kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan: Faiz dışı fazla bu oranda devam edecek
OECD: Türkiye dönüm noktasında
Erdoğan: Faiz dışı fazla bu oranda devam edecek

Erdoğan: Faiz dışı fazla bu oranda devam edecek

Erdoğan, OECD Genel Sekreteri Donald Johnston'un ile birlikte, OECD Türkiye Raporu'nun açıklandığı basın toplantısında soruları yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi'nin 17 Aralık'ta alacağı kararın sadece Türkiye-AB ilişkileri için değil, yeni dünya düzeni açısından bir milat olacağına inandığını bildirdi..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, faiz dışı fazla konusunda ''2006-2007 için şu anda ''şu orandır'' demesinin yanlış olacağını, yine de yüzde 6.5 civarlarında bir oranda bu işi devam ettirme düşüncesinde olduklarını bildirdi.

Erdoğan, OECD Genel Sekreteri Donald Johnston'un ile birlikte, OECD Türkiye Raporu'nun açıklandığı basın toplantısında soruları yanıtladı. Erdoğan, ''2006-2007 yıllarında faiz dışı fazla oranı ne olur'' şeklindeki soru üzerine, ''2004 yılında faiz dışı fazla yüzde 6.5 idi.

2005 yılında da yüzde 6.5 olarak tespit ettik. Bu şekilde yolumuza devam edeceğiz. 2006-2007 için şu anda (şu orandır) demem yanlış olur, yine de bu civarlarda bir oranda devam ettirme düşüncesindeyiz' şeklinde konuştu.

TÜRKİYE - AB İLİŞKİLERİ MİLAT OLACAK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi'nin 17 Aralık'ta alacağı kararın sadece Türkiye-AB ilişkileri için değil, yeni dünya düzeni açısından bir milat olacağına inandığını bildirdi.

Katılım müzakerelerinin gecikmeksizin başlatılmasını beklediklerini de anlatan Başbakan, ''bundan kastımız, müzakere sürecinin 2005'in ilk bir kaç ayında resmen, en geç Temmuz 2005'te de fiilen açılmasıdır'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Konseyi'nde yaptığı konuşmada, OECD içerisinde başlatılan reform çalışmalarını desteklediğini kaydetti.

OECD'nin etkinliğinin muhafazası için genişlemesi gerektiğini ifade eden Başbakan, ''Genişleme kapsamında, her adayın kendi koşulları içinde, karşılıklı fayda ve fikirdaşlık temelinde değerlendirilmesi ve şartlar yerine getirildiğinde üye olması gerektiğine inanıyoruz'' diye konuştu.

Erdoğan, genişlemenin getireceği mali külfetin genişlemeden önce incelenmesini, bu çerçevede genişlemenin mali boyutu ve bütçe üzerindeki etkilerini inceleyecek bir görev gücü kurulmasını da desteklediklerini belirtti.

TÜRKİYE'NİN REFORMLARI

Türkiye'de gerçekleştirilmekte olan reformlarda, OECD'nin ''peer-review (inceleme)'' çalışmaları ve iyi uygulamalardan da yararlanıldığını vurgulayan Başbakan, şöyle devam etti:

''Hükümetimiz döneminde bu bağlamda Rüşvet Verilmesinin Önlenmesi Sözleşmesi İncelemesi, Türkiye Eğitim İncelemesi, Türkiye KOBİ İncelemesi, ülkemizin Rekabet Politikaları, E-devlet, Tarım, Kara Paranın Aklanması ile Mücadele ve İstanbul Bölge incelemesi gibi alanlarda gerçekleştirilen veya başlatılacak olan çalışmalara ilave olarak, Bireysel Emeklilik, Çevre, Sağlık gibi diğer konularda da inceleme yapılmasını düşünüyoruz. ''

OECD RAPORU

Başbakan Erdoğan bu arada, Ekonomik Kalkınma İnceleme Komitesi'nin periyodik Türkiye incelemesine bağlı hazırladığı Türkiye raporunun, çok ciddi bir referans belgesi niteliğinde olduğunu vurguladı.

Başbakan, raporun genel olarak objektif ve dengeli şekilde hazırlandığını ifade ederken, Uluslararası Enerji Ajansı bünyesinde gerçekleştirilen Türkiye periyodik incelemesinin de 2005 yılı içinde sonuçlandırılacağını söyledi.

TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ

Türkiye-AB ilişkilerine de değinen Başbakan Erdoğan, AB ile gerçekleştirilmekte olan ileri düzeyde bütünleşmenin, basit bir ortaklığın ötesinde bir anlam ifade ettiğini belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti: ''AB 'nin temsil ettiği tüm ortak değerleri benimsiyoruz.

Bu değerlerin tüm kurum ve kural1arıyla ülkemizde de yerleşmesi, halkımız tarafından da heyecanla paylaşılan ve kuvvetle desteklenen bir hedeftir. Katılımcı demokrasi, çoğulculuk, hukukun üstünlüğü, insan hakları, laiklik, düşünce, vicdan ve teşebbüs özgürlüğü bağlamında dünyadaki en yüksek standartlara AB çatısı altında ulaşabileceğimizin bilincindeyiz. Bu itibarla ülkemizin AB'ye tam üye olması temel stratejik hedefimizdir.''

AB'nin, ilerleme raporunda ulaştığı sonuçlar ışığında Türkiye ile üyelik müzakerelerinin açılmasını önerdiğini de hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

''MÜZAKERELERİN, GECİKMEKSİZİN BAŞLATILMASINI BEKLİYORUZ''

''AB Konseyinin 17 Aralık'ta alacağı kararın, sadece Türkiye-AB ilişkileri için değil, yeni dünya düzeni açısından bir milat olacağına inanıyoruz. Gerek Avrupa'nın gerekse dünyamızın içinden geçmekte olduğu kritik dönemin, ne bu sorumluluğun daha fazla ertelenmesine ne de bundan kaçınılmasına tahammülü vardır.

AB'li dostlarımızın, bu gerçeğin en az ülkemiz kadar bilincinde olarak hareket edeceklerini, koşulsuz ve müzakere sürecinin yürütülebilirliğini teminat altına alacak bir karar vereceklerini umuyoruz. Bu çerçevede katılım müzakerelerinin gecikmeksizin başlatılmasını bekliyoruz. Bundan kastımız, müzakere sürecinin 2005'in ilk birkaç ayında resmen, en geç Temmuz 2005'te de fiilen açılmasıdır.''

Müzakerelere başlamak için ön şart niteliğinde olan siyasi kriterlere uyum konusunda gerekli düzenlemelerin, süratli şekilde çıkarılan uyum yasa paketleri ile yapıldığını kaydeden Başbakan Erdoğan, bu sürecin katılım müzakereleri sırasında da devam edeceğini vurguladı.

Ekonomik alanda da bir dizi reform gerçekleştirildiğini anlatan Erdoğan, mali sektör, kamu finansmanı, ekonomide rekabetin artırılması, sosyal güvenlik, vergi ve tarım gibi alanlarda yeni yasal düzenlemeler yapıldığını, gerekli önlemlerin alındığını ve önemli ilerlemenin sağlandığını ifade etti.

Elde edilen sonuçların kalıcılığı ve etkin uygulamasının sağlanmadığı takdirde, ekonominin darboğazlara geri dönebileceğini gayet iyi bildiklerini de vurgulayan Erdoğan, ''Yabancı sermaye girişi, özelleştirme, verimlilik ve istihdam alanlarına daha fazla önem ve öncelik vermemiz gerektiğinin farkındayız'' dedi.

Yapısal reformları kararlılıkla devam ettirme iradelerinin tam olduğunu da vurgulayan Erdoğan, bu amaçla önümüzdeki üç yılı kapsayan bir ekonomik program hazırlandığını hatırlattı.

''TÜRK EKONOMİSİ AB'YE YÜK OLMAYACAK''

AB ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasıyla, Türk ekonomisindeki atılımın ivme kazanacağına da işaret eden Erdoğan, ''AB üyeliğimiz gerçekleştiğinde, Türk ekonomisi AB'ye yük değil dinamizm kaynağı olacak şekilde büyüyecektir'' şeklinde konuştu.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Ruslar elektriği de istiyor
 YTL 25 Ekim'de gün yüzüne çıkacak
 Memur maaş zammı mahkemelik oldu
 THY'de danışmanların tavsiyesi dinlenmemiş
 16 trilyon liralık plaka tekeli AB ile kalkıyor
 Microsoft yeni 'silah'ına İstanbul'un adını verdi
 Taraftar üzüldü, yatırımcı 5 milyon dolar kaybetti
 Yapı Kredi'yi JP Morgan satışa hazırlayacak
 Divan, 2005'te Ali Sami Yen'e komşu olacak
 Kal-Der, geleceğin Türkiyesi'ni tartışacak
 Kamuya 3 bin 650 araç alınacak
 Aksoy'un piyanosu yarın satışa çıkıyor
 Mudurnu Tavukçuluk 12.5 trilyona satılıyor
 Coca Cola rafında Pepsi de satılacak
 RTÜK ikna edilmezse yeni kanun çıkarılacak
 Özelleştirme işsizine geçici istihdam
 Turkcell ve Telsim'e rekabet markajı
 Memura 75 kuruş mesai ücreti
 TÜSİAD Fransa'dan destek istedi
 İki devden 15.6 milyar $ rekor temettü
 Citigroup'ta yönetim depremi
 Meirelles'in istifa söylentisi Brezilya'da piyasayı salladı
İLKER SARIER
Fenerbahçe'ye yağ çekmeyin
Fenerbahçe'den ödü...
SERVET YILDIRIM
Vade uzadı
Hazinenin 3 yıllık tahvil satması genellikle...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Geleceğin şekilleneceği iki ay
Öncelikle neden böyle...
Yarasanın ısırdığı kadın kuduz oldu
Evinin balkonunda uyurken bir yarasa tarafından yüzünden ısırılan...
'Komşu'da okul açıyor
Atina'ya gelen Tanyeli, müzikhollerden iş, TV kanallarından röportaj...
Etiler'de 10 trilyonluk peşkeş
Etiler'de 10 trilyonluk peşkeş
İstanbul'un lüks semti Etiler'de 7 dönüm arsa, Büyükşehir Yatırım...
Hesaplaşma günü
Hesaplaşma günü
Yargı-MİT-Çakıcı iddialarının odağındaki Özkaya, bugün hesaplaşma...
IMKB
E: 22,202 D:% -0.09
DOLAR
S: 1,484,000 D:% -0.07
EURO
S: 1,870,000 D:% 0.05
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.