kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Azınlıklar ifadesi rapordan çıkartıldı
Azınlıklar ifadesi rapordan çıkartıldı

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, rahatsızlık yaratan AB raporundaki azınlıklar ifadeleri ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gül, AB İlerleme Raporu'ndan, ''azınlıklar'' konusuna ilişkin ifadelerin çıkarıldığını bildirdi..

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, TBMM'de gazetecilerin, ''Rapordan, (azınlıklar) ifadesinin çıkarılma ihtimali var mı?''sorusuna, şu karşılığı verdi: ''Bunların hepsi çıkmıştır. Orijinallerine bakarsanız, nihai çözümlerde, hepsi çıkmıştır. Onları, Türkiye'nin asla kabul edemeyeceğini herkes biliyor. Avrupalılar da bunları çok iyi bildikleri için... Bunlar yanlışlıktı. Kendi vatandaşlarımıza ters gelir. Türkiye'nin asla kabul edemeyeceği konular var. Onlardan biri de o tip tabirler. Onların hepsi çıkarıldı, büyük bir anlayış da gösterdiler.''

'MÜZAKERELER LÜKSEMBURG'UN DÖNEMİNDE BAŞLAYABİLİR'

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB ile müzakerelerin Lüksemburg'un dönem başkanlığında başlamasını beklediklerini kaydederek, tam üyelik için 2014'ün makul bir tarih olabileceğini söyledi. Gül, NTV'nin AB Komisyonu'nun İlerleme Raporu ve Türkiye'nin AB sürecine ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Gül, azınlık tartışmalarına ilişkin olarak, şunları söyledi: ''Bize göre, Lozan anlaşmasına göre, gayrimüslim olan vatandaşlarımızın azınlık statüleri var. Onun dışında Türkiye'deki bütün vatandaşların hepsi bu ülkenin asli vatandaşlarıdır. Onun için hiçbir şekilde azınlık tabiri söz konusu olamaz. Basına dağıtılan bazı taslaklar vardı. Bu taslaklara baktığımızda onlarda 'Turkish minorities' gibi birçok şey geçmiş. Hemen bunlara müdahale ettik. Bunların hepsi çıkacak dedik. Bunları kabul edemeyiz dedik. Hayır demeden anlayışla karşıladılar ve bunları değiştirdiler.''

Raporda düzenlenmesi gereken bazı konular olduğunu belirten Gül, ''Biz her şeyi yüzde yüz çok güzel gösterme durumunda olmadık. Zafer çığlıkları yapmadık. Halbuki büyük bir olay. AB bir gerçekle ilk defa karşı karşıya kaldı. Bu gerçeğin şaka olmadığını gördü. Müzakerelere başlanması yönündeki tavsiye kararı tarihi bir adımdır. Bunun kolay bir yol olmadığını her zaman söyledik. Unutmamalıyız büyük ülkeler AB'ye hep mücadele ederek girmişler'' diye konuştu.

''SERBEST DOLAŞIM AB'NİN RUHUDUR''

Raporda haksız buldukları konular olduğunu ifade eden Gül, ''Bazı teknik konular var. Biz 4 yıl içinde 8 ayrı komitede tarama yaptık. Bunları bir kez daha yapalım diyorlar, biz de ne gerek var diyoruz'' dedi.

Gül, Türk ekonomisinin belli bir düzeye gelmesiyle ilgili ifadelerin hatırlatılması üzerine de ''Türkiye'de serbest piyasa ekonomisi yok da Romanya ve Bulgaristan'da mı var? Onlar üye oluyor artık. Bunların düzeltilmesini isteyeceğiz. Bunları aşacağımıza inanıyorum'' diye konuştu.

Bakan Gül bir soru üzerine, serbest dolaşımın kalıcı tedbirler arasında yer almasının mümkün olmadığını belirterek, ''Serbest dolaşım AB'nin ruhudur. Engellenemez. AB'nin ruhuna aykırı olur. Bu tip ayrıcalıklar müzakere süreci bittikten sonra ortaklık anlaşması sırasında biz kabul edersek olur. Bunlar hoşumuza gitmeyen şeyler. Ayarlanacak bazı ayrıcalıklar var. Bunları konuşacağız. Saklamıyoruz. Ama bunlar atılan tarihi adımı gölgelememeli. Aralık ayına kadar hoşumuza gitmeyenleri daha iyi duruma getirmek için uğraşacağız'' dedi.

''MÜZAKERELER LÜKSEMBURG'UN DÖNEMİNE RASTLAYACAK''

Gül, müzakerelere ne zaman başlanacağına ilişkin soru üzerine, ''Herkes Türkiye ile ben başlayayım arzu ediyor. Lüksemburg ile İngiltere bizi açıkça destekleyen ülkeler. 2002'de 'vakit geçirmeden' ifadesi getirildi ve bu sonraki 4 zirvede de onaylandı. Bunun geçerli olması demek birkaç aydır. Yani Lüksemburg dönemine rastlayacaktır'' şeklinde konuştu. Gül, tarama süreci istenmesi durumundaysa müzakere başlama tarihinin İngiltere'nin dönem başkanlığına kalabileceğini de kaydetti.

Türkiye'deki sürece ilişkin hazırlıklarla ilgili bir soru üzerine Gül, ''Şu anda daha önceki müzakerelerin nasıl yapıldığını, müzakerecilerin kimlerden oluştuğunu inceliyoruz. Diğer AB ülkelerinin müzakere sürecini inceliyoruz. Bunları Başbakana sunacağız. Başmüzakereci için de çalışma yapıyoruz, ama kimseye açıklamadım'' dedi.

''TAM ÜYELİK İÇİN 2014 MAKUL BİR TARİH''

Bakan Gül, bir soru üzerine, AB'ye tam üyelik için 2014'ün makul bir tarih olabileceğini, 2013'e kadar AB bütçesinin zaten yapıldığını ve fonların nereye harcanacağının belli olduğunu söyledi ve şunları kaydetti:

''Üyelik Türkiye'nin performansına bağlıdır. Uzun olacağını başından söyledik. Onun için niye müzakere süreci uzun sürüyor diye kimse telaşlanmamalı. Belki biz uzatmak isteriz bu süreyi. Belki sürenin uzaması işimize gelebilir. Şartlara bağlı. AB o zaman nasıl olacak, gelişmeler nedir bilemezsin. Yeter ki sizin bindiğiniz raylar tek istikamete, istasyona sizi götürsün. O da tam üyelik istasyonudur.''

Rapordaki 'askıya alma' ifadesiyle ilgili olarak da Gül, ''Hiç yazılmasa daha iyi olurdu, ama çekinmiyoruz. Türkiye'de geri dönüş mümkün mü? Mümkün olmadığına göre o maddenin bir geçerliliği söz konusu değil'' dedi.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Zana yeşil pasaport aldı
 'Türkiye'ye alışacaklar'
 Baykal: Bu rapor kabul edilemez
 Ağar: Türkiye'ye ayrımcılık var
 Bahçeli: Gaflet ve ihanet yolu açıldı
 Nas: Olumlu
 Karayalçın: Genel olarak olumlu
 Arınç yeniden Meclis Başkanı
 'Atatürk devrimleri yolumuzu açtı'
 Reytingi yüksek olan kazanacak
 Bekaroğlu SP'den istifa etti
 Özkaya, Kurul'un kararını bekliyor
 Barzani'ye Kerkük sorgusu
 Eski bakanda çanta dolusu cep telefonu
AHMET HAKAN COŞKUN
Ya ben AB'yi alırım, ya da AB beni alır!
Çok değil 10...
MUHARREM SARIKAYA
"Ayıkla pirincin taşını..."
AB'nin İlerleme Raporu'nun...
YAVUZ DONAT
Dış politikada yeni açılımlar
Süleyman Demirel...
İstanbullu çilede
İstanbul dün bir kez daha yağmur kâbusu yaşadı. Meteorolojinin...
Başkan Topbaş Brezilya'daydı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş dün Sao Pauo'daydı.
1000 genç yetiştirilecek
1000 genç yetiştirilecek
Başbakan'ın müzakere formülü net: İyi eğitim görmüş 1000'e yakın...
Asıl kıyamet içerdeki müzakerelerde kopacak
Asıl kıyamet içerdeki müzakerelerde kopacak
AB Genel Sekreteri Sungar, müzakere sürecinde yaşanacakları SABAH'a...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.