kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Metin Kaplan, Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı.
Kaplan özel uçakla Türkiye'ye getirildi
Metin Kaplan İstanbul'da yargılanacak

Kaplan özel jetle getirildi

Çakıcı'dan sonra, Köln İdare Mahkemesi de "Aşırı İslamcılar'a örnek oluşturuyor" gerekçesiyle İslami Cemiyet ve Cemaatleri Birliği lideri Metin Kaplan'a sınırdışı kararı aldı.

Bunun üzerine Alman polisi Köln'de gözaltına aldığı Kaplan'ı özel uçakla İstanbul'a gönderdi. Kaplan, Atatürk Havalimanı'nda Türk polisi tarafından teslim alındı.


Kaplan özel uçakla Türkiye'ye getirildi

Almanya'da yasaklanan İslami Cemiyet ve Cemaatleri Birliği'nin yöneticisi Metin Kaplan, dün sınır dışı edilerek özel bir uçakla İstanbul'a getirildi.

Almanya'da yasaklanan İslami Cemiyet ve Cemaatleri Birliği'nin (İCCB) yöneticisi Metin Kaplan dün sınır dışı edildi ve gece Almanya'dan özel bir uçakla Türkiye'ye getirildi. Köln İdare Mahkemesi Metin Kaplan'ın, sınır dışı edilmemesi için Federal İdare Mahkemesi'nde açtığı temyiz davasına rağmen sınırdışı edilebileceğini açıkladı. Mahkeme ayrıca Kaplan'ın sınırdışı edilmesi için Federal İdare Mahkemesi'nin kararının beklenmesinin şart olmadığına da karar verdi. Kaplan'ın aşırı İslamcılar'a örnek oluşturduğu ve kendileriyle özdeşleştirebilecekleri bir kimlik teşkil ettiğini" söyleyen yargıç, "bu nedenle Kaplan'ın Almanya'daki varlığına son verilmesi gerektiğini" ifade etti.

CAFEDE YAKALANDI
Mahkemenin sınırdışı edilmesi kararından sonra polislerin Kaplan'ı Köln kentindeki bir internet cafede yakaladıkları, yandaşlarından bazılarının polise karşı direndiği bildirildi. Daha sonra Düsseldorf kentine gönderilen Kaplan tek başına sadece bir doktor eşliğinde özel bir jet uçakla Türkiye'ye gönderildi, Ailesinin ise Köln'de kaldığıSınırdışı edilmesine karar verilen Metin Kaplan, Köln’de bir internet cafede Alman polisi tarafından göz altına alındı.belirtildi. İlk önce THYnin tarifeli uçağına bindirilen Kaplan, daha sonra güvenlik gerekçesiyle bu uçaktan indirilerek özel bir uçağa bindirildi. Alman Air Evex şirketinden kiralanan 8 kişilik özel uçağa bindirilen Kaplan, saat 19.35 sıralarında Almanya'dan ayrıldı. Kaplanı getiren uçak saat 22.30'da Atatürk Havalimanı'na indi. THY teknik hangarının önüne yanaşan uçaktan inen Alman güvenlik görevlileri, Türk yetkililerle kısa bir görüşme yaptıktan sonra Terörle Mücadele ekipleri uçağa çıkarak Kaplan'ı teslim aldı. Çok ağır yürüdüğü gözlenen Kaplan, beyaz bir minibüse bindirilerek Havalimanı Karakoluna götürüldü. Bu arada karakola gelen Kaplan'ın avukatı Lütfü Tuna, "Metin Kaplan hakkında gıyabi tutuklama kararı var. Emniyette tutulması ve ifadesinin alınması kanunsuz ve yasa dışı olur. Savcılığa çıkarılıp tutuklanması gerekir" dedi. Geceyi karakolda geçiren ve sağlık kontrolüne götürülen Kaplan'ın bugün mahkemeye çıkarılacağı öğrenildi. Kamuoyunda'Kara Ses' olarak bilinen Cemalettin Kaplan'ın oğlu olan Metin Kaplan, Almanya'da İbrahim Sofu'yu öldürtmeye azmettirmek suçundan 4 yıl hapis yatmıştı. Kaplan hakkında, Fatih Camii ve Anıtkabir'e saldırı hazırlığındayken yakalanan kişileri azmettirdiği iddiasıyla, İstanbul DGM'ce, ''silah zoruyla anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs'' suçundan açılan dava kapsamında verilen gıyabi tutuklama kararı bulunuyor.

TEPKİLER
Almanya İçişleri Bakanı Otto Schily, Kaplan'ın sınırdışı edilmesinin ''kendini savunabilen demokrasinin bir sembolü'' olduğunu belirtti. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı Fritz Behrens Behrens de Kaplan'ın sınırdışı edilmesini, hukuk devletinin ve politikanın bir zaferi olarak nitelendirdi. Behrens, ''Kaplan'ın Türkiye'de de sınırdışı edilmesine karşı dava açabileceğini, ancak Kaplan'ın bir daha Almanya'ya geleceğini sanmadığını'' belirtti. Başbakan Erdoğan, Kaplan'ın Türkiye'ye iade edilmesiyle ilgili "Şu anda herhangi bir değerlendirme yapmak için erken'' dedi.

Cevdet ÖZDEMİR/ Rıdvan TEZEL

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kızlarım şehit oldu
 Balkan cinayetinde ibre döndü
 Vinsan Irak'tan çekilmiyor
 Sedat Peker MHP'li Öncel'e yardım etmiş
 Deliller, yeterli miydi, yetersiz mi?
 TTK Basımevi'nin makineleri durdu
 Mehmetçik NATO tatbikatında büyüledi
 70 öğrenciye bir bilgisayar
 Yıkım hurdacıya yaradı
 Memura performans denetimi
 Okul kantinleri tehlike saçıyor
 Hukuk öğrencileri için modern bina
ERDAL ŞAFAK
İstanbul'da bir dava
Sultanahmet Adliyesi'nde bugün, en...
UMUR TALU
Sağlıklı yaşam
Umarım sıhhat ve afiyettesinizdir. Allah...
Avrupa Birliği'nden Ankara'ya 3 müjde
1- Müzakere için Nisan 2005 tarihi masada 2- Rum kesiminin tanınması...
Zana ödülünü yarın alıyor
Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 1995'te verdiği Shakarov Düşünce...
Söz kralların
Söz kralların
21.00'deki Danimarka-Türkiye karşılaşmasını elemelerdeki 45 randevu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.