kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye olumlu muhalefet tarzıma alışık değil diyen ANAPın istifa eden genel başkanı Nesrin Nas, biraz dinleneceğini ve kendisini yenileyeceğini söylüyor.
'Her şey para demek değil'

Bir dönemin 'tek başına iktidar'ı ANAP'ı kurtarmak için 28 milyar lira bağış yapan Nesrin Nas, "Fikirleri soran olmadı, hep maddi sorunlar konuşuldu" dedi.

Türkiye'de 10 yıla yakın tek parti iktidarı rahatlığını yaşayan ANAP'ta, Mesut Yılmaz'ın istifasından sonra ortaya çıkan liderlik sorunu mali krizle paralel olarak sürüyor. 1983'te Turgut Özal'ın kurup tek başına iktidara taşıdığı, Mesut Yılmaz'ın ardından liderlik sorunu yaşayan ANAP'ta Ali Talip Özdemir'dan sonra DYP ile birleşmeyi savunan Nesrin Nas da istifa etti. 11 ay genel başkanlıktan sonra Nas, bu sürede, partiye servetinden 28 milyar lira bağış yaptığını, 1 trilyon 14 milyar lira gelir sağlayıp borçları hafiflettiğini anlattı. Nas, şunları anlattı:

* NEDEN İSTİFA ETTİ: Genel başkan olarak partinin kurumsal varlığını sürdürmesini sağlamak zorundayım. Arkadaşların uzlaşma noktasına gelip, geri adım atmalarını bekledim. Olmadı. Birleşme lafı bile partiyi çatlatma noktasına getirdi. Bu kavgaya son vermek gerekti. Biri çekilmeliydi, ben çekildim.

* CHP'YE BENZERDİK: Parti, genel başkan ile yardımcıları arasındaki bu iç kavgayı kaldıramazdı. Başkanlık Divanı'nı görevden alsam, CHP'ye benzerdik. Zaten, güç bir mücadele. Kongrede de sağlıklı bir yapı olmazdı.

* YILMAZ ÜZÜLDÜ: Mesut Yılmaz aradı ve 'nedir bu kavga" diye sordu. Anlattım, üzüldü tabii. 'Olmaması gereken şeyler oluyor' dedi. Ama bana, şöyle yap, böyle yap demedi. Ben ayrıldıktan sonra birçok arkadaş istifa etmek istedi. En az 20 istifayı durdurdum.

* ÖZDEMİR 'GİT' DEDİ: Ali Talip (Özdemir) Bey'le uçakta karşılaştık. 'Ben de aynı şeyleri yaşadım. Üzülme, bırak git' dedi. İşadamı arkadaşlarım istifadan sonra aradı. Genel başkanken bir kez bile aramadılar. Onlara 'Para isterim diye mi aramadınız' diye sitem ettim. Ali Talip Bey'e de sitem etmiştim. Ayrılırken parayı o kadar çok konuştu ki... Hep ANAP'ın parasızlığı konuşuldu. Bunu aşabilmek için çok uğraştım. Kimse fikirleri sormadı, parayı sordu.

* HER ŞEY PARA DEĞİL: Maddi sorunları her şeyin önüne koyuyorlar. "Genel Başkan parayı bulsun çözsün" dediler. "Parası olan biri gelsin genel başkan olsun" demek yanlış olur. İl teşkilatları kendi maddi sorununu zaten çözüyor. Ayrıca, bu dönemde ANAP'ın borcu kalmadı. Hepsi ödendi. 70 milyar lira civarında bir borcu var. O da taksitlendirilmiş. Üzerime düşeni yaptım. Yeni lider, merkez sağda yeni bir hareketin gerekliliğine inanan ve bu kadroları toplayacak biri olmalı. Aylık giderleri karşılayacak bir parası olması yeterli. Milyon dolarlara ihtiyaç yok.

* DSP'NİN 50 TRİLYONU VAR: Para sadece orada birilerinin bir süre daha oturmasını sağlar. Önemli olan partideki fikir ve kadro zenginliğidir. DSP'nin 50-60 trilyonu var. Para, sorun çözse orada çözülür.

* OLUMLU MUHALEFET: Türkiye benim muhalefet tarzıma da alışkın değil. Biz olumlu muhalefet yapmaya çalıştık. Vatandaş şu anda tek parti iktidarının istikrarının devam etmesi gerektiğini düşünüyor.

* PARTİYİ SATIYOR İDDİASI: ANAP'ın kimliğini korumak isteyen arkadaşlar benim yeni çatı arayışımı bahane olarak kullandılar. 'Partiyi satıyordu, suç üstü yakalandık' diye hareket ettiler. İşi benim, Mehmet Ağar'dan para aldığıma kadar vardırdılar, çok çirkin şeyler söylendi. İstifadan pişman değilim, üzgünüm sadece.

* YENİ PLATFORM: Eskimiş yapıların varlığını sürdürmeleri zor. Sürdürürlerse marjinal parti olarak kalırlar. Merkez sağda yeni bir hareket için konuşuyoruz. Parti değil, fikir platformu. Yakında bu platformu oluşturacağız.

Zübeyir KINDIRA /ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 ABD'ye öfke İstanbul'da meydanları doldurdu
 Baykal: CHP düşmeyen son kale
 Halı Başbakan'ı kızdırdı
 Baykal'a destek toplantısına 49 CHP İl Başkanı katıldı
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Ankara-Washington fay hattı
Türk kamuoyunda ve hükümette...
YAVUZ DONAT
Entelektüel boyut
Yarın Eraslan Özkaya'nın "meslekte...
'Güzelliğimin kurbanı oldum'
Karadeniz Ereğli'de dayak skandalının merkezindeki Gülay Yaman'a göre...
'Evleneceğim vekalet verin'
Sevgilisiyle beraber 17 gün önce kayıplara karışan Zeynep Ayvalık'ta...
Dünyanın en zengin adamının parası ona emanet
Dünyanın en zengin adamının parası ona emanet
Dr. Türkiz Gököl dünyanın en zengin ikinci adamı olan Buffet'ın...
Almanca öğrenmeyene özürlü muamelesi
Almanca öğrenmeyene özürlü muamelesi
Almanya'da ilkokula başlayan ve Almancası'nın yetersiz olduğu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu