kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
12 YIL SONRA BULUŞTULAR:Leyla Zana ile eşi Mehdi Zana, 12 yıl sonra AP Başkanı Borelle'nin yanında buluştu. 64 yaşındaki Mehdi Zana, eşi Leyla Zana cezaevine girerken 1992'de yurtdışına kaçtı. 12 yıldır yurtdışında yaşıyor. Son 7 yıldır oğlu Ronay ile birlikte İsveç'te bulunan Mehdi Zana bu ülkenin vatandaşlığına da geçti. Hakkında TCK'nın 312'inci maddesinden açılan dava bulunan Zana, 12 yıldır eşi Leyla ile görüşemiyordu.
Avrupa'da Kürt övgüsü

DEVRİM GİBİ REFORMLAR YAPILDI
Saharov Ödülü'nü almak için Brüksel'de bulunan eski DEP milletvekili Leyla Zana Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'deki uygulamaları övdü: "Bir kısmı devrim niteliğinde reformlar gerçekleşti. Artık sistematik işkence yok."


Zana, Avrupa'da Türkiye'yi savundu

AP Dışilişkiler Komisyonu'nda konuşan Zana, Türkiye'de sistematik işkence olmadığını, devrim niteliğinde değişiklikler yapıldığını, tabuların yıkıldığını söyledi.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 1995'te verdiği Shakarov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'nü almak üzere Brüksel'e gelen kapatılan DEP eski milletvekilli Leyla Zana, ilk yurtdışı gezisi olan AB'nin başkenti Brüksel'de Türkiye'yi savundu. Zana konuşmasında, "Türkiye devrim niteliğinde reformlar gerçekleştirdi. Türkiye'de sistematik işkence yoktur. Kürtler azınlık değil çoğunluğun bir öğesidir. Anayasa topluma dar gelen ve yamalı bir elbiseye benziyor. Dağda 5 bin silahlı genç var. Bunlar bir şekilde silahsızlandırılmalı ve yeniden topluma kazandırılmalı" dedi Zana'nın ilk resmi görüşmeyi yaptığı AP Başkanı Josef Borelle Fontelles, AP'nin Zana ve arkadaşlarını karşılamaktan memnun olduğunu belirterek, bir süre önce aynı mekanda Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırladığını hatırlattı. AP Başkanı ile yaptığı görüşme hakkında daha sonra bilgi veren Zana, ele aldıkları konuları şöyle aktardı: "AP Başkanına yaşamın akla-karadan ibaret olmadığını. Farklı renklerin de bulunduğunu. Sorunlarımızı diyalog yoluyla çözebileceğimizi, Kürtlerin ve Türklerin evrensel değerlerle AB ile buluşabileceğini söyledim. Genç ve dinamik Türkiye'nin AB'ye çok şey katabileceğine inanıyorum. Türkiye kendi yol haritasını çizmiştir. Birliğe katılıp bir üst kimliğe kavuşmak hem Türk hem de Kürt halkının arzusudur."

KOMİSYONDA KONUŞTU
AP Dışilişkiler Komisyonu'nda konuşan ve komisyon üyelerinin sorularını yanıtlayan Leyla Zana, burada da şu mesajları verdi:

* Bugün lokal bir takım yerlerde işkence olabilir. Ancak sistematik işkence yoktur. Bu beni umutlandırıyor. Dün ile bugünü karşılaştırdığımda büyük ilerleme ve gözle görülür değişimler var.

* AB ile başlayan süreç Türkiye'de birçok alanda küçük çapta da olsa bir kısım devrim niteliğinde reformlar gerçekleşmiştir. İdam kaldırıldı. İşkenceye sıfır tolerans gösterileceği bir çok yetkili isim tarafından açıklandı ve yasal güvence altına alındı. İnsanların kendilerini özgürce ifade edebilme hakkı yasal düzenlemeler yapıldı. Uygulamada bazı sıkıntılar var. Bunun da başarılacağına inanıyorum.

* Kürtler 80 yıl boyunca yok sayıldı. İsmi de kimliği de inkar edildi. 'Kürt' yoktur' denildi. 80 yıl sonra Türkiye'de ilk defa bir tabu yıkıldı. İlk defa resmi devlet televizyonunda yarım saatlik bir yayın kabul edildi. Neden Kürtçe dili seçmeli ders olmasın okullarda.

* İnkardan kabule gelindi. Kabul görmenin yasal güvence altına alınmasını istiyorum. Bunu AB'li dostlarımdan ısrarla istiyorum. Kürtler azınlık değildir. Çoğunluktur. Çoğunluğun bir öğesidir. Azınlık Türkiye'de sadece gayri müslümler için kullanılır. Kürtler gayri müslüm değil ki azınlık olsun. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 'Kürtler azınlık değil çoğunluğun öğesidir' açıklamasını demokratik bir anayasada yasal güvence altına alınmasını istiyorum.

* Sayın Erdoğan'a nasip olan destek başka hiçbir Cumhuriyet hükümetine nasip olmadı. Erdoğan hükümeti toplumun her kesiminden destek görüyor. Aynı zamanda hem ABD'den hem de AB'den büyük destek aldı.

* Mevcut anayasa topluma çok dar ve yamalı bir elbise gibi duruyor. Demokratik anayasa oluşturulmasının zamanı geldi. Türkiye'de 5 bin kişi hapishanelerde. 5 bin silahlı Kürt genci var. Bunlar bir şekilde silahsızlandırılmalı ve yeniden topluma kazandırılmalı. Bu genel afla mı olur bilemiyorum. Ama pişmanlık yasası da Kürtlerin onurunu zedelemekte. AP Yeşiller Milletvekili Cem Özdemir, Dışilişkiler Komisyonu'nda yaptığı konuşmasına Kürtçe başladı, Türkçe devam etti ve İngilizce bitirdi.

FİKRET AYDEMİR BRÜKSEL

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Yunanistan veto etmez'
 Kadınlar, 'Hoş geldin Türkiye' festivalinde
 Almanya'dan getirilen Kaplan cezaevinde
 Yargıtay'da iç temizlik: Yalçınkaya da devrildi!
 Özkaya için karar günü
 Yabancı heyet 'teknik takibe' takılmış
 Salon sanıklara dar geldi
 'Siyaset Meydanı' başlıyor
 'Simit satarız, AB'de çalışmayız'
 Doğu Karadeniz 'selle bir' oldu
 Birinci makinist tahliye edildi
 Çakıcı'yı almaya gittiler
 Üsküdar'da Ramazan hizmeti: İftar vapuru
ERDAL ŞAFAK
Fransa utansın
Bugün Fransa Meclisi'nde olmak vardı.
ALİ KIRCA
Alman İslamı, Türk Müslümanlığı ve Avrupa...
ÖMER LÜTFİ METE
Türkiye'yi Sonderschule' leştirmek
Üç şeyi hiç...
UMUR TALU
Görülmüştür!
Uğur Dündar'ın televizyon haberinin,...
ERGUN BABAHAN
Himayeli mafya
Bugün Türkiye'de var olan mafya...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Derin ayrıcalıklar
Aşırı hız yapan bir hakime ceza...
Bu da Saddam Kolomb!
Bir yıl arayla çekilen iki fotoğraf... Biri, Saddam'dan geriye iz...
Türbanlı Merkel
Alman Berliner Kurier gazetesi, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı imza...
Kaymaksız Kadayıf: 1-1
Kaymaksız Kadayıf: 1-1
Ay-yıldız, 2006 Almanya elemelerinde Danimarka'yı ezdi. Bir penaltı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.