kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Washington'la askeri diyalogda 'eşit ortağız'
Washington'la askeri diyalogda 'eşit ortağız'


Türk kamuoyu zina ve Brüksel gelişmelerine odaklanmış haldeyken Ankara'daki Türk-ABD askeri görüşmeleri dikkatten kaçtı. Masaya Kerkük, İran ve PKK yatırıldı.

Kamuoyunun Brüksel ve zina tartışmalarına kilitlendiği saatlerde, Türkiye ve ABD arasındaki son derece önemli askeri temaslar gerçekleşmekteydi. "Yüksek Seviye Savunma Grubu" adı verilen üst düzey danışma mekanizmasında, iki ülkeden askerleri yetkililer düzenli aralıklarla bir araya gelerek ortak strateji ve tehdit değerlendirmesi yapıyor. Bunun alt çalışma grubuna katılmak amacıyla bu hafta Ankara'da bulunan ABD Savunma Müsteşar Yardımcısı Ian Brzezinski de, Genelkurmay İkinci Başkanı İlker Başbuğ ve Genelkurmay'daki muhataplarıyla ABD güçlerinin yeniden yapılandırılmasından tutun, Kerkük ve İran'ın nükleer programına kadar bir çok konuyu ele aldı. 1 Mart ve Süleymaniye olayları gibi gergin anlarda askıya alınan bu mekanizma, yeniden işlerlik kazanmış gözüküyor. Toplantılara katılan üst düzey bir ABD'li yetkili "Türkiye bugün geldiği nokta itibariyle askeri ilişkilerimiz artık 'eşit ortaklık' sayılabilir" diyor, "Türkiye ABD dış politikası açısından daha değerli."

İRAN'DA NÜKLEER TEHLİKE
Ön toplantılarda her iki taraf da bölgesel terörizm, Irak'ta istikrarsızlık ve İran'ın nükleer programı konusunda ortak kaygılarını ifade etti. İran'la ilgili kaygıların benzer olması önemli. Kafkaslar konusunda da paralel görüşler var. Buna karşın her ortaklıkta olduğu gibi farklı vurgular da var Türk-Amerikan askeri işbirliğinde. Örneğin Amerikalılar bir süredir İncirlik üssünün "daha esnek" kullanımını, Almanya'daki üslerde bulunun 48 F-16'nın Washington'un yeni global kuvvet dağılımı programı çerçevesinde İncirlik'te konuşlanmasını istiyor. Her ikisi de şu aşamada TSK'nın çok sıcak bakmadığı konular. Ankara ise, Kerkük konusunda kaygılı, Irak'taki PKK varlığından ve Washington'un konuya el atmamış olmasından oldukça rahatsız. Türk yetkililer burada önümüzdeki ay gerçekleşecek sayımın kente Kürt göçü nedeniyle adil olmayacağından şikayetçi. ABD'li yetkili, Kerkük'le ilgili "Yerinden edilen insanların mallarını geri alması konusu her zaman karmaşık. Etnik çatışmayı körükleyebilir. Ama ortada bir süreç var. Adil bir çözüm mümkün" diyor. PKK meselesinde ise "PKK'nın hayatını zorlaştıran" adımların atıldığını söylüyor. TSK cephesinde ise görüş farklı. Ankara her iki cephede de ABD'nin tavrını yeterince hassas bulmuyor. Bu da aslında Türk-Amerikan askeri diyaloğundaki yapısal bir sorundan kaynaklanıyor. Müşterek komuta sistemine göre hareket eden Pentagon'da Türkiye'yle ilişkiler, her NATO ülkesinde olduğu gibi, Avrupa Komutası (EUCOM) üzerinden gidiyor. Soğuk Savaş ve NATO deneyimiyle şekillenen Avrupa Komutası, Türkiye'nin rolü ve hassasiyetlerini iyi biliyor.

CENTCOM TÜRKİYE'YE TEPKİLİ
Buna karşılık Türkiye'nin hemen dibindeki Irak'taki ABD güçleri Avrupa Komutası değil CENTCOM'a bağlı. İki komutanlık arasında Türkiye'ye bakış konusunda ayrılıklar var. CENTCOM'a bağlı Irak'ta görev yapan general ve orta seviyeli subayların, 1 Mart tezkeresinden dolayı Ankara'ya tepkili olduğu uzun zamandır dolaşan bir iddia. Örneğin ABD Dışişleri Bakanlığı ve EUCOM, başından beri Kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik askeri harekat seçeneğini masaya koymak isterken, operasyonları yapacak taraf olan CENTCOM gönülsüz. Kısacası NATO'nun ikinci büyük ordusu, sınırlarımızın ötesindeki ABD güçleri ile bir "kopukluk" var. Süleymaniye krizi böyle tırmandı.

İRTİBAT YETERSİZ KALIYOR
İşte bu yüzden de Türk-Amerikan askeri diyaloğu, kritik konularda CENTCOM'u (ve gerekirse Iraklıları) da kapsayacak şekilde gelişmeli. Halen TSK'nın Bağdat, Musul ve CENTCOM merkez karargahı Florida'da irtibat subayları var. Ama yeterli mi? Kerkük ya da PKK gibi çetrefil ve Türkiye için "hayati" meseleleri tartışırken, Ankara doğrudan arazideki karar vericilere ulaşabilmeli. NATO'nun temel mantığı bu. Peki bunun için nasıl bir mekanizma kurulmalı?


DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Uzlaşma stratejisi Siirt'te şekillendi
 Zina gündeme gelmeyecek'
 'Zinasız' TCK'da iki değişiklik var
 CHP: Zaten bizim istediğimiz de buydu
 Meclis bu pazar toplanıyor
 AB müzakerecisi aranıyor
 'Baskı olsa bu sahil dolar mı?
 Ecevit'in K. Irak endişesi
MUHARREM SARIKAYA
AB, Ulla gibi batmadı...
Çevre ve Orman Bakanı Osman...
YAVUZ DONAT
Diklenmeden dik durmak
İstanbul Milletvekili Egemen...
MAHMUT ÖVÜR
İstanbul'a yeni Adliye Sarayı
Biriken davalar... Üst...
'Recep'i keserken kaçıp kurtuldum'
Vahşice öldürülen 10 yaşındaki Recep Çıkık'ın arkadaşı Y.D.
Afrikumkapı!
Beyoğlu'ndan dışlanıp Kumkapı'yı mesken tutan ve her türlü yasadışı...
Tarihi fotoğraf
Tarihi fotoğraf
Dünya Basını:
"Avrupa Türkiye'den memnun"
Frankfurter...
Bild gazetesi Türk gazetecilerin yorumunu yazdı: Erdoğan reformist
Bild gazetesi Türk gazetecilerin yorumunu yazdı: Erdoğan reformist
Bild gazetesi, Erdoğan'ın modern Türkiye ve AB üyeliği isteğinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.