kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Fezalı Türkiye

Son tartışmalar biraz asap bozucu nedenlerle başladı ve sürdü. TCK'nın geri çekilmesinin pratik siyaset açısından pek de akıllıca sayılmayacak bir adım olması, yüklediği ekonomik maliyet işe tuz biber ekti. Ancak zina etrafındaki tartışma gayet hayırlı bir işe de yaradı. Türkiye'deki derin toplumsal fay hatlarının ortaya çıkmasını sağladı. AB konusunda toplumun her kesiminde farklı nedenlerle var olan tereddütler açığa çıktı. Türkiye'de yaşayan insanların AB'yi ne ölçüde bir değerler paylaşması, ne ölçüde bir çıkar sağlama projesi olarak değerlendirdiği netleşmeye başladı. TCK'da demokrasiyle ilgili pek çok eksiğin bu bağlamda neredeyse hiç gündeme getirilmemesi de bu durumla bağlantılı.
Türkiye'de yaşayanların çoğu açısından AB ekonomik anlamda pratik bir gerekliliktir. Bu birliğe katılmanın dayattığı zihniyet devrimiyle, değerlerin içselleştirilmesi en azından henüz pek kafaya takılan konular değil. Üstelik başarılmaları da kolaylıkla gerçekleşemez. Üstelik pratik nedenlerle benimsenen değişikliklerden hiç hazzetmeyenler de var ve bir yolunu bulup bu kadarlık açılımın bile önünü kesmek için fırsat kolluyorlar. Bu bakımdan Başbakan Erdoğan ve partisinin yaşadığı sıkıntı ve siyasi açıdan inanılmaz görünen hata yalnızca onlara özgü zaaflardan kaynaklanmıyor.
Bu açıdan bakıldığında Cuma günü yaptığı çıkışta Başbakan'ın en çok tepki çeken sözlerinde aslında ciddi ölçüde doğruluk payı vardı. Zina meselesi gerçekten de Türkiye'nin bir iç meselesi. AB Türkiye'nin işine karışamaz anlamında değil. Bu meselede kristalleşen büyük ayrımın Türkiye'nin toplum olarak halletmesi gereken bir mesele olması açısından, zina konusu Türkiye'nin bir iç işi. O anlamda muhafazakârlık (ille de dincilikle alakalı olması şart değil) AKP'nin gizli gündemi olması ya da Türkiye'ye şeriat düzeni getirme amacı gütmesinden çok ülkenin bir gerçeği olarak ortada. Unutmamak gerekir ki 1998'e kadar zina laik olma iddiasındaki Türkiye'de suç sayılıyordu.

Olsa olsa süre uzar

Olan oldu. Başbakan Erdoğan bugün Günther Verheugen'le görüşecek ve krizde olumlu ya da olumsuz bir sonlanma noktasına doğru gelinecek. İki tarafın bir uzlaşmaya varamaması durumunda ne olacağı da tabii bu bağlamda en çok merak edilen soru. Bunu da kişilerin niyetleri, siyasi akıl düzeyleri ve kısa vadeli değerlendirmelerin ötesinde anlamaya çalışmak gerekir. Geçen haftaki The Economist dergisi kapağında "Avrupa neden Türkiye'ye evet demelidir" yazısıyla çıktı. Derginin baş yazısında ve Türkiye dosyasına ayrılan üç sayfasında bu başlığın gerekçeleri açıklanırken Türkiye'ye yönelik itiraz noktaları da tek tek cevaplanıyordu.
Yarattığı tüm heyecana ve zihniyet farklılığı açısından taşıdığı tüm öneme rağmen zina konusu bu yapısal unsurları ortadan kaldırmıyor. Türkiye'nin üyelik sürecinin devam etmesi, hatta Türkiye'nin üyeliği halen AB açısından büyük önem taşıyor. Özellikle eğer AB küresel bir siyasi güç olma iradesini taşıyacaksa. Yaşananlar, olsa olsa Türkiye'nin işinin güçleşmesi ve üyelik için gerektiği düşünülen sürenin uzaması anlamına gelecektir. Zira Türkiye karşıtlarının eline önemli bir koz geçmiştir.
Ancak Türkiye'nin objektif kriterlere göre çok önemli bir ülke sayılışı, hata yapmayı sürdürmesinin mümkün olabileceği anlamına gelmiyor. ABD ile Tel Afer, AB ile zina konularında ipleri neredeyse koparacak kadar germenin mantığı yoktur. AKP'lilerin de çok sevdiği bir deyimle Merkez Ülke olarak kalmak o konumun gereklerini yerine getirme becerisiyle mümkündür. Eğer siz konumunuzun hakkını veremezseniz, taşıyamadığınız konumunuz sizin hakkınızdan gelebilir. O zaman da herkese yazık olur.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Omlet   / 19-09-2004
 Benzerlerin çatışması   / 16-09-2004
 Eylülle gelen   / 12-09-2004
 Gereksiz sapmalar   / 09-09-2004
 Ahlak, ilkeler ve siyaset   / 05-09-2004
 Nükleer İran   / 02-09-2004
 Siyasi boşluk   / 29-08-2004
 Arap dünyasının krizi   / 26-08-2004
 Furların diyarındaki cehennem   / 22-08-2004
 Dökülen sırlar   / 19-08-2004
ALİ KIRCA
Harakiri!
Japonların kendini hançerlemek geleneğinden...
SOLİ ÖZEL
Fezalı Türkiye
Son tartışmalar biraz asap bozucu...
Alex'i tanımıyorum
Alex'i tanımıyorum
Sarı-lacivertli futbolcunun ismini Türkiye'de duyduğunu söyleyen...
Desteğe devam
Desteğe devam
"Ligde B.B.Ankara, UEFA'da ise Bodo Glimt ile iki kritik maç...
Erdoğan'dan başlama vuruşu
Erdoğan'dan başlama vuruşu
Başbakan Erdoğan Siirt'teki gezisinin ikinci gününde önce...
İstanbul Üniversitesi'nde bir dönem sona erdi
YÖK Genel Kurulu’nun üniversitedeki uygulamaları nedeniyle...
'Rehine Türkler'e dua ediyoruz'
El-Kaide'nin Pakistan'da başını keserek öldürdüğü Wall Street Journal...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.