kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Ramazan pidesi

Masanın başına yazıyı yazmak için oturduğumda Ramazan'ın ilk günüydü... Perşembeyi cumaya bağlayan gece sahura kalkılmıştı... İlk günün gazetelerine baktım... Hazırlıkların duyuruları vardı... Eski Ramazanlar... Dini sohbetler... Ramazan sofraları... Bunlara göz attım... Mahyacılık, oruca niyet etmenin kuralları, kaza... Bizim gazetenin manşeti ise belli ki Ramazan'ın ilk günü olmasından da hareketle "merkezi ezan" konusunu işliyordu... Tüm camilerden tek bir ezanın okunması Tosya'da hayata geçmiş... İstanbul'da ise frekans sıkıntısı nedeniyle bazı ilçeler dışında uygulama güçlüğü varmış...

***


Yemek sayfalarına ise daha bir dikkatli baktım... Kiminde sağlıklı yaşamın bir uzantısı olarak yemek önerileri vardı, kiminde ise eski Osmanlı Mutfağı'nın ağır favorileri... Örneğin, gerçekten okkalı bir lezzetin adı olan hünkarbeğendi... Ramazan bir aylığına da olsa, yaşamın çerçevesinin değişmesi demek... İftar vaktini bilmek kentlerde yaşamsal hale geliyor... Hem orucu bozmak için hem de orucu bozmak isteyenlerin sıkıştırdığı trafiğin kurbanı olmamak için. İlk gün iftarın 18.33'te yapılacağı, bu yeni yaşam çerçevesinin en önemli pratik bilgisi...

***


Ramazan'ın artık eski eğlenceleri yok, onun yerini televizyonlar aldı... O zaman geriye, en simgesel iki yiyeceği kalıyor, bunlardan ilki pide, diğeri güllaç... Hatta öyle ki, çoğu insan için pide, Ramazan'ın simgesi gibi... "On bir ayın sultanı" geçip gittikten sonra pide yapmaya devam eden yerler olsa da, onlara pek rağbet olmuyor... Sanki "Pide Ramazan'da yenir" gibi bir cümle bilinçaltımıza silinmez kalem ile yazılmış...

***


Pide... Ramazan pidesi... Elekten geçirerek unu iyice incelteceksin... İnce elekten geçirilmiş bu has unu, bira mayasıyla yoğuracaksın, üstünü iyice kapatıp kabarmaya başlayıncaya değin, bir-iki saat bekleteceksin... Kabarmaya başlayınca bunları parça parça kopartacaksın... Bunun raconuna da uyacaksın. Hafifçe elle döndürüp, yan yana dizmenin geleneksel bir adabı var çünkü... Hamura iki yumurta ve bir kahve kaşığı da süt katacaksın. Bu, evde yapılan pidenin alameti farikasıdır...

***


Üzerine un serpilmiş düz bir yerde bu hamur parçalarını iki elle ters yönlere doğru bastıra bastıra incelteceksin... İstediğin boya, tercihen otuz santimetre çapında bir daire haline geldiğinde, daha fazla kabarmaması için enine boyuna tırnak vuracaksın... Ramazan pidesinin üzerine yumurta sarısı sürülür... Ramazan pidesinin üzerine susam serpiştirilir... Ramazan pidesinin üzerine isteyen çörekotu da koyar...

***


Pideyi fırına atacaksın... Uzun... Yuvarlak... Değirmi... Şekillerde sıcak pideyi ister diğer Ramazan sofrasının çeşitlerine katık et, ister kıymayı, pastırmayı, peyniri, yumurtayı da ihmal etmeden pideler ile halvet ol...

***


Evlerde pide zamanı herhalde gerilerde kaldı... O zaman, yollara düş, kuyruklara gir ya da önceden ayırt... Pidesiz Ramazan olmaz... Pide demek Ramazan demektir... Evet, hayırlı Ramazanlar, afiyet olsun...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Beta, Alfa, Delta, Teta...   / 05-12-2004
 Cennet bahçeleri   / 28-11-2004
 Kasım günleri   / 21-11-2004
 Bir valinin bayramı   / 14-11-2004
 Türk'ün Türk'ten önceki dostu Norveçli mi?   / 07-11-2004
 Değişime Fransız kalmayın   / 31-10-2004
 Viyana tepelerinde   / 24-10-2004
 Ramazan pidesi   / 17-10-2004
 Kars - Mardin hattı   / 10-10-2004
 Amelie'nin Eylülü   / 03-10-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Kaynanaların kaynanası Semra Hanım çok...
ÖNCEL ÖZİÇER
Zeytinyağlı bakla bekleyebilir
Kadın-erkek...
MEHMET ALTAN
"Yoksuluz gecelerimiz çok kısa"
Geçen gün Refik...
REFİK DURBAŞ
Bu sevdadan sana ne?
Sesimi bıraktım sana... Adımı...
ERGUN HİÇYILMAZ
5 asır aynı toprakta yaşadık
Osmanlı'da...
STELYO BERBERAKİS
Kültür farkımız var mı?
İstanbul'daki tavernalarda Rum...
YASEMİN TAŞKIN
Konferanslar bitmiyor
Aynı gün iki ayrı konferansa...
Bebek Sarıyer arasında keyifli bir Boğaz turu
Bebek Sarıyer arasında keyifli bir Boğaz turu
Asuman Dabak, Küba'nın Barbunya Adası'na yaptığı yolculuktan yeni...
ABD-Rus yapımı bölgesel jet geliyor
ABD-Rus yapımı bölgesel jet geliyor
Yıllardır sivil uçak pazarında yeni bir model geliştiremeyen Rusya...
2004'te tıpta bunlar konuşuldu
Her geçen gün yeniliklere imza atan tıp dünyasında bu yıl da çığır...
Süt ve süt ürünlerini çok tüketen kadınlar göğüs kanseri olabiliyor
Yapılan son araştırmalara göre fazla kalsiyum ve hayvansal protein...
Semerkant'ta topik peşinde
'Sofranız Şen Olsun' Ermeni mutfağını anlatıyor. Öyle leziz şeyler var ki,...
Ölümsüz zeytin ağacını ellerimizle yok ediyoruz
Ege ve Akdeniz'in zeytinlikleri acımasızca talan edilerek yazlık siteye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.