kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Anketler başabaş
Anketler başabaş

ABD başkanlık seçimi öncesindeki anketlerde ABD Başkanı George Bush'un birkaç puanla önde olduğu veya Bush ile Demokrat Parti başkan adayı John Kerry arasında eşitlik bulunduğu gözlendi..

Son anketlerin toplu sonuçları şöyle:

-NBC-Wall Street Journal anketi: Bush yüzde 48.7, Kerry yüzde 46.4
-Fox News: Bush yüzde 46, Kerry yüzde 46
-CBS-NY Times: Bush yüzde 49, Kerry yüzde 46
-TIPP seçim izleme grubu: Bush yüzde 48, Kerry yüzde 43
-Reuters-Zogby: Bush yüzde 48, Kerry yüzde 48
-Amerikan Araştırma Grubu ARG: Bush yüzde 48, Kerry yüzde 48
-Pew Araştırma Grubu: Bush yüzde 51, Kerry yüzde 48
-ABC-Washington Post: Bush yüzde 48, Kerry yüzde 48
-Newsweek: Bush yüzde 50, Kerry yüzde 44
-Tarrance Grup: Bush yüzde 51, Kerry yüzde 46.

Son anketlerde Kerry karşısında Bush'un en çok Newsweek anketinde önde olduğu ve 6 puan fark attığı görüldü. Birçok ankette iki adayın oylarının birbirine denk olması ise seçim uzmanları tarafından, 2000 yılında olduğu gibi 2 Kasım başkanlık seçiminin de kararsız eyaletlerde tıkanma riskinin bulunduğu şeklinde yorumlandı.

2000 seçiminin sonucunu 6 hafta geciktiren Florida eyaletinde, bu seçimde de sorun yaşanmasından endişe ediliyor. Bush'un seçim kampanyası anketlerini yürüten Matthew Dowd, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, kendi yaptırdıkları ankete göre de Bush'un Kerry'den 3 puan önde olduğunu ve seçimin böyle sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.
RealClearPolitics adlı internet sitesine göre, Eylül ayı başından beri yapılan anketlerden 58'i Bush'u önde gösterirken, 14'ünde iki aday eşit çıktı. Eylül ayından bu yana sadece 5 ankette Kerry, Bush'tan önde görüldü. Ancak anketlerde 2 ile 4 puan arasında yanılgı
payı bulunduğunu da unutmamak gerekiyor.

Demokrat Parti'nin seçim kampanyasının anketlerini yürüten Mark Mellman, Bush'un hiçbir ankette yüzde 50'yi geçemediğini ve bunun da Bush için problem yaratacağını belirtti.

Mellman, kararsızların da Kerry'ye oy vermesini beklediklerini söyledi. Newsweek, Pew ve Tarrance anketinde Bush yüzde 50 ve üzerinde görülüyor. Uzmanlar, anketlerin çoğunun, kayıtlı seçmenler arasında değil olası seçmenler arasında yapıldığına işaret ediyor. 200 milyon seçmenin bulunduğu ABD'nin en büyük sorunlarından biri, bu seçmenlerin
yarısından fazlasını oy vermeye ikna etmek. Eğer daha önceki seçimlere oranla daha fazla seçmen oy kullanmaya giderse bu durum en çok Demokrat Partili başkan adayı John Kerry'nin işine yarayacak.

Geleneksel olarak Demokrat Partili olan siyahlar, Hispanik asıllılar ve gençler, en az oy kullanan grupları oluşturuyor.

SON HESAPLAR

ABD başkanlık seçiminde bütün eyaletlerden başkanı seçmek üzere toplam 538 seçici delege çıkıyor. Bu seçici oyların 270'ini kazanan ABD başkanlığını da kazanmış olacak.
Washington Post gazetesine göre, şu anda Bush'un alması garanti görülen eyaletlerden toplam 197 seçici oy geliyor. Bush'a eğilimi yüksek görünen eyaletlerden ise 30 seçici oy geliyor. Böylece Washington Post gazetesinin son durum yorumuna göre, Bush 227 seçici
oya sahip.

Demokrat Partili Kerry için, kazanması garanti görülen eyaletlerden 178 seçici oy gelmesi bekleniyor. Kerry eğilimli eyaletlerden beklenen seçici oy sayısı 54. Kerry'nin toplam 232 seçici oya sahip olması muhtemel görünüyor.

Washington Post gazetesine göre ise kararsız eyaletlerden gelmesi beklenen seçici oy sayısı 79. Gazeteye göre, kararsız olan bu eyaletler New Mexico (5), Florida (27), Minnesota (10), Iowa (7), Wisconsin (10) ve Ohio (20). Her iki adayın da bir sürpriz olmadan kendisine eğilimli eyaletleri kazandığı kabul edilirse Bush'un kazanmak için kararsız eyaletlerden gelecek 43 seçici oya ihtiyacı var. Kerry'nin ise kazanmak için, bu kararsız eyaletlerden gelecek 38 seçici oya ihtiyacı bulunuyor.

Florida, Ohio ve Minnesota, sonucu kestirmenin en zor olduğu eyaletler. Washington Post gazetesi, kararsız eyaletler arasında sayılan Pennsylvania'da Kerry'nin kazanacağı varsayımıyla tahminlerde bulunuyor.

Washington Post'un değerlendirmesinden farklı olarak, RealClearPolitics adlı kuruluşun son anketlerine göre, yüzde 1'lik farkla Kerry'nin önünde bulunan Bush'un, Kerry'nin kazanacağına göre hesap yapılan Hawai'de de kazanacağı tahmininde bulunuluyor.

Kararsız eyaletlerdeki anketler de hesaba katılarak yapılan değerlendirmelere göre, Florida (27), Ohio (20) ve Minnesota (10) en kilit eyaletler olacak. Yapılan hesapların doğru olduğu varsayılırsa seçimi kazanmak için Bush'un mutlaka Florida eyaletinde kazanması gerekiyor.

Bush'un başkan olmak için, Florida'ya ek olarak Ohio veya Minnesota'yı da kazanması lazım. John Kerry'ye Beyaz Saray'ın yolunu ise kendisinin alacağı varsayılan bütün eyaletlerde kazanmasının yanı sıra Florida veya Ohio'dan birini alması açacak.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Tel Aviv'de intihar saldırısı: 4 ölü
 'Bush dünyaya hükmetmeye çalışıyor'
 Ukrayna'da Yanukoviç önde
 Sonuç fotofinişe kalır mı?
 "Ladin'in kasedi Karl Rove'un işi"
 Blair'den Bush'a "dost kazığı"
 Filistin sosyetik 'First Leydi'yi sevemedi
 Irak'ta bir Türk daha öldürüldü
 Karbondioksit mezarı aranıyor
 Rus siyasilere öpüşme yasağı
 Vatikan: Seks yapın nüfus artsın
 Kraliçe Berlin'e 70 hizmetçi götürüyor
 'Yeni haçlı seferleri başladı'
Yedek lider
Yedek lider
Son haftaların iyisi Galatasaray, liderlik için çıktığı maçta, öldü...
Dilenci Fatih başka kapıya
Dilenci Fatih başka kapıya
F.Bahçe'den ayrılan Fatih Akyel'e G.Saray taraftarları kapıyı...
Erbakan için trilyonluk kulis
Erbakan için trilyonluk kulis
Hapise girmemek için aldığı 1 yıllık sağlık raporunun süresi 23...
Diyarbakır kekeliyor
Terörün etkisiyle sadece Diyarbakır'da her 100 gençten 12'sinin...
Kırcı'ya sıkı güvenlik
Haluk Kırcı, Kobozeva Hapishanesi'nde mahkemeye çıkacağı günü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu