kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cumhuriyet'i anlatan anılar
Cumhuriyet'i anlatan anılar
Haftanın Kitapları

Cumhuriyet'i anlatan anılar

Prof. Dr. Orhan Oğuz'un anıları, Yılmaz Erdoğan'ın "Feriştah'ın Fentezileri" kitabı ve Yaşar Kemal ile Orhan Pamuk'un Nobel adayları olacağı haberi edebiyat dünyasını hareketlendirdi.

Son yıllarda ülkemizde çıkan anı kitaplarının sayısı gittikçe artıyor. Anı kitaplarının çok satması da önemli bir gelişme. Prof. Dr. Mina Urgan'ın "Bir Dinozorun Anıları" ndan sonra şimdi de Prof. Dr. Orhan Oğuz'un anıları sırada. "80 yıl - Cumhuriyet'e yaşıt bir hayat" adlı anı kitabı, bir bireyin yaşamı üzerinden ve onun bakış açısıyla Cumhuriyet tarihimizi bir kez daha irdeleme olanağı sunuyor. Siyasete, siyasetin kurallarına, yükseköğrenim yaşamımızın sorunlarına ama bu arada kat edilmiş mesafelere daha yakından bakmamızı sağlıyor. Bu kitapta, büyük 1929 buhranının Türkiye'ye etkilerinden Demokrat Parti'nin oluşumuna, 50'li yılların Afganistan'ından 1971 muhtırasına, cumhurbaşkanlığı seçimi krizinden 12 Eylül'e, akademilerin fakülteleşme sürecinden üniversitelerin tüm Anadolu sathına yayılmasına kadar genişleyen konu çeşitliliği bulacaksınız. Eskişehir Anadolu ve Marmara üniversitelerinin kuruluş "macerasını" tüm detaylarıyla öğrenme şansınız olacak. Bir hayata tanık olmanın ötesine geçen anı kitabını, bu türü sevenlere şiddetle öneriyorum. Prof. Dr. Orhan Oğuz, kitaba başlarken şunları söylüyor: "Güzel, mutlu bir aile hayatım oldu. Çok hareketli ve hatta mücadeleli geçen ömrümde aileme rahatça yaslanabilmenin saadetini tattım. Eşim, çocuklarım, torunlarım bana talihimden şikayete hakkım olmadığını hep hissettirdiler. Böylesine dolgun, hareketli, her an uyanık bir görev ve sorumluluk şuurunu gerektiren bir hayatın hatıralarını yalnız kendime saklayarak, onların benden sonra kaybolmasına razı olmalı mıydım? Bunu doğru bulmadığım içindir ki hatıralarımı yayımlıyorum. Dahası var; bu hatıralar, ne kadar bana ait olursa olsun, aynı zamanda, görevlerim dolayısıyla Türkiye'nin o dönemleri ve meseleleriyle de ilgilidir. Onlar Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bugüne kadarki yani bütün bir Türkiye Cumhuriyeti tarihinin de, kendi perspektifimden bir tablosudur. Bu tablodaki çizgiler, renkler ve şekiller çok değişik, çok nüanslı, çok figürlü ve elbette ki çok şahsidir. Politikacı sadece siyasi hayatının, asker askerlik hayatının, ilim adamı ilim ve hocalık hayatının hatıralarını kitaplaştırır. Benimkiler ise böyle tek yönlü değil, çok yönlüdür; tahsil hayatım, yüksekokul ve akademi reisliğim, milletvekilliğim, bakanlığım, tekrar hocalığım, rektörlüğüm ve RTÜK başkanlığım..." Şair, yazar ve oyuncu Yılmaz Erdoğan'ın yeni kitabı "Feriştah'ın Fentezileri" de Sel Yayıncılık'tan çıktı. "Bir Demet Tiyatro"daki ana karakterlerden Feriştah'ın diyaloglarından oluşan kitabın büyük ilgi görmesi bekleniyor. Erdoğan'ın "Hüzünbaz Sevişmeler", "Kadınlık Bizde Kalsın", "Kayıp Kentin Yakışıklısı" gibi kitapları da okuyucuların beğenisini kazanmıştı.

ARALIK SAYISI ÇOK ZENGİN
Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, "Sentez Diyeti" kitabıyla uzun meslek yaşamının bütün meyvelerini ilk kez Türk okurlarıyla paylaşıyor. Mutfağımızda doğulu, iş hayatımızda batılı olarak yaşıyoruz. Bedenimiz bu çatışmanın kötü sonuçlarının arenası adeta. Özgün bir yapıdaki "Sentez Diyeti" çatışmayı çözerek bedenimizin ikili yaşama uyumlu hale getirilmesini sağlıyor. Batılı ülkelerde geleneksel beslenme biçimlerinin öne çıkması da "Sentez Diyeti"nin önemini ortaya koyuyor. Altın Yayınları'nın çıkaracağı kitap 14 Aralık'ta okuyucu ile buluşacak. Aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi Picus'un aralık sayısı da birbirinden hoş ve ilginç konularıyla okurların beğenisini kazanacak gibi görünüyor. "Sıradan hayatlar, fantastik zamanlar" başlığıyla Kırmızı Zaman'ın yazarı Mine Söğüt ve Boş Zaman'ın yazarı Hakan Bıçakcı buluşuyor. Dosya konusu ise İnternet Çağı ve E-debiyat (Altzine, İktidarsız, Ekşi Sözlük, Lost Library, Locus Novus ve Xasiork). Dergiyle birlikte "Mucize var mıdır, Mehmet abla" kitabı da hediye ediliyor. Picus, aralık ayından itibaren bir popüler kültür eki vermeye başlıyor. Tayfun Atay yönetiminde çıkacak olan Panzehir, Türkiye'de ve dünyada popüler kültürün toplumsal etkisi üzerine çözümleme ve değerlendirmelere yer verecek. Dergide Milliyet Popüler Kültür ekinde yazan çok sayıda isim yer alacak. Panzehir, popüler ürünlerin iyisiyle kötüsünü, vasatıyla kalitelisini, kolaycı olanıyla emek verilmiş olanını ayırt etme yolunda tartışmalar açmayı hedefliyor. Ünsal Oskay, Nurdan Gürbilek, Bülent Somay, Ömer Özgüner, Reşat Çalışlar, Levent Cantek ve Göksel Aymaz, ekin ilk sayısında, yazı ve söyleşileriyle yer alan isimlerden bazıları. Edebiyat dünyasını olduğu kadar ülkemizi de yakından ilgilendiren bir haberle noktayı koyalım. İsveç Nobel Akademisi, her yıl olduğu gibi uluslararası yazar topluluğu ve UNESCO'nun birinci sırada saydığı sivil toplum kuruluşu PEN'in 89 ülkenin 134 merkezinde bulunan örgütlerine başvurarak, "2005 - Nobel Edebiyat Ödülü" için aday önermelerini istedi. Bu konuda çalışmalar yapan Uluslararası PEN Kulüpleri Federasyonu Türkiye Merkezi'nin, "2005 - Nobel Edebiyat Ödülü"ne Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk'u aday göstereceği öğrenildi. Uluslararası PEN Türkiye Merkezi'nin, adayları ile ilgili kapsamlı bir dosya hazırlamakta olduğu, bu dosyaları yeni yılın ilk günlerinde İsveç Nobel Akademisi'ne ulaştıracakları ve uluslararası düzeyde lobi çalışmaları başlatacakları edinilen bilgiler arasında.

Sayım Çınar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Kıyılara kaçan yirmi beş kadının cesaretle örülü gerçek...
 Golfe başladı hayatı değişti
 Çocuklara kitap taşıyor
 Erkekler için yeni bir moda mabedi
 Miniklere özel farklı bir dünya
 Zamanın değerini bilenlere
 Boks meraklılarına müjde
 Afyon'un sanat delisi
 Geride yazılı belge bırakmayın!
 Neyir tüm Boyner ve YKM'lerde
 AÇEV'in kursları sürüyor
 Fotoğraflardaki ruhlar
 Boğaziçi'nde kişisel gelişim seminerleri
 Tangonun vatanında birinci oldular
 Londra'da bir Türk piyanist
 7 bin yıllık şifa yöntemi
 Mesleğimden nefret ediyorum
 Köpeğinizin oyunlarına kanmayın
 Şimdi çiftlikte yaşama zamanı
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
Vaktiyle bu topraklardan geçen genç imparator
Vaktiyle bu topraklardan geçen genç imparator
İskender'in biseksüelliği, hatta açıkça eşcinselliği... Oliver Stone,...
Modern tiyatronun doğum gecesi
Modern tiyatronun doğum gecesi
İngiliz tarihi içindeki kraliyet-tiyatro ilişkileri, Rupert...
Panzehir etkili barlar
Gerçek bir barı yaratan ne özel içkileri ne dekoru ne de ünlü...
Ustalarla aynı sahneyi paylaşıyor
"Kamelyalı Kadın" adlı oyunla sezona giren Tiyatro Kedi bir ilke daha imza...
Sushi ile gelen güzellik
Yediğimiz, içtiğimiz gıdaların kozmetik amaçlı kullanımı antik çağlara kadar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.