kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Milli Devleti Fesih Kurulu

MGK'nın ilk sivil Genel Sekreteri Alpogan eskiden 'sakıncalı yayın organı' sayılarak çağrılmayan meslektaşlarımızın da katıldığı basın toplantısında 'şeffaf' hale geldiklerini açıklayarak 'Yükseltilen Değer Medyası'ndan alkış aldı.
Daha önce de bu sütunlarda; birbirinden adeta nefret eden kişi ve kuruluşların oturum (!) gerçekleştirdikleri MGK'yı 'milli güvensizlik kurulu' diye niteleyen biri olarak şimdiki yapıya ancak 'milli devleti fesih kurulu' diyebiliyorum. Alpogan'ın nihayet 'temsilci' sıfatıyla açıkladığı süreç, devlet olmaya 1938'lerden sonra fiilen veda etmeye başlamış Türkiye Cumhuriyeti'nin şimdi resmen kendi kendisini feshetme sürecidir.
Bu gidişin tek olumlu unsuru var. O da; 28 Şubat'ın dış güdüme feci şekilde açık NATO mermerinden yontulmuş kafası tarafından yasaklı hale getirilen bir kısım gazetecilerin bu defa çağrılmış bulunmasıdır. O mermer kafa 'kurmay zeka' adına dalalet ve hatta ihanet niteliği taşıyan yasakçı yaklaşımları ile zaten Silahlı Kuvvetler'e hiçbir düşmanın yapamayacağı kötülüğe imza atabilmiş, halkın en az beşte birini öz ordusuna nefret besler hale getirebilmişti. Bu cinayet halen de telafi edilmiş değildir.
Oysa dünyanın en beyinsiz komutanı bile, dış güvenliğinden sorumlu olduğu bir halkın beşte birini öz mesleği için 'riskli kesim' haline getirme ahmaklığına imza atmazdı. O gün buna imza atanların bir kısmı şimdiki iktidarla kol kola dalaleti tırmandırıyor:
Alpogan MGK'da eskiden gizlilik olduğunu, şimdi artık şeffaflığın yerleştiğini buyuruyor.. Lafa bakın, hizaya gelin! Bir Genelkurmay Başkanı 'Ordumuzu çağdaşlaştırmak için bundan böyle askeri disiplinden vazgeçiyoruz' dese ancak bu kadar komik olabilir. Güçlü bir ordu (!) olmak için disiplinsizliği yüceltmek ne ise, 'milli güvenlik' denen hayati sorumluluğu üstlenecek kurumu şeffaflaştırmak da odur.
Hadi diyelim ki; laf salatasından ibaret zannedilen demokrasinin en lezzetli soslarından biri olarak 'şeffaflık' usulen kullanılmıştır. Lakin 'eskiden gizlilik vardı' demek suretiyle geçmiş 'geri', yeni hal 'ileri' gösterildiğine göre, devletin mahremi olmayacağı söyleniyor!!!
Harika değil mi; herkesin olsun ama bizim olmasın! 1971'e kadar olan zabıtları açıklamak da bu 'ileri' hamlenin gereği!! Devlet hakkında zerrece bilince sahip bulunmamak hali budur.
Gerçi bu anılan zabıtların pek mahrem bir yanı yok. Ancak en azından görüntüde olsun devlet sayılabilmek için 'mahremcilik' oynuyorduk. Yoksa, bazı belgelerin üstüne 'çok gizli' damgası vurmakla sadece kendimizi kandırdığımızı, NATO'dan ve özellikle de ABD'den mahrem herhangi bir milli sırra sahip olmadığımızı ben de biliyorum. Fakat Amerika'ya hep şeffaf olmuş bu 'mahremcilik oyunu' sayesinde hiç değilse kıytırık ülkeler bizi devlet zannediyordu. Şimdi yaptığımızın, onlara bile 'sakın yanlış anlamayın TC devlet filan değildir' demekten etkin bir anlamı yoktur.

***

1971'e kadar olan MGK zabıtlarının açıklanacağı yolundaki haberi arabada babamla birlikte dinliyoruz.. 84 yaşındaki eski Menderesçi, şimdi Erdoğancı adamcağız haberi anında şöyle yorumluyor:
-Dışarıdan birileri öyle istedi galiba..
İşte eskisi ve yenisiyle MGK'nın halk katındaki itibarı! Babam anlık tepkiyle böyle söylüyordu tabii. Yoksa MGK'nın şimdi açıklanacak zabıtlarına 'eloğlu'nun çoktan vakıf olduğunu babam da biliyordur. O zabıtları bilmeyen sadece biziz ve bizim öğrenmemiz de sırf yeni kavgalara sürüklenmemizi sağlamak içindir! Uluslaşma sürecini tamamlayamamış bir ülkede böylesine yakın bir döneme ait gizli zabıtların açıklanması, orada konuşulmuş çok sıcak fitnelerin azdırılmasından başka hiçbir işe yaramayacaktır.
Mesela oraya kazara şöyle bir bilgi gelmiş olsun: Filanca Avrupa devleti, Türkiye'deki bir mezhebin mensuplarını İslam'ın dışına çıkarmak için şu kadar milyar dolarlık kaynak ayırmış.. Ne olur? O devlet bir yalanlamada bulunur, hiçbir zarar görmeden sıyrılır.. Sense başına belayı alırsın:
-Vay, filanca mezhep mensupları rencide edildi..
-Vay sen bize yabancı servislerin uşağı mı diyorsun?
Elbette ne gizliliğe, ne şeffaflığa yuvarlak olarak karşı veya yandaşım?! Her şeyin ölçüsü ve yeri var. Mesela MGK'da şeffaflık olacaksa Genelkurmay'da niye olmasın? Genelkurmay'ınki milli güvenlikle ilgili de, Milli Güvenlik Kurulu'nunki tohumluk salatalıkların korunmasıyla mı ilgili?!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tamaaamen hayal ürünü   / 30-11-2004
 Her yaşa bir kurşun   / 29-11-2004
 Düşman üretme zenaati   / 26-11-2004
 İsmet ile izzet meselesi   / 25-11-2004
 ABD'ye karşı kahraman CHP   / 23-11-2004
 'Türkiye Avrupalı mı?'   / 22-11-2004
 İki şeytan bir şeytandan daha mı iyi?   / 19-11-2004
 Sigaramın kurşunuyla esire infaz   / 18-11-2004
 Allavi ve kallavi   / 16-11-2004
 Bayram ve kefaret   / 15-11-2004
ERDAL ŞAFAK
Bartholomeos ve Alexis
Zaman zaman alevlenen "ekümenlik"...
ALİ KIRCA
17 Aralık'ta 17 yaşında olanlara
Hep birlikte, cümbür...
ÖMER LÜTFİ METE
Milli Devleti Fesih Kurulu
MGK'nın ilk sivil Genel...
UMUR TALU
Aynadaki suret
Fransa'da merkez sağın parlayan lideri...
Yunanistan'a AB'den 7 yıllık yalan cezası
Yunanistan'ın bütçe verilerinde usulsüzlük yaptığı ortaya çıktı. AB...
'Sözünüzde durmayarak bizi zor durumda bıraktınız'
Başbakan Tayyip Erdoğan, Hıristiyan demokrat partilerin oluşturduğu...
UEFA kupası'nı isteyen parma-k kaldırsın: 1-1
UEFA kupası'nı isteyen parma-k kaldırsın: 1-1
Beşiktaş ayağına kadar gelen fırsatı tepti... 30’da Okan Buruk ile...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu