kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yuksel Aytug @ SABAH
 
Bir oyuncunun reyting isyanı
Gay-mafya polemiği üzerine
Maçlar niye üst üste?
GAF oloji
Alt Yazı

Bir oyuncunun reyting isyanı

Dizilerin kaderine, evinde ölçüm aleti olan 2 bin küsur kişi karar veriyor. Ve Emre Kınay isyan ediyor...

Bugün "Okuyucu Mektupları"na Emre Kınay'ın gönderdiği bir mektubu aldım. Kınay, bir sanatçı olarak "reyting canavarına" isyanını kaleme almış. (Bu mektubu bir oyuncu olarak değil, televizyon izleyicisi olarak yazdığı için yayınlamakta sakınca görmüyorum) Malum, oynadığı son dizi "İstanbul Şahidimdir" yeterli reyting ve reklam geliri elde edemediği için atv yayınından kaldırılıyor. Bir haftadır "Yakından Kumanda"ya dizinin devam etmesi için yüzlerce mesaj geldi. Kınay'ın mektubunu yayınlıyorum, ama yanıtlamıyorum. Çünkü yanıt, zaten mektubun içinde...

KİM KARAR VERİYOR?
Sevgili Yüksel Bey, öncelikle başladığı günden beri "İstanbul Şahidimdir"e verdiğiniz destek için kendi adıma teşekkür ederim. 23 Kasım tarihli yazınız da teşekkürümün nasıl doğru bir adrese gittiğinin kanıtı gibi. Size gelen seyirci mail'lerindeki ifadeyle "Bu kadar sıcak ve özenli bir dizi nasıl kaldırılır?" sorusunun cevabını ben de kendime soruyorum. Ama bu sistem içindeki cevabı sizin de vermiş olduğunuz gibi "reyting imtihanından" geçememiş olmasında buluyorum. Buraya kadar her şey normal. Ama evinde ölçüm aleti bulunan 2496 kişinin 70 milyon insanın evlerinde ne seyredeceklerine karar veriyor olmaları ülkemizin TV geleceği için özellikle reklam verenleri ve TV yöneticilerini biraz olsun düşündürmüyor mu? Ben ve eminim sizin gibi insanlar (ki bizler reytingde hangi gruba giriyoruz bunu gerçekten kestiremiyorum) ne seyredeceğiz? Hadi biz farklı alanlarda da olsak bu sektördeniz. Peki nasıl izlediklerini gerçekten bilmediğim İngiltere ve daha bir çok yerden gelen tebrik mesajlarını gönderen tanıdıklarımız yakın gelecekte ulusal kanallarda ne seyredecekler? "Sırlar" ve "gizler" le dolu mucize hikâyesi dramalarını mı? Yoksa prime time'da oğullarına bin bir kavgayla gelin seçen kayınvalideleri mi? Yoksa tüm ünlülerin birbiriyle didiştiği canlı şovları mı? Ve devamında sabahları memleketin en önemli meselesi gibi bunların tartışıldığı sabah programlarını mı?

KALİTEYE HASRET KALDIK
Tüm kötü reyting sonuçlarına rağmen halen olumlu yansımalarını aldığım (ki gene izlenmediğini hiç sanmıyorum) ve çalışmış olmaktan her zaman gurur duyduğum "Yeditepe İstanbul" gibi bir hikayenin TRT dışında başka bir kanalda ne şansı olurdu çok merak ediyorum. TRT'nin geçen döneminde gene gururla çalıştığım ve hep arşivimde saklayacağım Kemal Tahir'in büyük eseri "Esir Şehrin İnsanları" gibi bir projeyi, içinde ben olayım olmayayım, hangi özel kanal reyting kaygısı taşımadan hayata geçirebilecek? (Yine çok iyi biliyorum ki bu film de çok izlendi.) Bütün bu yukarıda anlattıklarım televizyonda özlediğim kaliteye hasrettendir. Kimseyi eleştirmek istemiyorum, ama kanalların, bazı programlara, reyting almasa da, yine sizin cümlenizle "Türkiye'nin televizyon izleme alışkanlıklarını" tam olarak yansıtamama ihtimalini düşünerek, "bir yayın süresi ayırma" inisiyatifi kullanmaları gerektiğini düşünüyorum. Bütün umudum bir seyirci olarak "Angels in America" kalitesinde işleri Türk televizyonlarında izleyebilmektir. (Tabii bunca şikayet edilecek program içerisinde RTÜK'e bildirilen şikayetlerin sonrasında "Angels in America"nın yayın saatinin değiştirilmiş olması da gerçekten düşündürücüdür benim için.) Bu arada özenle hazırlanan bazı yerli yapımları (Bir İstanbul Masalı, Çemberimde Gül Oya, Emret Bakanım v.s ) tabii ki ben de sözümün dışında tutuyorum. Sonuçta tüm bunları size bir oyuncu olarak değil, herhangi bir seyirci olarak yazdığımı da belirtmek isterim. Kaliteli her programa bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da destek vereceğinize olan inancım ve saygılarımla.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir gün çok fena olacak!   / 25-10-2004
 Okan Bayülgen ile test sürüşü   / 24-10-2004
 Gel de elin Alman'ına anlat!   / 23-10-2004
 Kötüyü reklamla ıslah etmek   / 22-10-2004
 Kamelyalı Kadın'ın fısıldadıkları   / 21-10-2004
 "Altın günü" out, "Kaynana günü" in!   / 20-10-2004
 Bu yarışma karakolda biter!   / 19-10-2004
 Bu gidişin sonu iyi değil...   / 18-10-2004
 Başımıza taş yağdığı gün...   / 17-10-2004
 Adam olacak yönetmenler   / 16-10-2004
ATİLLA DORSAY
TRT-2 20.30 Bir Konuşabilse
Tokyo'da yalnız...
YÜKSEL AYTUĞ
Bir oyuncunun reyting isyanı
Dizilerin kaderine, evinde...
İnternet bir kaçış mı
İnternet bir kaçış mı
Duygusal sorunlar erkekleri sanal ortama yönlendiriyor. Araştırmalar,...
Her eve lazım
Her eve lazım
"Birazdan geçer" demeyin...
* BAŞ: Eğer baş...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.