kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
CHP'den AKP'ye AB çağrısı

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, TCK tasarısının geri çekilmesinden sonra AB sürecinin sekteye uğramakta olduğunu söyledi. 'AB treni kaçıyor' diyen Anadol, AKP'ye yeniden toplanıp yasaları çıkartmak için çalışma çağrısında bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, geçtiğimiz hafta TBMM'de çok önemli gelişmeler yaşandığını ve Türkiye'nin 40 yıllık AB hayalini yitirme noktasına geldiğini ileri sürdü. Anadol, ''Zararın neresinden dönülse kardır. 1 Ekim'de tren kaçıyor. Buradan çağrıda bulunuyoruz: (Evet) deyin, olağanüstü toplantı için imzaları hemen toplayalım'' dedi.

Anadol, TBMM'de gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, Avrupa Birliği'ne giriş çabasının Türkiye'nin bir devlet politikası olduğunu, ancak bu çabanın geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimiyle boşa çıkma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını öne sürdü.

AK Parti'nin, merkez sağın oyları ile tek başına iktidar olduğunu ancak tüm söylemlerine karşın merkez partisi olamadığını savunan Anadol, AB konusunda yaşanan dramatik sonucun da bu gerçekten kaynaklandığını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, (Ben İstanbul'un imamıyım) dediğini ve bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olarak kendisini ''Türkiye'nin imamı'' olarak gördüğünü öne süren Anadol, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Başbakan (çıkardım) dediği o Milli Görüş gömleğini hiçbir zaman çıkarmamıştır. Birkaç gömleği var ve değiştire değiştire giyiyor. Ancak o gömleklerin hepsinin formatları aynı. Türkiye AB için belki son fırsatı tarikatlara mesaj vermek için tepme noktasına gelmiştir. Altın tepside önümüze gelen fırsat Başbakan'ın elinin tersiyle itilmiştir. CHP bu konuda her zaman parti çıkarından önce Türkiye'nin çıkarını düşünmüştür. AB konusunda çıkacak olumlu raporun nemasını elbette AKP alacaktı, ama biz bunu değil Türkiye'nin çıkarını düşündük.

Ancak Genel Başkanımız Deniz Baykal'ın Cumartesi günü yaptığı (TBMM'yi kapatmayalım) çağrısına rağmen, Recep Tayyip Erdoğan buna olumlu yanıt vermemiştir. Devlet adamlığı basiretini gösterememiştir. Biz bu çağrıyı AKP'yi köşeye sıkıştırmak için değil, Türkiye'nin geleceği için yaptık. Ancak sayın Erdoğan işin ciddiyetinin farkında değildi.''

Yarın yapılacak hazine bonosu ihalesinde ortaya çıkacak rakamların Türkiye'nin geçen hafta yaşadığı gelişmelerin bedelini ortaya koyacağını ifade eden Anadol, bu zararın 100 trilyon lira olabileceği yönünde duyumlar aldığını kaydetti. Ortaya çıkan bu sonucun sorumluluğunun tamamen Başbakan'da olduğunu savunan Anadol, ''Başbakan bunun hesabını millete nasıl verecek? Türkiye'nin 40 yıllık, hayalini çabasını ve emeğini Başbakan da olsa kimsenin yok etmeye hakkı yoktur'' dedi.

Türkiye'de, AB konusunda yapılacak bir referandumda (AB'ye evet) diyenlerin en az yüzde 75-80 düzeylerinde olacağını bildiren Kemal Anadol, ''Bunu engelleyen Başbakan da olsa bu Türkiye'ye mal edilemez. AB konusunda halkın isteği ile Başbakan'ın isteği ters düşmüştür. AB yetkilileri bunu görmelidir'' diye konuştu.

CHP'nin TCK'yı tamamlamak için TBMM'yi 1 Ekim'den önce olağanüstü toplantıya çağırıp çağırmayacağını soran bir gazeteciyi ise Anadol, şöyle yanıtladı:

''CHP bu tasarının yasalaşması için tüm girişimlerde bulundu. Bu çağrıda elbette bulunabiliriz, ama gelmeyeceklerse bunun bir faydası olmaz. Ancak biz yine de buradan çağrıda bulunuyoruz, (evet) desinler hemen imzaları toplayalım. Ancak platonik aşıklar gibi tek başına olmaz bu.

Zararın neresinden dönülse kardır. 1 Ekim'den önce bitirelim TCK'yı. Bu tarihten sonra tren kaçıyor. Sayın Başbakan duran trene binmek yerine kaçan treni yakalamaya çalışıyor, bu akıldışı bir şey.''
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Filori: TCK yoksa AB yok
 'AB ile ilişkiler yolunda gidiyor'
 Biz Türkiye'ye değil Türkiye bize uymalı
 Avrupa tarihini unuttu mu?
 Dışişleri Bakanı: AB önceliğimiz müzakere süreci de...
 Bayram cezaevinde eroin krizine girdi
 Gaziler Taksim'e yürüdü
 Gaziler için uyum evi
AHMET HAKAN COŞKUN
AK Parti'yi anlamak için basit bir kılavuz
Herkesin...
MEHMET BARLAS
Tayyip Erdoğan enigmasını çözmek çok zor!
İkinci Dünya...
MAHMUT ÖVÜR
İstanbul'un haritası neden değişti?
"Hemşerim...
Komandonun cinneti
Sualtı Taarruz Komandosu (SAT) olan astsubay beylik silahını bu kez...
Zaman zaman Ersun olamadım ama pes etmem
Milli Takımlar Teknik Direktörü Ersun Yanal "Bu göreve geldiğimde her...
"Avcı" iş başında
Emniyet camiasında 'Avcı' olarak ünlenen Şentürk Demiralp, halen...
Türkler sırat köprüsünde
Türkler sırat köprüsünde
Irak polisi son 24 saat içinde Balad'da 12 Türk kamyoncunun...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.