kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dersimiz yeni sınav yönetmeliği

Yapılacak yönetmelik değişikliği ile liselerde sınıf geçme zorlaştırılıyor. Bu yıl uygulanacak sistemde ders geçme notu yükseltilecek ve 2 dersten fazla borçlu geçme olanağı bulunmayacak.

Ortaöğretim sınıf geçme sistemi yeniden değişiyor. 2'den fazla dersten başarısız öğrencilerin sınıf tekrarı yapmasını öngören değişikliğin, bu eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulması öngörülüyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanan Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği Taslağı'nı Başbakanlık da inceleniyor. Bakanlığın Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) ''sıfır puan alan'' öğrenci sayısındaki artışı da dikkate alarak hazırladığı taslak, sınıf geçme sistemini zorlaştırıyor. Taslakta öngörülen düzenlemeye göre alt sınıflardaki sorumlu olduğu dersler de dahil 2'den fazla sorumlu dersi bulunanlar, sınıf tekrarı yapacak. Mevcut yönetmelikte ise bir üst sınıfa geçeb i l m e s i için asgari sorumlu ders sayısında herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Taslakta, sınıf tekrarı yapacak öğrenciler şöyle sıralanıyor:

* Ortalama yükseltme sınavları sonunda başarısızlığı bulunup yıl sonu başarı ortalamasıyla sınıf geçemeyenler,
* Sorumlu olarak sınıf geçemeyenler,
* Devamsızlıktan başarısız sayılanlar.

OKUL AYRIMI YAPILACAK
Mevcut yönetmelikte doğrudan sınıf geçmek için gereken başarı ortalamasında sınıflar baz alınırken, taslakta düzenleme okul türlerine göre yapılıyor. Yönetmeliğe göre, doğrudan sınıf geçmek için 9. sınıfta yıl sonu başarı ortalaması en az 2 olması gerekiyor. Diğer sınıflarda ise alanı dışındaki derslerden başarısız olanlarda yıl sonu başarı ortalaması en az 2.00, alan derslerinden de başarısız olanların ayrıca bu derslere ait yıl sonu ağırlık ortalaması en az 2.50 olan öğrenciler'' üst sınıfa devam edebiliyor. Taslakta, başarı ortalamasıyla doğrudan sınıf geçme sistemi okul türlerine göre farklılaştırılıyor. Okul türleri "Fen ve sosyal bilimler liseleri'', "Yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan liseler'', "Genellise, spor lisesi ve mesleki- teknik liseler'' olarak belirlendi. Talim ve Terbiye Kurulu'nca bu lise türlerine göre belirlenecek dersler dışındaki derslerden başarısız olan öğrencilerin, doğrudan sınıf geçebilmek için sahip olmaları gereken başarı ortalamaları şöyle:

Fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinde: 3.50
Yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan liselerde: 3.00

Genel lise, spor lisesi ve mesleki-teknik liselerde: 2.50 Taslakta, ÖSS'ye hazırlanan lise son sınıf öğrencilerin ikinci dönem okula devamlılığını sağlamaya yönelik hükümler de yer aldı. Bu kapsamda, ''öğrenim hakkı'' başlıklı yeni bir madde eklendi. Artık ''özürleri nedeniyle okula devam edemeyen, okula devam ettikleri halde iki dönem notu alamayan öğrenciler ile ikinci dönem okula hiç devam etmeyen öğrenciler, o yıla ait öğrenim haklarını kullanmamış sayılacak.'' Mevcut yönetmeliğe göre, özre dayalı bir sebeple bir dersten yalnız bir dönem notu almış öğrencilerin bu notu, yıl sonu notu kabul ediliyor. ''Öğrenim hakkı'' maddesi uyarınca, mezun olamayan son sınıf öğrencilerine, geçmişte sınıf tekrarı yaptılarsa 1, yapmadılarsa 2 öğretim yılı ek süre tanınacak. Bu durumdaki öğrenciler, başarısız oldukları derslerden sorumluluk sınavına girecekler. Sınavlar sonunda yine başarısız olurlarsa öğretim yılı sonunda okulla ilişikleri kesilecek. Taslakla, ''geç gelmeyi alışkanlık haline getirenler ile sınıftan veya okuldan izinsiz ayrılanlar'' hakkında disiplin işlemi uygulamasının kaldırılması da öngörülüyor. Taslağın, ''sorumlu olarak sınıf geçme'' sistemine ilişkin getirdiği yeni düzenleme bu eğitim öğretim yılında 9. sınıfta öğrenim gören öğrencilere kademeli olarak uygulamaya konulacak. Yönetmeliğin diğer hükümleri de yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'İntifada'yı kaybediyor
 Bir okul yaptı o da çürük çıktı
 Tarih kaderi aralık ayında AKP'nin üyeliği ise ocakta
 Ara zirve 'sönük' geçti...
 Veli Göçer'in ortağı 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı
 Sigaraya yasak konusunda AB ülkelerini bile geçtik
 S.A.'nın babası iş bulunmasını istedi
 Almanya'daki cinayete daha az ceza geldi
 Erzurum'a kar yağdı
 Depremzede eylemciler yargılanıyor
 Sanık hakları genişliyor
 Korsan CD'lere silindir darbesi
ERDAL ŞAFAK
Ah şu CHP'liler
CHP yöneticileri aslını astarını pek...
UMUR TALU
Hadi canım sen de!
ABD gerçekten bir demokrasi midir?"...
ERGUN BABAHAN
Solsuz bir dünya
Tüm dünyada ırk ve din temelini öne...
ÖMER LÜTFİ METE
Başbakan'ın azarları ve azalttıkları
Ne hikmetse...
Zaferin asıl mimarları
Bush'un ikinci dönem ABD başkanlığını rekor düzeyde oyla kazanmasının...
Kerry'i bitiren 5 hata
Seçimin ardından Bush galibiyetini kutlarken, Demokratlar "Nerede...
Haddini Bil-bao
Haddini Bil-bao
Beşiktaş, UEFA Ligi'ndeki ilk maçında İspanyol ekibi Athletic Bilbao...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu