kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ergun Babahan @ SABAH
 

Saatli bir bomba!

Gazetecilik ciddi bir tehditle karşı karşıya. Acil bir önlem alınmazsa, kadrolarında 212 Sayılı Yasa'dan yararlanan çalışanlara yer veren veya çalışanların aldığı ücreti olduğu gibi bordrolarında gösteren kurumlar ya olmayacak veya bunu yapan kurumlar ayakta kalamayacak.
212 Sayılı Yasa, daha doğrusu bu yasanın çalışanlara tanıdığı hakkı kötüye kullananlar yüzünden gazetecilik mesleğinin geleceği çok parlak görülmüyor.
Biz gazeteciler, kendi dışımızdaki ticari ilişkiler, kazançlar veya taleplerle ilgili haber verirken veya yorum yaparken çoğu zaman keskin yargılar ileri süreriz. Bu yargılarımız çoğunlukla acımasızdır. Çünkü bu yargı ve yorumları kamu yararını korumak amacıyla yaptığımıza inanırız.
Ticari ilişkiler ve kazançlardaki fahiş rakamlar basındaki keskin tavırlar yüzünden kamuoyunun da büyük tepkisini çeker. Bu tepki, fahiş kazanç yollarının önündeki en büyük engeldir. Mesela herhangi bir alacaklının (banka, ticari firma gibi) bir alacak talebine günlük yüzde 5, bir yıllık yüzde 1825 gibi inanılmaz bir faiz işleterek 1 milyar Türk Liralık bir alacağını 1 trilyon Türk Lirası olarak talep etmesi durumunda, atacağımız başlıklar en iyimser tahminle "Ballı Faiz", "Faiz mi, zulüm mü?" gibi mahkum edici başlıklar olacaktır.
Çünkü faizin ülkenin ekonomik gerçekleriyle uyumlu olması gerekir.
Peki, enflasyonun yıllık yüzde 10'un altında seyrettiği bir ortamda dünyada eşi görülmeyen günlük yüzde 5 gibi bir faiz oranını talep edenlerin kendi meslektaşlarımız; gazeteciler olması durumunda bunu normal mi kabul edeceğiz? Okuyanların gözlerine, duyanların kulaklarına inanamayacağı bu faiz oranı,
"Basın mesleğinde çalışanlarla çalıştıranlar arasındaki münasebetlerin tanzimi hakkındaki kanun"un 14'üncü maddesi ile gazeteci ücretlerinde ödenecek faiz olarak düzenlenmiş.
27 Mayıs rejiminin gazetecilere tanıdığı bir imtiyaz olarak 1961 yılında 212 sayılı kanunla düzenlenen bu inanılmaz, akıl dışı faiz oranı bugüne kadar yürürlükte kalmış durumda.
Maalesef inanılmaz bu faiz oranı, şimdi mesleğimizde "Yüzde 5 zenginleri" sınıfı doğmasına yol açacak şekilde istismar edilmeye başlandı.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin bazı kararlarından istifade etmek isteyen mesleğimizdeki bazı kişiler, organize şekilde hareket ederek, yüzde 5 faiz hesabıyla trilyonlarca liralık fazla mesai ücreti davaları açmaya başladılar.
Mahkemelerin bu yönde karar vermesi durumunda; mesleğimizde "belki yasal ama haksızlığı açık" olan servetlere sahip olmayı hedefleyen istismarcıların doğması kaçınılmazdır.
Bu akıl dışı, hak ve adalet dışı durumlara yol açılmaması, gazeteciliğin, haksız servet peşinde koşan istismarcı bir meslek olmaması açısından ya yargının yüzde 5 organizasyonlarına dur demesi ya da Meclis'in bu mantıksız ve eşitsiz yasa maddesini acilen değiştirmesi gerekmektedir.
Ancak bu sayede basın ve yayın kuruluşlarının ayakta kalabilmesi ve gazetecilik mesleğinin onurlu bir şekilde icra edilebilmesi mümkün olabilecektir.
Bu yazının başta SABAH olmak üzere birçok kurumdaki arkadaşlarımı kızdıracağını, rahatsız edeceğini biliyorum. Ancak, 212 Sayılı Yasa'nın bugünkü uygulaması, bu arkadaşlarımızın haklı yasal taleplerinden bile faydalanamayacağı bir ortama doğru sürüklüyor Türk Basını'nı.
Çalışanların yasal haklarını, emeklerini koruyacak, ancak kurumları iflasın eşiğine sürüklemeyecek bir ortak nokta bulunmazsa, korkarım kaybeden yine çalışanlar olacak.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Siz kimsiniz?   / 14-11-2004
 Felluce gerçeği   / 11-11-2004
 İğneyi kendimize batırma zamanı   / 08-11-2004
 Solsuz bir dünya   / 05-11-2004
 Bu iş yine mahkemelik   / 01-11-2004
 Hâkim ve hakem   / 30-10-2004
 29 Ekim ve Türkiye gerçeği   / 29-10-2004
 Krizden çıkacak ders   / 28-10-2004
 Batı'nın Müslüman fobisi   / 25-10-2004
 Mafya operasyonları   / 24-10-2004
ERDAL ŞAFAK
CMUK günleri
Hayret; Ceza Muhakemeleri...
UMUR TALU
Mardinli ölü çocuklar
Bir ölümün, "öldürülme"nin...
ERGUN BABAHAN
Saatli bir bomba!
Gazetecilik ciddi bir tehditle karşı...
Muhalif Yuşçenko başkanlığını ilan etti
Ukrayna'daki seçim krizi kördüğüm: 200 bin destekçisiyle meclise...
Müzakere için kara göründü!
AB ülkeleri dışişleri bakanları, Türkiye ile müzakerenin 2005'te...
Çek bi Lizbon: 0-1
Çek bi Lizbon: 0-1
Fenerbahçe, Çek ekibi Prag'ı, deplasmanda devirdi... "UEFA'da yola...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.