı.

Orijinal ilaçlardaki indirim iki gruba ayrıldı. Birinci gruptaki ilaçlar için, ilgili ilaç molekülünün veya yeni bir kimyasal molekülün Türkiye'de ruhsatlandığı tarih 6 tam yılı doldurmamışsa eczane satış fiyatı üzerinden yine yüzde 3.5 eczacı indirimi, yüzde 4 imalatçı veya ithalatçı indirimi yapılacak. İkinci grup, 6 tam yıldan daha yaşlı
orijinal ilaçlarda, eczane satış fiyatı üzerinden yüzde 3.5 indirim eczacı tarafından, yüzde 11'i ise imalatçı veya ithalatçı tarafından karşılanacak.

Orijinal ilaçlarda, fiyatı 22 Nisan 2004 tarihli ilaç fiyat kararnamesi ile belirlenen referans fiyatların altında kalan ilaçlarda imalatçı veya ithalatçı indirimi daha az olacak.''

Başesgioğlu, sektörün kamuya yaptığı indirimin, eczane satış fiyatı 3 milyon veya daha az olan ilaçlar için yüzde 7.5 oranında uygulanacağını bildirdi.

Bu kadar kapsamlı bir projenin hayata geçirilmesi için bir geçiş süresine ihtiyaç olduğunu, ilaç sektörünün de 40 günlük bir süre talep ettiğini kaydeden Başesgioğlu, ''1 Ocak 2005'te uygulamayı başlatacaktık, ama sıkıntı yaşanmaması için 40-45 günlük hazırlık dönemine ihtiyaç var. En geç 10 Şubat 2005 olmak kaydıyla uygulamayı hayata geçirmeyi arzu ediyoruz. Hazırlıklar daha önce tamamlanırsa uygulama daha erken başlar'' diye konuştu.

MALİYE BAKANI UNAKITAN

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bundan sonra devletin ilacı tek elden alacağını, yapılan uzun süreli görüşmeler sonucunda yeni bir sistemin başlayacağını söyledi.
Bugüne kadar SSK'lı hastaların ilaçlarını almak için SSK hastanelerine gittiklerini, eziyet çektiklerini anlatan Unakıtan, ''Sıkıntıların haddi hesabı yoktu'' dedi.

Uygulama ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''SSK ilaç kuyruklarını kaldıracağız'' sözünün yerine gelmiş olduğunu bildiren Unakıtan, artık SSK'lı hastaların da Türkiye genelindeki 22 bin eczaneden ilaç alabileceklerini belirtti.

İlaç sektörünün 10-12 katrilyon liralık bir sektör olduğunu, ilaç alımının yüzde 85'ini devletin gerçekleştirdiğini kaydeden Unakıtan, ''O zaman devlet bunu tek alsın. Şimdi bu tatbike geçiyor. Hükümet ilaç sektörüne diyor ki, 'çok alıyorsam o zaman çok kıyak isterim'. Tabi kolay vermiyorlar ama...'' diye konuştu.

Unakıtan, uygulamadan hem devletin hem bütçenin, hem vatandaşın hem de ilaç sektörünün kazançlı çıktığını dile getirdi.Eczanelere geri ödemelerin zamanında gerçekleştirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Unakıtan, ''Bundan sonra
bakalım nasıl bir seyir izleyeceğiz, hep beraber göreceğiz. İnşallah elimizden geleni yapacağız. Arkadaşlar rahat olsun. Elimizdeki imkanlar çerçevesinde elimizden gelen gayreti göstereceğiz'' dedi.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ

İlaç İmalatçıları Derneği Başkanı Cengiz Celayir de anlaşmayla kamu sigorta kurumu mensuplarının modern, çağdaş hizmet almasının önünün açıldığını belirtti.
Sektörün büyük bir özveriyle şartlarını incelediğini anlatan Celayir, eczaneler ve sektörün sağlıklı işleyişini sağlamak için ilaç bedellerinin zamanında ödenmesini istedi. Celayir, aksi halde sürecin kesintiye uğramasının mümkün olabileceğini vurguladı.

Daha pahalı ilaçlarda yüzde 4, daha ucuz ilaçlarda yüzde 11 iskonto yapıldığını belirten Celayir, bu oranların eşitlenmesini beklediklerini kaydetti. İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Bülent Eczacıbaşı da uygulamanın sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye'de ilaçların her zaman erişilebilir, makul fiyatlarla bulunabilir olmasını amaçladıklarını bildiren Eczacıbaşı, ''İlaç üreticileri, içinde bulundukları zor koşullara rağmen üzerine düşen görevi yaparak bu prensip anlaşmasını sağlamak yönünde istekli
olduklarını belirmişlerdir. Biz de üye firmalarımızın bu isteğini sevinçle karşılıyor ve destekliyoruz'' diye konuştu.

Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Mehmet Domaç da hastaların yüzünü güldürecek bu anlaşma sürecinde eczacıların da büyük özveride bulunduklarını söyledi. Domaç, hizmetin aksamaması için kamu kurumlarının geri ödeme sürelerine uyması gerektiğini belirterek, ''Aksi halde eczacıların bu işte büyük sıkıntı çekeceklerini şimdiden görmemiz lazım. Bu
sıkıntıları depoya, oradan da üreticilere yansır ve büyük bir sıkıntı olarak karşımıza çıkar. Onun için ödeme sürecine uyulmasına titizlikle dikkat etmek gerek'' dedi.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 IMF'yle yeni stand-by
 FED'den dolara faiz arttırımı
 IMF Başkanı Rato: Memnuniyet verici
 Moghadam: Tarihi dönüm noktası
 Hazine 6.8 katrilyon lira borçlandı
 Uzan'ın şarap ve puroları satılacak
 Araplar da Telsim'e talip
 'Carrefour ile ilgili şimdilik bir açıklama yapmayacağız'
 Enerji içeceği polemiği
 Çin, tekstil ihracatını vergiyle frenleyecek
 Devre arasında satılık takım!
 İngilizler, Londra Borsası'na yapılan 2 milyar Euro'luk...
 Birsen: Borsanın yüzde 90'ı temiz
 Babamsız karnem hep notsuz
 Tekel'e talip olan otuz milyon dolar yatıracak
 17 Aralık umudu borsayı yeni zirveye taşıdı
 IMF'li hayata 3 yıl daha devam
 Fransa 1.8 milyar Euro yayın bedeliyle en pahalı lig oldu
 Toys R Us'ı almak için iki dev işbirliği yaptı
 F1 biletleri yarın 18 Euro'dan satışta
 Yukos hissedarları hükümeti tehdit etti
 Dalanlar eğitim gibi silaha da mı sevdalı?
 Akbank hisselerinde 158 trilyonluk satış
YAVUZ SEMERCİ
BNP Paribas ve Çolakoğlu neye karar verdi?
Çolakoğlu...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Ekonominin havası 17 Aralık'ı beklemeden dönüyor...
ŞELALE KADAK
Başbakan'ı alkışlayan Fransız işadamları
Etrafta...
'Sinem'e çok acıyorum'
Fotoğrafları 'Gelinim Olur musun?' yarışmasındaki Sinem sanılarak...
Oliver Stone barışmaya geldi
Geceyarısı Ekspresi filmiyle Türkiye'nin batıdaki imajını zedeleyen...
Dünyanın gündemi Türkiye
Dünyanın gündemi Türkiye
Türkiye AB'yi, dünya basını Türkiye'nin AB yolunu konuşuyor. İki...
Bizi en çok İspanya istiyor
Fransız Le Figaro gazetesinin 5 AB ülkesinde yaptığı anket Türkiye'ye...
IMKB
E: 23,418 D:% -0.92
DOLAR
S: 1,425,000 D:% -0.28
EURO
S: 1,896,000 D:% -0.21
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu