kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Film müziği, bir albüm yapmaktan daha etkili
Film müziği, bir albüm yapmaktan daha etkili
Dışarıdan görülecek ateş yakıyorum

Film müziği, bir albüm yapmaktan daha etkili

İzlenme rekorları kıran 'Kurtlar Vadisi' ve 'Haziran Gecesi'nin müzikleri, uzun zamandır ortalarda görünmeyen müzisyen Gökhan Kırdar'a ait. Kırdar, bir albüm yapıp kısa bir süre sonra geri planda kalacağına, film ve dizi müzikleri yaparak daha geniş kitlelere ulaşmayı tercih ettiğini söylüyor.

Onu önce 'Serseri Mayın' ve 'Tutunamadım' gibi albümlerde tanıdık. 'Yerine Sevemem' adlı şarkısıyla tüm aşıkları etkileyen Gökhan Kırdar, daha sonra müzik tarzını değiştirerek Trip, Ethnotronix ve Keyf gibi değişen tarzlarda albümler çıkardı. Gökhan Kırdar'ın giderek yükselen grafiği, 'Kurtlar Vadisi' dizisinin müzikleriyle zirveye çıktı. Tüm Türkiye'nin hayranlıkla izlediği dizinin müziklerini yapan Kırdar, şu aralar Özcan Deniz ve Naz Elmas'ın başrollerinde oynadığı 'Haziran Gecesi'nin müzikleri ile turnayı bir kez daha gözünden vurdu...

* Keyf/Pleasure albümünden bu yana ortalarda yoktunuz, bu arada neler yaptınız?
Keyf/Pleasure geçen yıl ocak ayı içerisinde yayınlandı. Keyf albümü Amerika'da ödül alan 'Crude' (Fırsat) filminin soundtrack albümüydü. 'Gece, Melek ve Bizim Çocuklar' için de bir şarkı bestelemiştim. Ama o şarkı filmin içinde kullanılmamıştı. Filmin tanıtımı sırasında kullanılan bir müzikti. 'Crude' için hazırladığım albüm ise o dönemden sonra yaptığım ilk uzun metrajlı film müziği çalışmamdı. Ondan önce 'Ethnotronix' isimli albümüm var, o albüm de benim için önemli bir albüm. Çünkü 'Ethnotronik' adını verdiğim bir müzik tarzını işledim o albümde.

* Şu sıralar Haziran Gecesi dizisinin müzikleri ile konuşuluyorsunuz. Ve tabii ki Kurtlar Vadisi... Daha çok dizi müziklerine mi yöneldiniz?
Geçen yıl 'Kurtlar Vadisi'nin iki albümü yayınlandı. Ben yaptığım her film çalışmasını soundtrack albümünü yayınlama düşüncesindeyim çünkü insanlar albümleri talep ediyor. Ya gelen taleplere karşılık vereceksiniz ya da vermeyeceksiniz. Karşılık vermediğim dönemlerde de alternatif müzikler yapıyordum. 'Kurtlar Vadisi', 'Haziran Gecesi' ve üzerinde çalıştığım diğer henüz yayınlanmayan dizi projeleri olsun, mümkün olduğunca şehirli müzikle yerel müziği bir araya getirip, o filmin donelerine ve fikirlerine uygun halde onları yerleştirmeye çalışıyorum. Şu ara daha çok bir film üzerine çalışmak ve o çalışmaları albüm olarak yayınlamak noktasındayım.

'ÖZCAN ÇOK BAŞARILI'
* İlk dizi müziği yapma süreci 'Kurtlar Vadisi' ile başladı değil mi?
On yıl önce ben Kemal Sunal'ın bir dizisinin müziklerini de yapmıştım. Bu kadar çok ses getiren ise 'Kurtlar Vadisi'nin müzikleri oldu.

* 'Haziran Gecesi' için teklif size nasıl geldi?
'Haziran Gecesi' için müzik yapmam yapım şirketi aracılığıyla başladı. Ekipteki herkes profesyonel, işini çok iyi yapıyor. Dizi zamanla çok daha iyi olacak, dizinin belli bir izleyici kitlesine ulaştığını düşünüyorum. Özcan Deniz'in yer aldığı bir dizi projesinde yer almak benim için özel bir konu.

* Özcan Deniz'i nasıl buluyorsunuz?
Onu çok başarılı buluyorum, benim kendimi yenileme ve değiştirme çabalarımı herkes biliyor, on yıl önce yaptığım müzikten çok daha başka bir müzik yapıyorum bugün. Önemli olan bu çabayı taşımak. Özcan Deniz'de bu ruh var. Hedeflediği neyse en güzel şekilde o noktaya ulaşacak diye düşünüyorum. Mahinur Hanım gibi bir senaryo yazarı ile, Andaç gibi bir yönetmenle çalışmak çok önemli, bu insanlar yaptıkları çalışmaların ne kadar başarılı olduğunu göstermiş insanlar. 'Haziran Gecesi', gelişmeye ve kendini daha iyi bir noktaya götürmek için çaba göstermesi gereken bir dizi ve bunu da yapacak. Diziye yeni şarkılar da katılacak.

* Dizinin şarkısı olan 'Yağmur'un aslında atv'de yayınlanan ve daha sonra yayından kaldırılan 'Ölümsüz Aşk' için hazırlandığı söylendi, bu doğru mu?
'Ölümsüz Aşk'ta Işık Şimşek'in seslendirdiği 'Eylül' isimli bir parçam var. 'Eylül'ü dizi 13 bölüm olarak yayınlandığı için sadece o 13 bölümü izleyenler biliyor. Yayınlandığı dönemde bayağı ilgi görmüştü ama o şarkıyı insanlara ulaştıramadık, CD'ye basılmadı. Yağmur "Dem" albümü için hazırlanan bir çalışma aslında. 'Ölümsüz Aşk' ile ilgisi yok.

