kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Diyarbakır'a atanan genç vali, AB yolunu açacak
Mülkiyeli olmayan tek vali

Diyarbakır'a atanan genç vali, AB yolunu açacak

39 yaşında Diyarbakır Valisi olan Efkan Ala, Türkiye'nin en sorunlu yerinde halka daha çok söz hakkı tanınacağını söylüyor. VALİ Ala, "Ben Avrupa Birliği'ne zihniyet olarak uyum sağladım. Yönetici, yaptığıyla değil yapmadıklarıyla değerlendirilir" diyor.

Üç gün önce Diyarbakır Valisi olarak göreve başlayan Efkan Ala Türkiye'nin en genç valisi olarak tanınıyor. Daha önce Batman Valiliği de yapan Ala göreve gelir gelmez yaptığı uygulamalarla farklı bir yönetici portresi çiziyor. Vali Ala, devlet memurlarına izinsiz konuşma yasağını kaldırmak, yöneticileri halkın değerlendirmesine tabi tutmak, sivil toplum örgütlerine söz hakkı tanımak gibi Diyarbakır için bir hayal olan düşünceleriyle dikkat çekiyor. AB ile ilgili konulardaki düşünceleriyle de öne çıkan Vali kendisi hakkında bilinmeyenleri ilk kez SABAH'a anlattı.

YÖNETİM ANLAYIŞI FARKI
Türkiye'de insanların diplomasına bakılarak bir yerlere atandığını belirten Vali Ala, ancak bu kişinin ne kadar verimli olduğuna hiç kimsenin bakmadığını vurguluyor. Yıllar geçtikçe kıdem alıp yükselmede bürokratların değerlendirmesinin önemli olduğunu kaydeden Vali Ala, "Vatandaşa değerlendirmesi sorulmaz bile. Yönetim anlayışım bu değil. Önemli olan yaptığım işe halkın katılımıdır, tam anlamıyla açık toplumdur. Yüz yıldır vatandaşın ne dediği kaale alınmadığı için iyi yönetici aramak durumunda kalıyoruz. Oysa halka sorulmuş olsa kötü yönetici gelse bile halk onun yanlış kararlarını uygulamasına fırsat vermez. İkide bir iyi yönetici aramaz durumunda da kalınmaz" diyor. Diyarbakır'a getireceği ilk şeyin bu yönetim anlayışı olduğunu ifade eden Vali Ala şöyle konuşuyor: "Burada daha liberal demokrat olmak lazım. Çağdaş medeniyet insanların bazı temel hak ve özgürlüklerinin olduğunu ortaya koymuş. Bu hak ve özgürlüklere ne devlet dokunabilir ne de sivil toplumu oluşturan kişiler. Artık 19'uncu yüzyılın paradigmalarına saplanıp kalmış zihniyetlerin dışarıda oluşan yeni dünyayı görmeleri ve buna uyum sağlamaları mümkün değil. Benim yönetim anlayışım üçlü bir sistemdir. Bunların ilki kamu sektörüdür. Buna hazineden maaş alan herkes dahildir. İkincisi özel sektördür. Üçüncüsü ise sivil toplum örgütleri yani hükümet dışı organizasyonlardır."

ELEŞTİRİYE DİKKAT EDİYOR
Türkiye'nin önündeki hedefin AB olduğunu kaydeden Vali Ala şöyle devam ediyor: "Hedefimiz AB. Aslında bu yeni konmuş bir hedef değil. Türk insanının 200 yıl önce koyduğu bir hedeftir. Atatürk de bu hedefi yinelemiştir. Bugün de AB üyeliği olarak gündemde. İlginçtir ki bunun için 200 yıldır siyasi irade de ortaya konmuş. Ama konjonktürel korkularımız hızımızı engelledi. Ben AB'ye zihniyet olarak uyum sağladım. Diyarbakır'a gelebilirler. Eleştirebilirler de. Bunları da dikkate alırım, çünkü sonuçta benim vatandaşımın yararına bir noktayı işaret ediyorsa bunda bir sorun görmem." Diyarbakır'a bu liberal demokrat vizyonu getirdiğini ifade eden Vali Ala bu atmosferi hissettirecek müdahaleler yapacağını belirtiyor. "Tabii ki aynı dili konuşan birileriyle ben de karşılaşmak isterim" diyen Vali Ala şöyle devam ediyor:

SİVİL TOPLUM ÖNEMLİ
"Ama sanırım aynı dili konuşuyoruz. Ben zaten bir adım sonrasını öneriyorum. Sivil toplum örgütlerine açık çek veriyorum. Diyorum ki bize yetki verilmiş. Yetkimiz var ama bazen sınırlarını unutabiliyoruz. Sivil toplum örgütlerinin ise sorumlulukları var. Onlar da sorumluluklarını unutuyorlar zaman zaman. Sivil toplum örgütleri 'yapılan hiçbir şeyi beğenmiyorlar' diyerek eleştiriliyor. Ben buna da katılmıyorum. Biz onların işaret ettiklerini yapmak zorundayız. Ama onlar bizim yaptıklarımızı beğenmek zorunda değiller." Yöneticilerin kendilerine hesap sorulduğunda hemen yaptıklarını anlatmaya başladıklarını kaydeden Vali Ala, "Oysa dünyadaki yeni yönetim anlayışında yönetici yaptıklarıyla değil yapmadıklarıyla değerlendirilir, asıl kriter budur" diyor. Diyarbakır'a geleli daha birkaç gün olduğunu ifade eden Ala şöyle devam ediyor: "Ben AB standartlarına göre normal, sıradan şeyler söylüyorum aslında. Ama bu bile açılım sağladığına göre, demek ki bu sıkıntının göstergesi. Yöneticilerden şunu istedim. Öncelikle yapmadıklarınızı, yapamadıklarınızı paylaşın. Bunları gizlemeyin. İşinizi adil yapın. Öyle ki işini yapamadıklarınızı bile memnun edebilin. Sonuçta da hesap verebilen yöneticiler olun."

NEVZAT ATAL

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Tarihi fotoğraf
 Bild gazetesi Türk gazetecilerin yorumunu yazdı: Erdoğan...
 Önünüzde bir engel kalmadı
 'Başbakan kaygılarımızı giderdi ve bizi sakinleştirdi'
 Erdoğan "How are you?" dedi, Filori "İyiyim" diye yanıtladı
 Centel rektörlüğe vekaleten atandı
 Korku ve hasreti yaşadım
 "Çağdaş köle"ler paralarını istiyor
 St. Pierre Kilisesi'nde ayin krizi
 Avrupa Dil Pasaportu çıktı
 Şükürler olsun 'Nadya' gidiyor
ERDAL ŞAFAK
Misyon ve sorumluluk
İnsanlar değişimi ancak kaçınılmaz...
UMUR TALU
Cehennem ticareti
Irak'ta kaçırılan, vurulan yahut...
ÖMER LÜTFİ METE
Mazlumu umursamadan AB'cilik
Brüksel'den esen cennetlik...
Esir İngiliz, Blair'e yardım için yalvardı
Irak'ta esir tutulan İngiliz mühendis Bigley, 11 dakikalık video...
ABD'ye Yusuf İslam kınaması
İngiltere hükümeti Müslüman olup adını Yusuf İslam olarak değiştiren...
Ya kaybersek
Ya kaybersek
Sezonun ilk haftasındaki Çaykur Rize beraberliğinin ardından ligde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.