kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Atina 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Berlin bu Türkler'i dinliyor
Berlin bu Türkler'i dinliyor
Binanın tarihi

Berlin bu Türkler'i dinliyor

Berlin'de ARD Radyosu bünyesinde 10 yıl önce kurulan Radyo Multikulti'de çalışan 15 Türk genci, yaptıkları Türkçe programlarla radyoyu kentin en çok dinlenen radyosu haline getirdi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de 1974 yılında yayına başlayan ARD Radyosu'na bağlı olarak 10 yıl önce kurulan Radyo Multikulti'de 15 Türk genci çalışıyor. Bu gençler sayesinde eskiden sadece 10 dakika Türkçe yayın yapılan radyoda, şimdi günde bir saat Türkçe yayın yapılıyor. Kimi Almanya'da doğan, kimi ise Türkiye'de doğan Almanya'da büyüyen bu 15 genç, yaptıkları Türkçe yayınlarla radyoyu Berlin'in en çok dinlenen radyosu haline getirmeyi başardılar. Almanca'da 'çok kültürlü' anlamına gelen Radyo Multikulti'de kültürden, siyasete, sanattan spora kadar her alanda yayın yapılıyor. Yaşları 25 ila 35 arasında değişen 14 Türk gencinin hazırlayıp sunduğu programlara tüm dünyadan tanınmış isimler konuk olarak katılıyor.

EN ÇOK TÜRKÇE YAYIN VAR
1994 yılında Berlin duvarının yıkılması ile hükümetin Berlin'e kaymasının ardından ARD'nin yan kolu olarak kurulan Radyo Multikulti sayesinde, Berlin uluslararası bir şehir haline geldi. Sabah saat 05:00'den akşam 17:00'a kadar Almanca yayın yapan, 17:00'dan sonra da yabancı yayınlara yer veren Radyo Multikulti'de en çok zaman Türkçe yayına ayrılıyor. Radyoda Türkçe'nin dışında Boşnakça, Sırpça, Hırvatça, İtalyanca, Farsça, Arnavutça, Rusça gibi pek çok dilde yayın yapılıyor. Kurulduğundan bu yana radyoda Kürtçe yayın da var. Radyo Multikulti'nin şef redaktörü Dr. Cem Dalaman, her dilin Türkçe gibi bir saat yayın yapamadığını, örneğin Vietnamlılar'ın haftada iki kez 15'er dakika yayın yapabildiğini söylüyor. Yaş ortalaması 31,5 olan, 15 kişilik genç bir ekipten oluştuklarını söyleyen Dalaman, "İki redaktörümüz var. Biri Cumhuriyet gazetesi Berlin muhabiri olan Güner Yüreklik, diğeri de Banu Baturay. Diğer elemanlar, yayın yönetmenliği, moderasyon, haber spikerliği, program yapımcılığı gibi işlerle uğraşıyorlar" diyor.

HER KONUYU ELE ALIYORLAR
Günlük haber programlarının yanı sıra, hemen her türlü konuya değinmeye çalıştıklarını söyleyen Dalaman, "Kısıtlı zaman içinde dinleyicinin ilgisini çekebilecek her konuya yer vermeye çalışıyoruz. 'Turkuaz' adlı kadın programı, 'Kitap Kurdu' adlı edebiyat programı, kültür ve sanat, spor programları, 'Berlin Takvimi' adlı Berlin'in nabzını tutan günlük program ve daha birçoğu... 24 saatlik bir programda ne varsa bir saate sığdırıyoruz" diyor. Radyo Multikulti'nin, dış haberler için geniş bir muhabir ekibi de bulunuyor. Bunlardan bazıları, Ankara'dan Şükrü Küçükşahin, Brüksel'den Güven Özalp, Paris'ten Emin Varol, New York'tan Sema Emiroğlu ile SABAH Gazetesi Atina Temsilcisi Stelyo Berberakis. Radyonun şef redaktörü Dr. Cem Dalaman, müdürlerinin İlona Marenbach adında bir Alman olduğunu ve radyoda toplam 150 kişi çalıştığını söylüyor. Şef redaktör, Türkçe yayını 15 kişilik grubun hazırladığını anlatıyor: "Reytingimiz çok yüksek. Berlin'deki nüfusun yüzde 12'si, Türkler'in de tamamı, bizi dinliyor. Bir saatlik yayının artırılması için çok talep var ama şu anda bu mümkün değil."

10. YILI KUTLAYACAKLAR
Radyo Multikulti, program yapmanın yanında, dünyanın her yerinden ünlü isimleri Almanya'ya getirtiyor ve uluslararası festivallere sponsorluk yapıyor. Radyo, birçok aktiviteye medya sponsoru olarak katkıda bulunmasının dışında, çeşitli konserler, gösteriler ve sempozyumlar da düzenliyor. 10. yılını kutlamaya hazırlanan Multikulti, 27 Ağustos - 05 Eylül tarihlerinde Berlin'de 'Now' yani 'Şimdi' adlı çok kapsamlı bir festivale ev sahipliği yapacak. Festival için aralarında Sezen Aksu, Tarkan, Şebnem Ferah, Fazıl Say, Burhan Öçal, Pekinel Kardeşler, Kutluğ Ataman'ın da bulunduğu Türkiye'den pek çok sanatçı katılacak. Radyo, Ocak ayında da Erkan Oğur, Bülent Ortaçgil gibi ünlü isimlerin katılacağı bir konser düzenleyecek.

ZEYNEP İŞMAN MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Önce İsa'nın Çilesi şimdi Haçlı Seferleri
 İstanbul Şahidimdir geliyor
 Yeşilçam dedikoduları
 'Anlaşmam yok canım istiyor'
 Farkları meslek aşkları
 Yalandan kim ölmüş!
 En pahalı filmi çekiyor
 Aşkta kazanmanın yedi kuralı
HAKAN & UTKU
Sahalarımızda görmek istemediğimiz büyüler
Saha Komiseri...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Gökkuşağı
30 cm. çapında bir...
Ayrılık da sevdaya dahil ayrılanlar hâlâ sevgili
Ayrılık da sevdaya dahil ayrılanlar hâlâ sevgili
Onu deli divane sevmiş, aşkına inanmıştınız ama terk edildiniz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.