* Dizi müziklerinin yapım aşaması nasıl oluyor, nasıl hazırlanıyorsunuz?
Her hafta senaryo ve devamında o senaryonun çekilmiş bölüm halinin video kasetlerini izleyip üzerinde çalışmaya başlıyorum. O kasetleri izlerken orada olup biten her şeyin ses karşılıklarını bulmaya çalışıyorum; bu bir müzik olabilir, özel efekt olabilir, izlediğim filmde oluşan olaylara uygun müzikal önermeler yapıyorum. Dizide yükselen noktalar genellikle müzikle vurgulanıyor.

* Bir müzisyen için zor bir şey mi dizi müzikleri hazırlamak?
Başarılı olan bir dizi olduğu zaman daha fazla çalışmanız gerektiğini anlıyorsunuz. Sizi çok fazla kişi izlediği zaman yaptığınız işe çok fazla özen göstermeniz gerekiyor. Dizi prodüksiyonu yapan ekibin, oyuncuların ne tempoda çalıştıklarını çok iyi biliyorum, ben de o tempoda çalışmadan 'çok yetenekli bir müzisyenim' demeyi haksızlık olarak nitelendiriyorum. 2-3 yıl boyunca bir tek albüm için boş vakit harcayacağıma, birçok dizi ve film müziği yaparak kendimi daha hızlı geliştiriyorum. Her insanın bir grafiği vardır, o grafikte istediğim noktaya daha hızlı ulaşmak için bu kadar çok çalışıyorum.

* Yeni projeleriniz neler?
'Anlat İstanbul' filminin müziklerini hazırlıyorum. Bir yandan da yeni dizi projeleri var, 'Dem' isminde bir albümüm var seneler öncesinde kayıtlarını tamamladığım. Önümüzdeki bir iki hafta içerisinde 'Yağmur' şarkısını ve 'Haziran Gecesi'nde kullandığım çalışmalarımdan oluşan bir albüm yayınlayacağım. Devamında da 'Dem' albümüm gelecek.

* Dizilerin müzikleri inanılmaz beğeniliyor ama siz sanki kendinizi özellikle medyadan biraz geride tutuyor gibisiniz. Bu bilinçli bir duruş mu?
Mecburen... O filmin yayına yetiştirilmesi stresini yaşıyorum her hafta. Bu yoğunluk içerisinde televizyon programlarına ya da röportajlara katılabilecek vaktim oluşamıyor. Televizyonlarla çalışmak çok yoğun çalışmayı gerektiriyor, albüm yayınlıyorsanız eğer, zaten yapacağınız başka işiniz yok, programlara gitmek durumundasınız. Benim hayatımda dönem dönem dinleyiciden ve basından uzaklaşıp kendimi üretime verdiğim dönemler var. Her sanatçı bunu yapar aslında. Ortaya çıkar, yaptıklarını dinletir ya da izletir, sonra tekrar başka bir şey yapmak üzere geri çekilir. Ben sürekli stüdyoda yaşadığım için geri planda kalmak durumundayım. Çok göz önünde olursam bu müzikleri yapamam, bunun iyi bir şey olduğuna inanmıyorum hem.

'ÇALIŞTIĞIM DİZİLERİ İZLİYORUM'
* Peki müziklerini yaptığınız dizileri takip ediyor musunuz, beğeniyor musunuz?
Az bölüm kaçırdım, kaçırdığım zaman da kendimi kötü hissediyorum. Çünkü dizi üzerinde çalıştığım andan, yayınlanacağı saate kadar işimi yapmaya devam ediyorum. Yayınlanacağı gece televizyondan nasıl çıktığını test etmem gerekiyor. İç sesler patlıyor mu, distortion oluşuyor mu? Bunu yapmadığım zaman işimi eksik yaptığımı düşünüyorum. Mümkün olduğu kadar müziklerini yaptığım dizileri televizyondan izliyorum, ayrıca izlemekten çok da keyif alıyorum. Yaptığım şeyin sonucu görüp, o sonuçlara göre değerlendirmeler yapıp daha iyisini nasıl yaparım diye düşünüyorum.

ZEYNEP GÜLER Günaydın

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Oğlak çok çalışır Balık duygusaldır
 Her eve lazım
 Ege'de yelkenli valsi
 80'lerin efsane dizileri beyazperde yolcusu
 Eli maşalı kaynana meğer gülüyormuş
 Köylü kızların uzun saçları peruk oluyor
 Ünlüler Ramazan'da estetik kampına giriyor
 Görevimiz Tehlike Kız Kulesi'nde çekilecek
 Korsan kitap alanlar karanlık gücü destekler
 Gençler, evliliğinizi kurtarın!
 İyilik yap iyilik bul
 Çocuklar için hikayelerle Esma'ül Hüsna
HAKAN & UTKU
Kilo almış Gılgamış
Yapımcı Beni Atoori, Gılgamış...
AYŞE TÜTER
Ramazan Sofrası
Ispanaklı sufle...
Ramazan ayı bağımlılık tedavisi için en uygun dönem
Ramazan ayı bağımlılık tedavisi için en uygun dönem
Psikiyatri uzmanları, Ramazan ayının bağımlılıklardan, kötü...
İbadet depresyondan korur
İbadet depresyondan korur
Sonbahar gün ışıklarının azalmasıyla depresyon için çok elverişli bir...
Emel Sayın'a 10 milyarlık hediye
Emel Sayın'a 10 milyarlık hediye
Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı'na ait olan Bolluca...
Özgür Kız Nil'e gece yarısı baskını
Özgür Kız Nil'e gece yarısı baskını
Geçtiğimiz günlerde doğum gününü sahnede kutlayan Nil...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.