kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Suudiler bedel ödüyor

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in "Usame Bin Ladin'le ilgili hiçbir bilgi olmadığını" açıkladığı saatlerde Cidde'de "Doğru yoldan çıkmış bir grup" ABD Konsolosluğu'nu bastı.
"Doğru yoldan çıkmış grup", Suudiler'in söylemlerinde "El Kaide yandaşları" anlamına geliyor.
Güpegündüz -ve ilk kez bir diplomatik misyonu hedef alan -bu saldırı, Suudi Arabistan'ın Mayıs 2003'ten bu yana hedef olduğu şiddet dalgasının yeni halkasını oluşturuyor. Ve yetkililerin 18 Haziran'da El-Kaide'nin Arap yarımadasından sorumlu lideri Abdulaziz El-Mukrin'in öldürülmesinden sonra yaptıkları "Örgütün etkisiz duruma getirildiği" iddiasının gerçeği yansıtmadığını gösteriyor.
Suudiler'in sorunu, aşırılar ile teröristleri ayıracak çizginin nereden geçeceğini bilememeleri. Daha doğrusu çizgiyi çekmek için sorunun köküne inmeye cesaret edememeleri.
Sorun; rejim ile Vahabilik arasındaki ittifak. 150 yıllık bu ittifak, Suud yönetiminin meşruiyetinin tartışma konusu yapılmaması karşılığı, Vahabiliğin devletin resmi mezhebi olmasına dayanıyor.

Ortaçağ karanlığı
Bu öyle bir mezhep ki, Suudiler doğumlarında anne sütünden önce onun öğretileriyle tanışıyorlar. Okullarda onun, yabancı karşıtlığı ve Yahudi düşmanlığı üstüne kurulu ideolojisiyle yetişiyorlar. Bu ideolojide sadece Müslüman olmayanlar değil, Vahabilik dışındaki inançlara yönelen Müslümanlar bile kafir sayılıyor. İnancını savunmak için karşıt görüştekilerin öldürülmesine cevaz veriyor. Tıptaki ilerlemeleri, "Allah'ın takdirine karşı gelmek" görüyor. Ve elbette İslam topraklarını "kafirler"den temizlemek için cihad çağrısı yapıyor.
Suudi Arabistan'da tüm kuşaklar, bu öğretiye göre yazılmış ders kitaplarıyla ve bu öğretinin militanı öğretmenlerle yetişti. Bu, krallığın da işine geldi. Çünkü, dış etkilere açık bir toplum, rejim için tehlikeli olabilirdi.
Ancak 19801989 arasındaki Afganistan savaşı çok şey değiştirdi. Suud Krallığı Sovyetler'e direnen güçlerin önemli bir bölümünü (Pakistan ve Afganistan'daki kamplarda 12 bini aşkın Suudi genci eğitildi) sağladı. Savaş bitince dönemin istihbarat şefi Prens Faysal El-Turki'nin sessiz-sedasız ülkeye soktuğu bu gruplar kısa sürede denetimden çıktı. Çünkü onların döndüğü günlerde petrol kuyularını Saddam'ın tehditlerinden korumak için 30 bin Amerikan askeri Suudi Arabistan'a ayak basıyordu.

Irak savaşı kamçıladı
"Afgan Araplar"ın karizmatik lideri Usame Bin Ladin, İslam'ın kutsal topraklarını "kafirler"e çiğneten kraliyet ailesine savaş ilan etti. Petrol piyasasında istikrarı sağlamak için Suudi Arabistan'ın üretimini artırarak yol açtığı gelir kaybının yıl yıl dökümünü çıkardı, "Arap ulusunun zenginliği kafirlere böyle peşkeş çekiliyor" dedi. Bu söylem, petrol zenginliğinden nasibini alamamış, işsizliğin pençesinde kıvranan Suudi gençliğini (nüfusun yüzde 60'ı 20 yaşın altında) müthiş etkiledi. Bin Ladin'in ödün vermeyen Vahabi görüşlerinin çektiği cami imamları, öğretmenler gerisini tamamladı. Irak savaşı, Ebu Garib cezaevi fotoğrafları, El Cezire televizyonunun yayınları da yangına benzin döktü.
Şimdi Suudi Arabistan'ı İslamiyet'in ilk kurtarılacak toprakları ilan eden Bin Ladin ve binlerce militanı ile kraliyet ailesi arasında ölümkalım savaşı yaşanıyor. Kim kazanacak? Başkan Bush'un ikinci döneminde güçleri daha da artan NeoCon'lara göre, Suudi rejiminin ömrü pek uzun değil. Tabii köklü, cesaret isteyen reformlarla toplumsal desteğini artırmazsa...
Bu reformlar Genişletilmiş Ortadoğu Projesi ile gelir mi dersiniz?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tırnakları kaldırmak   / 06-12-2004
 Putin'in gezisi   / 05-12-2004
 Dikkat; ateş bacayı sarıyor   / 04-12-2004
 Sandığın erdemi   / 03-12-2004
 Bartholomeos ve Alexis   / 02-12-2004
 Komşudan dersler   / 01-12-2004
 Avrupa'nın sınırı   / 30-11-2004
 Hastaneler ve yarım gerçekler   / 29-11-2004
 Sivil toplumun gücü   / 28-11-2004
 Boşuna heyecanlanmayın   / 27-11-2004
ERDAL ŞAFAK
Suudiler bedel ödüyor
Pakistan Devlet...
ALİ KIRCA
Statları kurtardınız! Şehirleri asla..
İşte şimdi oldu.
ÖMER LÜTFİ METE
Geriye devşirilmişlik hali
AB ile ilişkileri aşağılık...
UMUR TALU
Alakasız bir olay
Biliyorum, bizimle hiç ilgisi yok.
ERGUN BABAHAN
Rusya hâlâ önemli
Türkiye, ne yazık ki, Rusya'yı Amerika...
Öğrenciler Hatemi'ye öfkeli: Cesur değilsiniz
İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, öğrenci günü nedeniyle Tahran...
Hayatının savaşını Bush'a karşı veriyor
BM Genel Sekreteri Kofi Annan, birçok siyasi krizde...
En güzel derbi
En güzel derbi
G.Saray Başkanı Canaydın'ın "En güzel bayan taraftar bizde. Bayan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu