kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ayakkabı almadan yapamam
Ayakkabı almadan yapamam

Ayakkabı almadan çarşıdan dönmüyor, beğendiğiniz bir ayakkabının her rengini gardırobunuza taşıyor ya da fiyatını bile sormadan birkaç ayakkabı birden alıyorsanız, siz 'bootism' akımının iflah olmaz bir üyesisiniz.

Sokağa çıktığınızda gördüğünüz ayakkabı vitrinine yapışıp, birkaç çift ayakkabı almadan eve dönmeyenlerden ya da fiyatını bile sormadan ayakkabı alanlardansanız siz bir 'bootistsiniz' demektir. Marie Claire dergisi kasım sayısında 'bootism' akımına geniş yer veriyor. 'Evinizde daima yeni bir ayakkabı için yeriniz vardır' ilkesinden hareket eden bu akım, Amerikalı yazar Michael Duranko'nun eseri. Duranko, Penina Goodman ile birlikte yazdığı 'Bootism: Ayakkabı Dini' isimli kitaba göre; bootist olmanızın iki yolu var; stil sahibi olmanız ve ayakkabı seçerken asla fiyatını sormamanız... Victoria-David Beckham, Beyonce, Madonna, Jennifer Aniston gibi ünlülerin başını çektiği bootism'in Türkiye'deki temsilcileri ise Pınar Altuğ, Arte Çelik ve Ferruh Karakaşlı.

ARTE ÇELİK
'Ayakkabıyı fiyatına bakmadan alırım'
"Ayakkabı almaya sezon başlarında çıkarım. Şimdilik 100 çift ayakkabım var. Kendim için aldığım ayakkabılardan mağazama da (Arte Collezioni) alıyorum. Benim için ayakkabıda en önemli ayrıntı; rahat olması... Kontrast yaratmayı ya da absürd olmayı da seviyorum. Ayakkabının fiyatına bakmam; değecekse ve beğendiysem hemen alırım. Marka takıntım yok. Ayakkabı merakım çocukluğumdan beri var. Kıyafetimden çok ayakkabım olmuştur hep. Ayakkabılarımı iyi kullanırım, onlara özen gösteririm."

PINAR ALTUĞ
'Gece yarısı ayakkabı siparişi veririm'
"Ayakkabı takıntım, sekiz yıl önce Miami'de başladı. Miami'de alışveriş yaparken bir anda fark ettim ki, ben aslında dekolte ve iddialı ayakkabıları çok güzel taşıyabiliyorum! Tüm ayakkabılarım özel yapım oluyor. Şu an 100 çiftten fazla ayakkabım var! Hepsinin markası Papucci! Ayakkabı alışverişi için belli bir zamanım da yoktur. Aklıma eserse, gece yarısı ayakkabıcım Tolga Bey'i arayıp, 'Bana şu model bir ayakkabı lazım' diyebilirim.

FERRUH KARAKAŞLI
'Ayakkabı boyamak bana ayrı bir keyif veriyor'
"Yaklaşık 120 çift ayakkabım var. FK adı altında, kendi el işi ayakkabılarımızı üretmeye başladıktan sonra bize ait koleksiyonlardan ayakkabı seçmeye başladım. Ayakkabı seçiminde iki faktör önemli benim için; hangi ortamda hangi ayakkabıyı giyeceğim ve kıyafete göre ayakkabı seçmek. Ayakkabıya her zaman çok meraklıyımdır. Dünyanın diğer ucunda özel, el işi ayakkabı yapan yerler bulur, kendime ayakkabılar tasarlar, özel olarak yaptırırdım. Ayakkabılarımın bakımını da mutlaka kendim yaparım. Resim yapmak gibi ayakkabı boyamak da bana ayrı bir keyif verir, dinlendirir."

BOOTİSM'İN NEDENLERİ
Konuyla ilgili olarak İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Doğan Şahin; bir nesneyi, bu ayakkabı olabilir, takıntı haline getirmenin farklı nedenleri olabileceğinin altını çiziyor.

Başkalarıyla özdeşleşmek "Her insan yetişme döneminde kendisinde hayranlık uyandıran kişiler gibi olmak ister ve onların çeşitli alışkanlıklarını taklit eder."

Özel bir anıyı ya da duyguyu sembolize etmek... "Babasına hayran olan bir kız çocuğu düşünün. Farz edelim ki, babası bir gün ona çok güzel bir ayakkabı hediye etsin. Bu kız çocuğu ileride, sürekli yeni ayakkabılar alarak babasıyla arasında yaşanan bu özel anıyı canlı tutmak isteyebilir. Alınan her ayakkabı aslında onun için bir sevgi sembolüdür."

'Kendilik tasarımı' kavramına hizmet etmek... Bir kişi kendini, birçok şeyin yanında güzel ayakkabıları da olan biri olarak görmek istiyorsa, çok sayıda ayakkabı satın alacaktır."

Narsistik incinmeleri tamir etmek... "Çocukluğunda, arkadaşları sürekli güzel ayakkabılar giyerken, kendisi eski olanlarla idare etmek durumunda kalan bir kişi, bu ezikliği tamir etmek için ayakkabılarına aşırı özen gösterebilir."
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Zenginliğin gücü yaş farkını yendi
 Bekarlık trend oldu
 2 milyon adet iPod satıldı!
 Evlilik sanatını öğrenen boşanmaktan kurtuluyor
 Karizmatik bir rolle jön olabilirim
 Sami Yetik'in 'Koçlar'ı 200 milyara alıcı buldu
 Manevi kardeşi Ebru'ya moral ve hediye verdi
 Tunçeri kardeşler babalarının izinde
 Giyin, sizi kıskansınlar
 On bir ayın sultanı Ramazan
HAKAN & UTKU
Kayıtdışı toplu gösterisi
"Benim ve bitlerimin can...
AYŞE TÜTER
Ramazan sofrası
Kandil simidi
Unu eleyin.
Kaplıcalar ağrı gidermede ilaçtan bile daha etkili
Kaplıcalar ağrı gidermede ilaçtan bile daha etkili
Kaplıcalar, hayatınızı alt üst eden ağrılardan kurtulmanızı sağlıyor.
Bu hastalıkların çözümü şifalı sularda
Bu hastalıkların çözümü şifalı sularda
* Solunum sistemi hastalıkları: Astma bronşiyal, kronik...
Nurgül hamile mi?
Nurgül hamile mi?
Nurgül Yeşilçay, yaklaşık dokuz aydır birlikte olduğu Cem Özer...
Alkolü yenmiş!
Alkolü yenmiş!
1988 Türkiye, 1989 Kainat Güzeli olan Meltem Hakarar, yaklaşık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.