| |
|
|
Taze insan ve bayat balık..
Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Sinop Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hülya Turan, balık tutkunlarına ışık tutmuş. Buna göre balığın tazeliği şu bulgulara bakılarak anlaşılırmış. -Taze balığın gözleri parlak, şeffaf ve dışa bombeli olurmuş. Balık tazeliğini yitirmeye başladığı zaman gözleri donuklaşır ve kanlanırmış. -Taze balığın derisi nemli, berrak ve parlak, eti sıkı ve elastiki olurmuş ve parmakla bastırıldığında meydana gelen çukurluk anında düzelirmiş.. Balık taze ise ağzı zor açılırmış. Bayatlayınca da ağız kolay açılırmış.. -Taze balığın solungaçları parlak ve canlı kırmızı olur, bayatladıkça bu renk gri-beyaz ve koyu renklere dönüşürmüş.. Doç. Dr. Turan'ın uyarılarındaki "balık" sözcüklerini çıkarıp yerlerine "insan" koyun. Balıklar ve insanlar için tazeliğin ve bayatlamanın aynı yansımaları gösterdiğini anlarsınız. Aradaki tek fark şu. Balık bayatsa ölmüş demektir. İnsanlar ise hem canlı, hem de bayat olabilir.
|