kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Veli Göçer'e 25 yıl

17 Ağustos depreminde 195 kişinin öldüğü binaların müteahhiti Veli Göçer'e 25 yıl hapis cezası verildi..

Yalova'nın Çınarcık İlçesi'nde yaptırdığı binaların 17 Ağustos depreminde yıkılmasıyla 195 kişinin ölümüne neden olduğu iddia edilen müteahhit Veli Göçer, ''tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne neden olmak suçundan'' toplam 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Veli Göçer ile müdahiller Salim Çakır, Mustafa Ergüden ve Şehriban Ergüden ile taraf avukatları katıldı. Tutuksuz yargılanan Can Göçer ile Zafer Coşgun, duruşmaya katılmadı.

Veli göçer, Yalova'nın Çınarcık İlçesi'nde yaptırdığı binaların 17 Ağustos depreminde yıkılmasıyla 195 kişinin ölümüne yol açtığı gerekçesiyle ''tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne neden olmak suçundan'' toplam 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

GÖÇER, TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Yalova'nın Çıkarcık İlçesi'nde yaptırdığı binaların, 17 Ağustos Depremi'nde yıkılması sonucu birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermekle suçlanan müheahhit Veli Göçer
ile oğlu Can Göçer ve şirket ortağı Zafer Coşkun, toplam 25'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasına, Veli Göçer ile müdahiller Salim Çakır, Mustafa Ergüden ve Şehriban Ergüden ile taraf avukatları katıldı. Can Göçer ve Zafer Coşkun, duruşmaya katılmadı.

Müdahil avukatlarının yazılı olarak sundukları savunmalarında, eski taleplerini yineleyerek ve savcılığın mütalaasına katıldıklarını belirtmelerinin ardından söz alan Veli Göçer'in avukatı Kadir Çiçek, ''Göçer'in Arsa Ofisi Kolektif Şirketi'nde hisse sahibi olduğu dönemde binaların yüzde 70'i bitirilmişti. Bu nedenle, Göçer'in bırakın birden fazla kişinin ölümüne sebep olmayı, davada sanık sıfatının verilmesi bile uygun değildir'' dedi.

Aynı zamanda savcılığın mütalaasında yer alan ''alınan bina ruhsatının adetine göre sanığın alacağı cezanın artırılması'' ifadesinin Türk Hukuk Sistemi'nde bulunmadığını iddia eden Çiçek, ''Bu durumu göz önünde bulundurularak müvekkilimin beraatına, beraat kararı verilmediği takdirde ise Türk Ceza Kanunu'nun 80. Maddesi'nin uygulanmasını talep ediyoruz'' diye konuştu.

Can Göçer'in avukatı Celal Küpeli ise müvekkilinin bu davada Veli Göçer'in oğlu olduğu için yargılandığını ileri sürerek, ''Can Göçer'in yıkılan binalardan sadece 2'sinin ruhsatının alındığı dönemde şirkette görevli olduğu için, savcılığın mütalaasında belirtildiği gibi 6 ruhsatın tamamının alınmasından sorumlu değildir. Bu nedenle müvekkilimin beraatını talep ediyorum'' dedi.

25'ER YIL HAPİS

Mahkeme Başkanı Feridun Bahşi, verilen 5 dakikalık aranın ardından sanık avukatlarının talebinin reddedildiğini belirterek, Veli Göçer'den son sözünü sordu. Göçer ise takdiri mahkemeye bıraktığını söyledi.

Mahkeme, müteahhit Veli Göçer ile söz konusu şirketin ortakları Can Göçer ve Zafer Coşkun hakkında, TCK'nın 383. Maddesi'nin 2. fıkrası gereğince ''tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne neden olmak suçundan'' 25'er yıl hapis cezası verdi.

Sanıklara, alınan 6 ruhsat içinde ölümün meydana geldiği 4 ruhsat için 5'er yıl, can kaybının yaşanmadığı diğer 2 ruhsat için ise 5 yıl ceza verildi. Göçer, tutuklanarak cezaevine gönderilirken; Can Göçer ve Zafer Coşkun hakkında gıyabi tutuklama kararı verildi.

Yalova'da kurulu Veli Göçer Arsa Ofisi Kollektif Şirketi'nin ortakları ve sorumluları Veli Göçer, Can Göçer ve Zafer Coşkun'un, 6 adet yapı ruhsatı ile müteahhit ve teknik sorumluluklarını üstlendikleri, Yalova'nın Çınarcık İlçesi Çamlık mevkiinde 1927 ada, 1 parselde E Blok, 1649 ada 3 parseldeki B ve C Blok, 1647 ada 7 parseldeki A, C, D ve E blokları ile Kocadere Hanburnu Mevkii'ndeki 1256 ada 5 parselde A ve B, 1257 ada 1 parsel ile 1258 ada 1 parseldeki evler, 17 Ağustos 1999 tarihinde depremde yıkılmış ve 195 kişi hayatını kaybetmişti. Yalova'da açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Yargıtay 5. Dairesi'nin kararıyla 1999 yılında Konya'ya alınmıştı.

MÜDAHİL AVUKAT: AMACIMIZ, DAVANIN BİR ÖRNEK TEŞKİL ETMESİDİR

Veli Göçer davasında müdahil avukatı olarak duruşmalara katılan Rıza Pehlevi Şat, amaçlarının, kişilerin bireysel olarak tek tek cezalandırılmasından ziyade, deprem kuşağı
olan ülkemizde davanın bir örnek teşkil etmesi olduğunu söyledi. Şat, duruşma çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, devam eden bu davada en önemli amaçlarının, hukuk devleti ilkesinin uygulanmasını sağlamak ve Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu
göstermek olduğunu belirtti.

Bunu bir ölçüde gerçekleştirmeyi başardıklarını ifade eden Şat, şöyle konuştu:
''Bizim amacımız, kişilerin bireysel olarak tek tek cezalandırılmasından ziyade, deprem kuşağı olan ülkemizde davanın bir örnek teşkil etmesidir. Hiç değilse bundan sonraki aşamalarda bu husus göz önüne alınır ve cezanın caydırıcılık ilkesinden faydalanılabilir.

Hukuk mücadelemizin bu şekilde noktalanması mutluluk vericidir. Ancak bu davada başka bir mağduriyet söz konusu olmuştur. 221 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda insanın yaralandığı olayda, birçok müdahil olmasına rağmen, tabii hakim ilkesinden uzakta sürdürülen yargılama nedeniyle çok sayıda kişi dosyaya müdahil olamadı. Bu bizim
açımızdan bir mağduriyettir.''

Müdahil avukatı Filiz Saraç ise davanın, deprem kuşağı olan Türkiye'de tüm sorumlular açısından ''yapanın yanına kar kalmadığı, her şeyin bir cezası olduğu noktasında'' örnek bir karar teşkil ettiğini söyledi.

Davanın başından bu yana sorumlular zincirindeki her halkanın yargı önünde hesap vermesi gerektiğini savunduklarını ifade eden Saraç, şöyle devam etti:

''Bu konuda büyük emekler sarf ettik. Gelinen noktada Veli Göçer, Can Göçer ile sorumlu görülen yerel yönetimler başta olmak üzere idari mercilerdeki yetkililerin yargı önüne çıkarılamadıklarını gördük. Bu, dosya içinde eksiklik olarak göze çarpmaktadır. Hak arama noktası ihlal edilmiştir. Olayda kusuru bulunan kamu görevlilerinin yargılanması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğiz.'' Müdahil Salim Çakır da davanın Konya'ya verilmesinin kendilerini zor durumda bıraktıklarını belirterek, ''Bu dava yüzünden şişmanladım.

Eşim kapalı mekanlara giremiyor. Depremde 11 yaşında oğlumu kaybettim. Bugün 16 yaşında olacaktı. Verilen ceza hiçbir şekilde benim için tatmin edici değildir. Çünkü, Veli Göçer, Can Göçer ve Zafer Coşkun, infaz kanunlarına göre cezanın çok az bir bölümünü çekecek'' diye konuştu.
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 İftar topu yerine bomba
 Vatikan'dan Fener'e jest
 Yarasanın ısırdığı kadın kuduz oldu
 'Komşu'da okul açıyor
 Gökhan Özen bu ifadeyle çok terleyecek
 Demirkapı Adil'i öldürdü
 Oruç tutmayan üniversiteliyi ırmağa attılar
 Uzanlar'ın müdürü 'balıkçı' oldu
 Pakize Tarzi toprağa verildi
 ATM hırsızlarına darbe
 Baba-kız kaza kurbanı
 Topbaş'ın iftarında silah kuyruğu
 'Muhtar'ın çetesi çöktü
 İyi ki doğdun
 Alo SABAH İstanbul
 Dikkat!. İstanbul'da bu yollar onarımda
 Başımız Sağolsun
MEHMET BARLAS
Türkiye'nin bugünü, kesinlikle dününden daha iyi!
Bazen...
ALİ KIRCA
Züğürdün çenesi...
İnsanlar merak ediyorlar başkalarının...
REFİK DURBAŞ
Uyarmazsak suç işleriz..
SABAH Posta Kutusu'nda...
SAVAŞ AY
Bir 23 Nisan'da acılara doğan Bahar bebek...
Balkan...
EMRE AKÖZ
Akılsız kumarbaz
F.Bahçe camiası tartışıyor: Sorun...
REHA MUHTAR
Çocuklar "aşk" için ne dediler?
En büyüğü 10 yaşında...
Fatura Daum'a
Fatura Daum'a
SABAH yazarları Şampiyonlar Ligi'nde Lyon yenilgisiyle 2. turu zora...
Futbolculara 40 dakikalık fırça
Futbolculara 40 dakikalık fırça
Daum, takımla yaptığı toplantıda sert çıktı: "Beni dinlemeyip sahada...
İkna turu sıkı başladı
Fransa temaslarına yoğun bir trafikle başlayan Erdoğan, Fransız...
Gül: Ortadoğu AB'nin de sorunu
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Ortadoğu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu