kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çobanlar da yaparmış
Höşmerim
Çobanlar da yaparmış

Çobanlar da yaparmış


Höşmelim, koyun sürüleri ve koyun sütüne yakın olan çevrelerin ve görgülerin tatlısıdır. Protein ve karbonhidrat bakımından fevkalade zengin bu saf ve bittabi halis olan yemek, sahte, sulu sütlerle yapılamaz. Taze, saf ve halis koyun sütü ile peynir mayalanır. Mayanın, suni olmamasına dikkat edilir. Mayayı tutan peynir, suyunun bir miktar süzülmesı için Süzek denilen ve tülbentten yapılmış torba içine konularak bekletilir. Suyunu atan peynir, hafif ateşte bazen az irmik, bazen az un ile veya sade olarak yavaş, yavaş karıştırılıp yağı çıkarılırken, bir taraftan da şeker ilave edilerek pişirilir. Böylece peyniri meydana getiren sütün yağı ve şekerle pişirilerek koyu kıvama gelince bazen üzerine biraz toz şeker serperek servise alınır. Ilık yenmesi usüldendir. Sabırla ve temizliği dikkatle yapılması, sütün halis ve yağlı olması şarttır. En güzeli; tecrübeli çobanların misafirlerine ikram için yaptığıdır. Hele çoban çorbası olan ve çobanların yanlarındaki unla hazırlayıp üç veya dört milimetre enlilikte kestikleri hamurla o esnada koyunlardan sağılan sütle pişirilmiş süt çorbasının arkasından sunulmuş ise; bey ve ağalara mahsus, mutena bir ikramdır.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Tatlıların kralı baklava
 Mediciler'in şehrinde şarap sanat ve mutfak
 Rakı konuşa konuşa yudum yudum içilir
 Türk mutfağı yıllara meydan okuyor
 Bu katların hizmeti farklı
 Bodrum'da yaz bitmiyor
 Elena'nın pizzası parmak ısırtıyor
 Havada şarap tadımı farkı
 İstanbul'un yanı başında tatil cenneti
 Taze yumurta bir ay saklanabilir
 Kendi küçük mutfaktaki yeri büyük
 Türkbükü'nün yeni incisi
 Palmiyeler altında brunch
 Her güne farklı alternatif
 Ada manzaralı fondue keyfi
 Boğaz'a karşı sushi yenir
 Dünyanın en iyi aşçısı Ferran Adria
 Bu kitaplar ağzınızı sulandıracak
 Yemek yarışmasından Kapadokya mutfağına
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Kızların mikrokredi mucizesi
Kızların mikrokredi mucizesi
Diyarbakırlı on çocuklu, dar gelirli bir ailenin en büyükleri olan...
Genç bir kızın kaleminden uyuşturucu
Genç bir kızın kaleminden uyuşturucu
Aysu Şuben henüz 18 yaşında bir lise öğrencisi. Bazı yaşıtları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.