kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
DÜNYAYA GETİRTTİĞİ ÇOCUKLARI SAYMADI... Onun yaşamı Türk tarihinin bir parçası gibiydi... Tam bir cumhuriyet kadını olan Doktor Pakize Tarzi’nin meslek yaşamı 60 yıl sürdü. Dünyaya getirttiği çocukların sayısını bile bilmediğini söyleyen Tarzi, son zamanlarına kadar kurduğu kliniği ziyaret edip, gelişmelerle yakından ilgileniyordu.
İlklerin kadını artık yok

Türkiye'nin ilk kadın doğum uzmanı ve ilk kadın doğum kliniği kurucusu Dr. Pakize Tarzi, Teşvikiye'deki evinde hayata gözlerini yumdu. İstanbul Boğazı'nı yüzerek geçen ilk kadın da olan Dr. Tarzi, bir prenses ve kızını evlendirdiği son Osmanlı veliahtının da kayınvalidesiydi.


İlk kadın doğumcu 'Prenses' artık yok

Pakize Tarzi... Pek çok doktorun idolüydü... Türkiye'de ilk kadın doğum kliniğini kurdu... Afgan prensiyle evlenip prenses oldu... 94 yıllık yaşamı boyunca birçok ilke imza atan Dr. Tarzi, hazin sona uyurken yakalandı....

Türkiye'nin ilk kadın doğum uzmanı olan Dr. Pakize Tarzi 94 yaşında uykusunda öldü. Türkiye'de pek çok ilke imza atan Pakize Tarzi aynı zamanda bir prensesti. Pakize Tarzi Türkiye'nin ilk kadın doğum kliniğini kurdu. Boğaz'ı yüzerek geçen ilk kadın ünvanı da ona aitti. Afgan prensiyle evlenerek prenses oldu. Dolu dolu geçen bir hayattan sonra dün kliniğinin birkaç metre uzağında bulunan Teşvikiye'deki evinde, yatağında uyurken hayata gözlerini yumdu. 20 Ekim Çarşamba günü Teşvikiye Camii'nde öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Türk tıp tarihi açısından en önemli isimlerden biri olan Dr. Pakize Tarzı'nın ölümü büyük üzüntü yarattı. Çünkü o ileri yaşına karşın haladinamik, atılımcı Türk kadını olmayı sürdürüyordu. Pakize Tarzi Klinikleri'nin yönetimini çoktan oğlu Mahmut Tarzi'ya bırakmıştı. Ancak yine de hastaneyi zaman zaman ziyaret ediyor, gelişmelerle yakından ilgileniyordu. Oğlu Mahmut Tarzi, "Annem hep dinamik bir kadındı, yataktan kalkmayınca bir sorunu var zannettik, öldüğünü bir türlü kabullenmek istemedik, çünkü her zamanki gibi huzurlu uyuyordu. Ölümü kliniktekileri bile şok etti. Yaşlıydı ancak o kadar dinç bir kadındı ki insan onunla ölümü bir arada düşünemiyordu. Acımız çok büyük" diye anlattı üzüntüsünü... Onun yaşamı Türk tarihinin de bir parçası gibiydi. 1910 yılında babasının Ziraat Bankası Umum Müfettişi olarak görev yaptığı Halep'te doğdu. İngilizler'in 1918'de Şam'ı işgal etmesinin ardındanAdana'ya, Fransızlar'ın Adana'yı işgal etmesinin ardından Konya'ya taşındı. Bursa Amerikan Kız Koleji'ndeki eğitimi sırasında doktor olmaya karar verdi. Üniversiteye gidebilmesi için yaşı büyütüldü. 1932 yılında tıbbiyeyi bitirmiş bir doktordu artık. 1933 yılında kadın hastalıkları ve doğum alanında uzmanlık eğitimi almaya başladı ve bu, eğitim hayatında dönüm noktası oldu. 1935 yılında Afgan Kralı Amanullah Han'ın yeğeni Fettah Tarzi ile evlendi. Böylece o da bir 'prenses' oldu. Ancak, doktorluğu prensesliğe tercih etti. 21 Temmuz 1949 tarihinde Şişli'de Türkiye'nin ilk kadın doğum kliniği olan Dr. Pakize Tarzi Kliniği'ni açtı. 60 senelik meslek hayatı boyunca dünyaya getirdiği çocukların sayısını hiç saymadı ancak "inanın 120 sene çalıştım"Prof. Dr. Sezayi Şahmaydiye anlattı doktorlukla geçirdiği süreyi. Binlerce çocuğun doğumuna tanıklık etti. Kendisi de üç çocuk dünyaya getirdi. Kızları Fatma ve Zeynep ile oğlu Mahmut Tarzi onun başlattığı işi sürdürdüler. "Oğlum doktor olmak istedi ama ben istemedim. Benim çektiğim acıyı ızdırabı o çeksin istemedim" diye anlattı anne olarak düşüncelerini yakın çevresine... Dört torun sahibi oldu. Kızı Zeynep Tarzi Osmanlı hanedanının son şehzadesi Osman Ertuğrul ile evlenince Pakize Tarzi'da son Osmanlı Veliahtı'nın kayınvalidesi oldu. Ancak onun için bu evlilik yalnızca kızından ayrılık anlamına geliyordu. Çünkü o tam bir cumhuriyet kadınıydı. Pek çok doktorun da idolü oldu.

TIP DÜNYASI ÜZGÜN
Prof. Dr. Sezayi Şahmay:
Pakize Tarzı tipikDr. Gülümser Çilingiroğlubir Atatürk kadını ileri görüşlü ve çağdaş bir insandı. İlim meraklısıydı. Onu son ziyaretinde biraz rahatsızdı ancak yine de her zamanki gibi son derece şık şekilde giyinip öyle karşımıza çıktı. Kadın doğum alanındaki yenilikleri mutlaka izlemek isterdi. Kendisiyle bu konuda görüşürdük. Tüp bebek konusuna özellikle meraklıydı. Son derece cesur ve atılgan iş kadınıydı. Bu sayede 1949 yılından beri ayakta kalan nadir kliniklerden birini yarattı.

Dr. Gülümser Çilingiroğlu: Benim için Pakize Tarzi bir idoldü. 1969 yılından beri hem insan hem de hekim olarak kendisinden çok şey öğrendim. Türkiye'de kadın jinekologlar adına öncü oldu ve sayısız hizmeti oldu. Bu nedenle acımız büyüktür.

Esra TÜZÜN /HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Yargıda 'hesaplaşma' randevusu
 Suçlanan hakim SABAH'a konuştu
 Alemdaroğlu ödeyecek
 Sarıyer'de eylem
 Hayatın sessizliğinde üç Türk'ün sesi var
 Tanık Çelik dinlenecek
 İspanya zehirli atığı geri alıyor
ERDAL ŞAFAK
Petrol, kömür, nükleer
Tam da Avrupalı Yeşiller'in...
ÖMER LÜTFİ METE
Ramazan balayı mı, çöl ayı mı?
Aşk yoksa sulak bağlar da...
UMUR TALU
Masumiyet çağı!
Aynı "merhamet" ve "adalet"...
Bir duvar daha yıkılıyor...
Lefkoşa'nın ortasında bulunan alışveriş merkezi ve çarşısını ikiye...
Finale 13 gün kala Bush 8 puan fark attı
Cumhuriyetçi Başkan Bush, seçim yarışı anketlerinde farkı 8 puana...
Pierre'in reçetesi
Pierre'in reçetesi
"Lyon hızlı bir takım. Ama bizde daha yetenekli oyuncular var.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu