kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İşsizliğe ying-yang formülü

İşsizliği önlemek amacıyla 15 önerinin bulunduğu CHP raporunda istihdam yaratmak için ying-yang felsefesi benimseniyor..

CHP, işsizliği önlemek amacıyla 10'u kısa, 5'i uzun vadeli çözüm önerilerinden oluşan rapor hazırladı. Raporda, ''Türk malı kullan, işsiz kalmasın kampanyası, burslu iş, askere çağırmada işsize öncelik verilmesi'' önerileri yer alıyor.

CHP Bilim Yönetim Kültür Platformu (BYKP) üyesi Bülent Tanla, CHP Ankara Milletvekili Bayram Meral ile parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, BYKP'ca hazırlanan ''İşsizliği önleyecek 10+5 öneri'' başlıklı raporu açıkladı. Tanla, raporun, kamu, sendika, işveren ve bilim adamlarının görüşlerinden yararlanılarak hazırlandığını belirtti.

İşsizliğin, Türkiye'nin en büyük sorunu, fakirliğin motoru olduğunu ifade eden Tanla, işsizliğin hızla azaltılması, yeni istihdam alanları yaratılmasının, CHP'nin en acil hedefi olduğunu söyledi. Rekor düzeye tırmanan işsizlik ve yaygınlaşan yoksulluğun toplumsal bunalıma dönüştüğünü kaydeden Tanla, hükümetin, işsizlik sorununu çözmede siyasi kararlılık gösteremediğini savundu.

Tanla, Türkiye'de işsizliğin çözülmesinin zıtların bütünlüğü ve birlikte uyumundan geçtiğini, işsizliğin giderilmesi, istihdamın artması gibi çözümlerin, kamu, özel girişim ve işgücü üçgeninin, diyalog, uzlaşma ve sorumluluk içinde davranmasına bağlı olduğunu belirtti. Tanla, ying-yang felsefesini ortaya koymaya çalıştıklarını dile getirdi.

Tanla, daha sonra, raporda yer alan 10 kısa ve 5 uzun vadeden oluşan önerileri sıraladı. Rapora göre, kısa vadeli önerilerin başında, ''Türk malı kullan, işsiz kalmasın'' kampanyası yer alıyor. Türk Lirası'nın aşırı değer kazanması nedeniyle, ithal malların ucuzladığı, bunun da iç üretimde, dışarıya karşı rekabet gücünü zayıflattığı ifade edilen raporda, kalite ve fiyat politikasıyla rekabet gücünün artırılması gerektiği vurgulanıyor. Raporda, tüketicinin, Türkiye'de üretilen malların kalitesi ve yararları konusunda aydınlatılarak, bu malların kullanımıyla ilgili bilinç oluşturulması isteniyor.

Kampanyanın başlatıldığı ilk yılda 2.5-7.5 milyar dolarlık kaynağın doğrudan dışarıya aktarılmayacağı, iç pazarda harcanacağı ifade ediliyor. Kampanyaya, işveren temsilcileri ve örgütlerinin ön ayak olması gerektiği dile getiriliyor.

''İŞGÜCÜ ÜZERİNDE MALİ YÜKÜN AZALTILMASI''


İşgücü üzerindeki mali yükün azaltılmasının önerildiği raporda, ilk aşamada gelir vergisi oranının ücretlilerden 4 puan, SSK prim kesintilerinin ise 8 puan aşağı düşürülmesi talep ediliyor. Raporda ayrıca, genç işsizlerin istihdam edilmesi ve mesleki becerilerinin, iş deneyimlerinin artırılmasının hedeflendiği ''Burslu iş (BECA)'' projesinin hayata geçirilmesi öneriliyor.

Projeyle, işverenin yol ve yemek masraflarını karşıladığı ve asgari ücretin yarısı kadar ücret ödediği işsiz gençlerin, burslu olarak istihdam edilmesi amaçlanıyor. Raporda, dördüncü öneri olarak, İşsizlik Fonu'ndan yararlanılarak, yabancı dil ve bilgisayar eğitiminin yaygınlaştırılması yer alıyor.
Diğer öneriler ise yarım kalmış yatırımların seçilerek tamamlanması, Genç İşkur Projesi'nin uygulamaya geçmesi, kayıt dışının kayda alınmasına öncelik verilmesi, teşviklerin istihdam şartlı olması şeklinde sıralanıyor.

ASKERE ÇAĞRILMADA İŞSİZE ÖNCELİK

Kısa vadede, ''askere çağrılmada işsize öncelik verilmesi'' nin, son öneri olarak bulunduğu raporda, askerliğini yapmayanların iş bulmasının zor olduğuna işaret ediliyor. Bu konuda, Genelkurmay Başkanlığı'nın hükümet ile koordineli çalışarak, askere alınmada işsize öncelik verilmesi, işi olanların ise bir dönem askerliğinin ertelenmesi isteniyor.

Raporda, uzun vadeli öneriler ise şöyle sıralanıyor: ''Eğitimde yeni anlayış sağlanmalıdır. İstihdam dostu büyüme gerçekleştirilmelidir, bürokrasi azaltılmalıdır. Kırsal göç süreci denetim altına alınmalıdır. İnsana yatırım yapılmalı ve genç anne, babalara eğitim verilmelidir. Sosyal diyalog kurulmalı ve kadın istihdamı artırılmalıdır.''
Tanla, raporu açıklamasının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine, Tanla, ulusal tüketim bilincinin yerleşmesi
halinde, 1 dolar yatırım yapılmaksızın, üretimin yüzde 40 artacağını, GSMH'yi yüzde 40 büyütmenin mümkün olacağını söyledi.

''ÇALIŞTIRACAK İNSAN ARAYACAK''

Tanla, projenin uygulanması halinde, 3 yıl içinde Türkiye'de işsizin kalmayacağını, Türk ekonomisinin, çalıştıracak insan arayacağını ifade etti.
Hükümetin, önerilerin bazılarını uygulaması konusunda iyi niyetli olduğunu dile getiren Bülent Tanla, raporu, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bakanlara da göndereceklerini belirtti.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Bu müze gönlümde bir insanlık müzesidir
 'Arşidük' Öcalan!..
 Kriz yaratan iki mektubun perde arkası
 'Irak'taki savaş Haçlı seferidir'
 Polis gözaltı ve keyfi arama yapamayacak
 Baykal: Sarıgül truva atı
 DYP'den 'Sağol Baba' bildirisi
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Zalimler, emperyalistler ve diğerleri
Bu aralar Saadet...
YAVUZ DONAT
18 Aralık 2004
Türkiye 17 Aralık tarihine...
'Milyonerler' geri geliyor
Bu seneki yılbaşı özel çekilişinde büyük ikramiye 15 trilyon. Ancak...
Şampiyon güreşçi kalbine tuş oldu
Dünya ve olimpiyat şampiyonu güreşçimiz Mahmut Atalay, geçirdiği kalp...
Bu vergi sistemiyle dürüstlük başa bela
Bu vergi sistemiyle dürüstlük başa bela
Maliye Bakanlığı Vergi Konseyi üyesi Dr. Bumin Doğrusöz "Türkiye'de...
Modern Tarikatlar 1: Kundalini huzur verir
Modern Tarikatlar 1: Kundalini huzur verir
Sahaja Yoga
Yoga türleri arasında şu sıralar en...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu