kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hırsızlar hedef değiştirdi
Hırsızlar hedef değiştirdi

Çalıntı cep telefonlarının IMEI numarasıyla tespit edilmesi hırsızları, araçlara yöneltti..

Çalıntı cep telefonlarının IMEI numarasıyla tespit edilebilmesinin verdiği caydırıcılık nedeniyle hedef değiştiren hırsızlar, bu kez araçlara yöneldiler.

Hırsızların, çocukları ''maşa'' olarak kullandıkları ve gündüz saatlerinde bile pervasızca camların kırıldığına dikkati çeken emniyet görevlileri, araç içinde görünürde herhangi bir şey bırakılmaması konusunda vatandaşı uyarıyorlar.

Adana Emniyet Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre, hırsızlık başta metropol kentler ve Büyükşehirler olmak üzere Türkiye'nin birçok yöresinde asayişin en önemli gündemini oluşturuyor. Tırnakçılıktan, tantanacılığa, kapkaççılığa ve oto hırsızlığına kadar çok sayıda çeşidi bulunan hırsızlık olayları, özellikle göçün yoğun olduğu yörelerde artış gösteriyor.

Gündüz saatlerinde bile görünebileceklerine aldırmadan hırsızlık yapan bu kişilerin bir otomobilin kapısını sadece 3 saniyede açabildiklerine dikkati çeken yetkililer, daha çok otobüs duraklarını, cami avlularını, otogar ve tren istasyonlarını, havayolu terminallerini, pazar yerlerini, kalabalık ortamları ''iş sahası'' olarak tercih ettiklerini belirttiler.

Hırsızlık olaylarının ise yüzde 55-60'ı 18 yaşından küçük olan ve yasalar önünde ''çocuk'' muamelesi görenler tarafından işleniyor. Yasalar önünde hırsızlık olayına karışan kişilere 11 yaşına kadar ceza verilmemesi, 18 yaşına kadar çocuk muamelesi yapılması, hırsızların, çocukları ''maşa'' olarak kullanmalarına neden oluyor.

Hırsızlık olaylarına karışanların yüzde 30'u yakalanabiliyor. Ancak, eğer yakalanan sanık çocuk yaşta ise ifadesi Çocuk Şubesi'nce alınıp Adliye'ye sevk ediliyor. Çocuğun ifadesinde çalıntı malı sattığını söylediği kişi ''ben satın aldım'' demediği sürece gözaltına alınamıyor.

VATANDAŞA UYARI

Emniyet müdürlüğü yetkilileri, konuya duyarlılık gösterilmesi beklendiğini belirterek, vatandaştan şu konularda dikkatli olmalarını istedi:

* Aracınızı park edecek kapalı garajınız yoksa, mümkünse görülebilecek, iyi aydınlatılmış yerleri seçin. Aracınızdan indikten sonra kapı ve pencereleri kontrol edin. İçinde, görünür bir yerde boş poşet bile bırakmayın.

* Kısa süreli parklarda da kontak anahtarını yanınıza almayı alışkanlık haline getirin. Değerli eşyalarınızı, ruhsat, ehliyet ve yedek anahtarınızı otonun içinde bulundurmayın.

* Oto pazarlarından, galerilerinden veya şahıslardan motorlu araç satın alırken, ruhsat sahibi ile yüz yüze görüşün. Ruhsat üzerine yazılı olan bilgilerin doğruluğunu kontrol edin.

* Araç satın alırken yedek anahtarlarını almayı unutmayınız veya kilidini değiştirin.

* Satın alacağınız aracın, şasi numarasını yazılı olduğu kısımları kontrol edin. Herhangi bir tahrifat bulunduğu kanaati hasıl olduğunda aracı almaktan vazgeçin ve durumu polise bildirin. Mümkünse elektronik alarm sistemi kullanın.


Hırsızlık olaylarına karşı 2001'den itibaren sokak timi oluşturan Adana Emniyet Müdürlüğü, suç sayısında düşüş sağlamaya başladı. Güney ve Güneydoğu Anadolu'dan göçün yoğun olduğu kentte, 2001 yılında 6 bin 800 olan hırsızlık sayısı, 2003'de 4 bin 200'e düştü. Ancak, bu yıl yeniden tırmanış göstererek yaklaşık 5 bini buldu. Bu olayların bin 700'ünün sanığı yakalandı.

CEP TELEFONU HIRSIZLIĞINA CEZA


Yetkililer, cep telefonunun çalınması sonrasında mutlaka sahibinin bildirimde bulunması gerektiğini ve IMEI numarası sayesinde kullanılması durumunda kişinin yakalandığını ve ''Ben bunu çalmadım. Buldum'' demesi durumunda bile hakkında yasal işlem başlatıldığını bildirdiler.

Vatandaşlardan mağdur duruma düşmemeleri için mutlaka buldukları cep telefonlarını en yakın polis karakoluna teslim etmeleri konusunda duyarlı davranmaları isteyen yetkililer, şunları kaydettiler: ''Zanlı, ifadesi sonrasında mutlaka hakkındaki evrakla adliyeye sevk ediliyor. Suçüstü olayı dışında, sabıkası yoksa, iyi hali dikkate alınarak (Buldum) beyanı inandırıcı oluyor. Bu durumda da hukuki süreç işliyor. Ancak, daha önceden sabıkası varsa, savcılık tarafından 3 aydan başlayan hapis cezası istemiyle mahkemeye sevk ediliyor. Cep telefonu hırsızlığı ile ilgili çok sayıda dosya sonuçlandı ve bunu yapanların büyük bölümün de sabıkasının bulunduğu tespit edildi.''
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 RTÜK 'akıllandıracak'
 Cinsel ilişki yaşı düştü
 İzmir'de 3.6'lık deprem
 Azrail'i kandıran çocuk
 Organ bağışlayan cehenneme gidecektir
 Hastaneden hasta çalındı
 Kurtlar parçaladı
 Yüksek tansiyon bir gün kapıyı çalabilir
 2 kişiye 55'er milyar
 Bu sahneler unutulmaz!
 Pusu zanlısının evini yaktılar
 Ağabey katili teslim oldu
 Alo SABAH İstanbul
 İyi ki doğdun
 Dikkat!.. İstanbul'da bu yollar onarımda
 Başımız Sağolsun
REHA MUHTAR
Boşanma yerine yeni bir çocuk..
"Engereklee mail grubu...
MANSUR FORUTAN
Şaolin Rahibi davaya ihanet ederse
Büyümenin bir tanımı...
MEHMET BARLAS
Bunların hepsi şaka gibi değil mi?
Garip durumlar var...
ALİ KIRCA
Bu yıl da geçiyor işte...
Yarın 1 Aralık 2004... Yılın...
SAVAŞ AY
Bir üniversiteli kızın apansız yitişi...
HINCAL ULUÇ
Numarasız bilet sorusu yanıtlanacak!
"Darphane, seri...
EMRE AKÖZ
Holiganlığın esası renk aşkı değil ki
Hatırlarsınız:...
Korku futbolu yendi
Korku futbolu yendi
Beşiktaş-Rize maçındaki cinayet futbolseveri korkuttu. Seyirci sayısı...
Milli maç gibi
Milli maç gibi
Beşiktaş yarın St.Liege'i yenerse hem UEFA sıralamasında bir...
Sivil MGK'nın ilk işi gizli siyaset belgesi
MGK, 71 yıl sonra ilk kez bugün kapılarını açıyor. Sivil MGK,...
Erdoğan'a Yılın Devlet Adamı ödülü
"Avrupa'nın Sesi" dergisi Avrupalı 50 lider arasından Başbakan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu