kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Avrupa Anayasası imzalandı

Avrupa Anayasası 25 ülkenin liderlerinin katılımıyla Roma'da bulunan Campidoglio Tepesi'nde imzalandı. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül'ün de katıldığı tarihi tören Avrupa'nın birleşmesinin tescilini sembolize ediyor..

Avrupa Anayasası Anlaşması, AB üyesi 25 ülke tarafından imzalandı. Tören'e 29 ülke katıldı. 25 üye ülkenin ardından Türkiye, Romanya ve Bulgaristan ise sadece nihai senedi imzaladı. Hırvatistan ise bu törene gözlemci sıfatıyla katıldı. Türkiye adına imzaları Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül attı.

BERLUSCONİ: ''AVRUPA'YI KURANLARIN ÜTOPYASI GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ''

Ev sahibi İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, törende yaptığı konuşmada, 29 Ekim 2004'ün Avrupa Birliği için ''tarihi bir gün'' olduğunu belirterek, ''Avrupa'yı kuranların ütopyası, harika bir gerçeğe dönüştü. Avrupa'nın artık bir anayasası da var'' dedi.

İmza töreninde ev sahibi İtalya'nın Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi de hazır bulundu. Liderlerin imza töreni için Conservatori Sarayı'ndaki Orazi ve Curiazi Salonu'nda yerlerini almalarının ardından, merasim yerine gelen Ciampi, tüm konukların ellerini sıkarak hoş geldiniz dedi.

Ardından da Avrupa Anayasası anlaşmasının imzalanması işlemine geçildi. İmza işlemi, Papa X. Innocenzio'nun heykeli altına yerleştirilen bir masada gerçekleştirildi. İmzalar, ev sahibi Silvio Berlusconi, Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi, AB Dönem Başkanı sıfatıyla Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ve bir önceki dönem başkanı sıfatıyla İrlanda Başbakanı Bertie Ahern'in huzurunda atıldı.

AB üyesi 25 ülkenin devlet ya da hükümet başkanları ile dışişleri bakanlarının Avrupa Anayasası anlaşmasını sırayla imzalamalarının ardından, Türkiye, Romanya ve Bulgaristan'dan oluşan üç aday ülke ise sadece nihai senedi imzaladı.

Anlaşma ve nihai senedi imzalayan liderler, Berlusconi, Prodi, Balkenende ve Ahern'in ellerini sıktılar ve diğer liderlerce de alkışlandılar.

Tören, anlaşmayı imzalayan liderlerin aile fotoğrafı çektirmeleriyle son buldu.

İMZA KALEMLERİ HOLLANDA'DAN

AB Dönem Başkanı Hollanda, Roma'da törenin gerçekleştirildiği mekanı ve civarını Hollanda'dan getirilen çiçeklerle süslemesinin yanı sıra, liderlere kalem jesti de yaptı. Avrupa Anayasası'nın imzalanması için hazırlanan özel kalemler, imza sahibi lider ve bakanlara hatıra olarak bırakıldı. Kalemlerin üzerine Latince olarak, ''Europae Rei Publicae Status'' (Avrupa Cumhuriyeti Anayasası) ibaresinin yazılması dikkati çekti.

Öte yandan Avrupa Anayasası anlaşmasının imzalanmış olması, yarın Roma'da havai fişek gösterisiyle kutlanacak. Anlaşmanın imzalandığı Orazi ve Curiazi Salonu'da 7 gün boyunca ziyaretçilere açık tutulacak.

BERLUSCONİ VE BALKENENDE KARŞILADI

TSİ 11.00'den itibaren tören mekanına gelmeye başlayan liderler, Campidoglio Meydanı'nda ev sahibi İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve AB Dönem Başkanı Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende tarafından karşılandılar.

Başbakan Erdoğan, karşılama noktasına Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile birlikte TSİ 11.15'te ulaştı.

Belusconi'nin, Berlusconi ve Balkanende, el sıkıştıktan sonra Erdoğan ve Gül ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Berlusconi ve Balkenende tarafından karşılanan diğer liderler de törenin yapılacağı salona geçtiler.

Tören, konukların Conservatori Sarayı'ndaki Jül Sezar Salonu'nda yerlerini almalarının ardından, TSİ 12.00'de açılış konuşmalarıyla başladı. İlk konuşmayı Roma Belediye Başkanı Walter Veltroni'ni yaptı.

BİRLEŞMENİN TESCİLİ

Veltroni'nin konukları selamlama konuşmasının ardından İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi söz aldı. ''Avrupa nihayet anayasasına da kavuşmuş bulunuyor' diyen Berlusconi, Roma'daki töreni ''AB ülkelerinin temel değerler ve demokrasi çerçevesinde birleşmelerinin tescili'' olarak niteledi.

SİMGESEL ANLAM

Söz konusu salon, 1957'de Avrupa Ekonomik Topluluğu'nu kuran Roma Anlaşması'nın imzalandığı mekan olması nedeniyle de simgesel bir anlam taşıyor.

LE FIGARO: ''CHIRAC, TÜRKİYE VE AB ANAYASASI

Fransa'da yayımlanan Le Figaro gazetesi Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın, Türkiye'nin AB üyeliğiyle AB anayasasının onaylanmasını birbirinden ayırmaya çalıştığını'' yazdı.

''Türkiye'nin AB üyeliğinin Chirac'ın başını ağrıtmaya devam ettiği'' yorumunu yapan Le Figaro, Cumhurbaşkanı'nın kamuoyunu ve siyasileri yatıştırmaya çalıştığını bildirdi.

CHIRAC KENDİSİ İÇİN DE ÇEKİNİYOR

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yakın kaynaklara atıfta bulunan Le Figaro, ''Chirac'ın kendi partisinden bir grup milletvekilinin, muhalefetle bir olup, siyasi kriz yaratarak, erken seçime gitmelerinden ve cumhurbaşkanlığı süresi dolmadan görevinden ayrılma
riskinden çekindiği'' görüşüne yer verdi.

Chirac'ın, AB anayasasıyla Türkiye konularını birbirinden ayırmak için gittikçe daha aktif bir tutum izlediğini belirten Le Figaro, ''anayasa için referanduma gidilmesi ve mecliste Türkiye konusunda oylamasız tartışma yapılmasına izin vermesinin de bu amaca yönelik
adımlar olduğu'' yorumunu yaptı.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Arafat Fransa'da
 Patlayıcılar ABD denetiminden kaçırılmış
 Vatikan yeşil ışık yaktı
 İtalya Cumhurbaşkanı Türkiye mektubu yazdı
 Fransa'ya götürülüyor
 Nobel aldı ama barışı getiremedi
 Korkutan kazanacak
 Zeplinle hız rekoru
 İsrail elçiliğinde barış duası
Sıcak çikolata
Sıcak çikolata
Yarınki Beşiktaş-F.Bahçe maçında tüm gözler çikolata renkli iki...
Aman dikkatus
Aman dikkatus
Son 6 maçta 6 kırmızı, 33 sarıya sahne olan Beşiktaş-Fenerbahçe...
Zirveden 'kimlik' mesajı
Zirveden 'kimlik' mesajı
Cumhurbaşkanı Sezer ve Genelkurmay Başkanı Özkök Cumhuriyet Bayramı...
Kırcı da yeşil pasaportla yakalandı
Haluk Kırcı'nın da, Alaattin Çakıcı gibi yurtdışına yeşil pasaportla...
"Bu tutulma ile depremin ilgisi yok"
Yılın son Ay tutulmasının ardından gelen Romanya depremi akla,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu