kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Burası Ağaköy herkes armut zengini
Burası Ağaköy herkes armut zengini
Kapasitesinin yüzde 25'ini kullanıyor

Burası Ağaköy herkes armut zengini

Bursa'nın Gürsu ilçesine bağlı Ağaköy'ü diğer köylerden ayıran birçok özellik var. Köyde kişi başına düşen gelir en az 10 bin dolar. Bu gelirin kaynağı üretimine başlanan "armut." 170 haneli köyde herkesin otosu ve traktörü var. Çocuklar özel okullarda okuyor. Köy kadınları ise tarlada çile çekmek yerine lüks evlerde zengin saltanatı sürüyor.

Bursa'nın Gürsu ilçesine bağlı şirin bir köy olan Ağaköy, adını da köydeki ağa bolluğundan almış. Bu köydeki herkesi ağa yapan şey ise hasatına başlanan armut. Bursa'ya 10 kilometre uzaklıkla olan Ağaköy'ün tek geçim kaynağı olan armut sayesinde köylü lüks bir yaşam sürüyor. 170 haneli köyde lüks villalar, son model 4X4 Jeep'ler hemen göze çarparken köyde kişi başına düşen gelir ise 10 bin doların üzerinde. Çocukların özel okullarda okuduğu köyde, kadınlar ise zenginliğin sefasını sürüyor.

ARMUDUN İYİSİ ONLARDA
Yaklaşık 900 kişinin yaşadığı Ağaköy'de meyvecilik yapılıyor. Ancak bahçelerin tamamına yakını deveci Armut'u ve Santa Maria denilen armut ağaçlarıyla dolu. Yılda 60 bin tonun üzerinde armudun yetiştiği Ağaköy'ün insanı, gönlünün zenginliğini zamanla meyve bahçelerine katıp, bunu da servete dönüştürmüş. 250 yıl önce kurulan Ağaköy'ün Muhtarı Ali Kocaefe, 3 bin dönümlük arazi üzerinde herkesin armut yetiştirdiğini, zenginliklerinin kaynağının ise köyün birlik ve beraberliği olduğunu söylüyor.

KİMSE GÖÇ ETMİYOR
Muhtar Ali Kocaefe 15 yıldır köyde hiçbir kriminal olayın olmadığını gururla söylüyor. Köyde herkesin otomobili ve traktörünün bulunduğunu söyleyen Ali Kocaefe, köyden hiç kimsenin göç etmediğini belirtiyor. Evlerin yüzde 30'unun kalorifer, yüzde 70'inde de güneş enerjisi kullanıldığını söyleyen Kocaefe, her evde içme suyu ve kanalizasyon olduğunun altını çiziyor. Köyün ekonomik durumu eğitime de yansıyor. Köyde halen 20 üniversite, 70 de lise mezunu var. 100 çocuk il ve ilçe merkezinde okuyor. Ama bu çocukların çoğu özel okullarda eğitimini sürdürüyor. Üniversiteyi bitiren gençler köylerine gelip armut yetiştirmeye devam ediyor. Çünkü armut 'zenginlik' demek.

KADINLAR SEFA SÜRÜYOR
Ağaköy'ün meydanında bulunan kahvehanede oturanlar şimdi Santa Maria cinsi armutlarını toplamış, deveci armudunun olmasını bekliyor. Diğer köylerde olduğu gibi kadınların tarlada bağda çalışmadığını söyleyen erkekler "kadınlarımız çile çekmiyor sefa sürüyor" dediler. Süper lüks evlerde, çamaşır makinesinden, bulaşık makinesine, mutfak robotlarından sıcak suya kadar her şey var. Ağaköylü Melek Sarı, "Kocalarımız bize kıyamaz" diye söze başlıyor. Bahçeye gidip çalışmadıklarını anlatan Melek Sarı, "Evimizde yok yok. Herkes gerçekten bu köyde çok rahat yaşıyor. Bizim köyün kadınları sabah kalkar evlerinin işini yapar sonra da aramızda düzenlediğimiz günlere gelip gideriz. Şehirli kadınlardan çok daha rahatız" diyor. Oğlunu evlendirmeye hazırlanan Melek Sarı'ya 'Kız tarafı çok şey istemiştir' diye sorduğumuzda köyün gerçek zenginliği ortaya çıkıyor. "Burada kimse kimseyi zora koşmaz" diyerek cevaplıyor. Melek Sarı, "Bizim köyde insanlar anlayışlıdır. Kız tarafı da erkek tarafı da her şeyi ortak yapar, anlaşılır" diye anlatıyor.

TEMELİ 1958'DE ATILDI
Çalışkan ve girişimci tarımdaki tüm yenilikleri yakından takip eden Ağaköy'lüler yetiştirdikleri ürünleri satabilmek için 1958 yılında Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurmuş. İlk önceleri arazi yapısı nedeniyle sadece hububat yetiştirilen köyde, Cumhuriyet'in ilk yıllarında ova ıslahı planı gereğince açılan kanallarla sulu tarıma geçilmiş. Suyla buluşan topraklarda Ağaköylüler ağırlıklı olarak sebze yetirtirmiş. Köyün zenginlik kaynağı olan Deveci armudunu Ağaköy'e 30 - 35 yıl kadar önce, köy halkından Süleyman Metin getirip dikmiş. Süleyman Metin'in diktiği armutlar köyün zenginlik kaynağı olmuş. Ve herkes deveci armuduna sımsıkı sarılıp canla başla çalışmış. Sebze ve hayvan yetiştiriciliğini bırakan köylüler özellikle deveci armudu üzerinde uzmanlaşmış.

Umut TÜTÜNCÜ / MERKEZ

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 MB faiz artırımı sinyali verdi
 Putin'in gelişi doğalgazı 'Şen'lendirecek
 100 değil 123 hissede oynadılar
 Sağlıksız gıdaya polis ve jandarma da 'dur' diyecek
 Google'ın balonu söndü
 Döner rekabeti manşete taşındı
 Süren'in şirketinde eylem
 Petrol 47 doları kırdı uçak bileti zamlandı
 Uzan'ın BMW'sine 265 milyar
 Nemada 3. taksit eylülde
YAVUZ SEMERCİ
Uyarıyı nasıl vereceksiniz?
Merkez Bankası'nın raporunu...
İLKER SARIER
Yıllardır bugünü beklemekteydim
İstanbul'u sel aldı, bir...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Not artışı ve uyarı ile patinaja devam
Türkiye ekonomisi...
Cinayetin 'fotoğrafı'
Ayrı yaşadığı karısının sevgilisiyle fotoğraflarını gören Özcan...
Hız yaşamlarına mal oldu
Uşak-İzmir karayolunda meydana gelen trafik kazasında 3 kişi hayatını...
IMKB
E: 19,211 D:% -0.30
DOLAR
S: 1,467,000 D:% 0.00
EURO
S: 1,813,000 D:% 0.55
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.