kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
  » Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Alibeyköy ve Çırçır deresi taştı

Alibeyköy ve Çırçır deresi taştı

İstanbul'u dün vurması beklenen yağış bugün kendini gösterdi ve Alibeyköy deresinin taşması su baskınına neden oldu. Çok sayıda araç sel suyuna kapılırken binalarda mahsur kalan vatandaşlar evlerin çatılarına çıktı.

İstanbul'da etkili olan sağanak yağış sonucu Alibeyköy Deresi'nin taşması nedeniyle Karadolap Mahallesi sular altında kaldı.

Edinilen bilgiye göre, sağanak yağış sonucu Alibeyköy deresi taştı. Dere yatağında bulunan Karadolap Mahallesi Çırçır Meydanı sular altında kaldı. Yer yer 2 metreye ulaşan su seviyesi nedeniyle binalarda mahsur kalan vatandaşlar çatılara çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dün Karadolap Mahallesi'ndeki yaklaşık 150-200 hanenin boşaltılmasına karar vermişti. Ancak uyarılara rağmen bölge halkı evlerini boşaltmamıştı.

SAAT 10:00 DAN SONRA VURDU

Alınan bilgiye göre, özellikle bugün saat 10.00'dan itibaren etkisini artıran yağış Alibeyköy, Esenler ve Eyüp bölgelerinde etkili oldu.

Ardından Alibeyköy Deresi'nin taşması üzerine Alibeyköy Atatürk Caddesi'nde, aralarında Alibeyköy Merkez Camii, Alibeyköy Polis Karakolu ile Alibeyköy İlköğretim Okulu'nun da bulunduğu birçok ev ve işyeri su baskınından etkilendi. Bölgedeki vatandaşlar, binalarının üst katlarına çıkarak suların çekilmesini beklemeye başladı.

Atatürk Caddesi ve civarına sevk edilen ekipler de buraya ulaştı. Botlarıyla gelen Sivil Savunma ekipleri, mahsur kalanları kurtarma çalışmalarına başladılar.

Öte yandan, Alibeyköy'deki bir kıraathanede bulunan ve su baskını sırasında cam kırılması sonucu el ve bacaklarından yaralanan 40-45 yaşlarındaki bir kişi, iş makinesiyle kurtarıldıktan sonra hastaneye kaldırıldı.

AKOM: ALİBEYKÖY VE ÇIRÇIR DERESİ TAŞTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) Başkanı Mesut Pektaş, Alibeyköy ve Çırçır Deresi'nin taştığını açıkladı. Pektaş, Kağıthane'deki AKOM Merkezi'nde yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren etkili olan yağış nedeniyle Esenler'deki Çırçır Deresi de taştı.

AKOM'dan alınan bilgiye göre, derenin taşması sonucu Esenler ve Güngören'de su baskınları gerçekleşti. AKOM Başkanı Mesut Pektaş, son yarım saat içinde aşırı yağış nedeniyle Alibeyköy ve Çırçır Deresi'nde su birikmesi olduğunu söyledi. Alibeyköy Deresi'nin gelen debiyi taşımayarak taştığını ifade eden Pektaş, bu nedenle su baskınları oluştuğunu kaydetti.

Pektaş, dün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın Alibeyköy'de oturan vatandaşların tahliyesi için davette bulunduğunu ve bütün ekipler ile belediye otobüslerini bölgeye yönlendirdiğini hatırlatarak, ancak bölge halkının buna itibar etmediğini söyledi. Mesut Pektaş, bölgeye takviye araç-gerecin yanı sıra, mahsur kalan vatandaşların kurtarılması için botların sevkedildiğini bildirdi. Bu arada, yağış nedeniyle kentin birçok bölgesinde trafikte tıkanma yaşandığı kaydedildi.
İstanbul'da etkileyen yağış nedeniyle Alibeyköy Deresi'nin taşması sonucu Alibeyköy Atatürk Caddesi üzerinde karakol, okul ve caminin de aralarında bulunduğu birçok ev ve işyeri su baskınına uğradı.

TOPBAŞ: YENİ YAĞIŞ GELİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Balkanlar üzerinden yeni bir bulut grubunun geldiğini ve bunun da getireceği bir yağışın olabileceği uyarısında bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'ne (AKOM) gelen Topbaş, yetkililerden yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Topbaş, sabah saat 08.30'da başlayan yağışın aniden bastırdığını, bunun da dün yapılan ikazların ne kadar doğru olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Ancak vatandaşların, dün havadaki bulutlarda ani bir parçalanma ve ani bir açılma görüntüsü sonucu ''Bir şey olmaz'' diye alışık olmadığı bu tür ihbarlara itibar etmediğini ifade eden Topbaş, şunları kaydetti:

''Dün biz hep şunu söyledik; 'Aniden bastırabilir. Kaçmaya dahi vakit bulamazsınız' dedik. Nitekim öyle oldu. Maalesef bugün bu sıkıntı yaşandı ve insanlarımız orada mahsur kaldı. Bizim itfaiyenin botları şu anda çalışmalara başladı. Ancak sıkıntı hala geçmedi. Balkanlar üzerinden gelmekte olan yeni bir bulut grubu var. Bunun getireceği bir yağış olabilir.''

Topbaş, şu ana kadar can kaybı olmadığını vurgulayarak, dün can kaybından endişe ettikleri için Alibeyköy'de 300-500 insanı tahliye etmek istediklerini ancak bunun gerçekleşmediğini sözlerine ekledi.

TOPBAŞ: RAPOR İSTEDİM

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''son yağışlarda kaç evin sular altında kaldığına ilişkin rapor istediğini'' belirterek, ''İstanbul'un hangi noktalarında problem oluyorsa o noktaları istimlak edeceğiz'' dedi. Topbaş, AKOM'da basın mensuplarına yaptığı açıklamanın ardından soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin ''Alibeyköy'deki bazı vatandaşların 'kollektörlerin kapalı olması nedeniyle Alibeyköy Deresi'nin taştığını' iddia ettiklerini'' söylemesi üzerine Topbaş, ''kollektörlerin çaplarının ne olursa olsun bu yağışlara cevap vermesinin mümkün olmadığını'' bildirdi.

Topbaş, ''İstanbul'da ağustos ayı yağış ortalamasının metrekareye 30 kilogram olmasına rağmen bunun 2 katı bir yağışın birkaç saat içinde yağmasını hiçbir kollektörün Taşıyamayacağını'' vurguladı. ''Bu vadilerin açık dereler halinde bırakılması ve yerleşim yapılmaması halinde sorunların yaşanmayacağına'' işaret eden Topbaş, ''Doğru olan doğanın kendi şartlarına göre yapılanmanın yapılmasıdır.

Geçmişte insanlar hep doğa şartlarına göre yerleşimler kurmuşlar, ama maalesef son dönemde bunları hiç dikkate almıyorlar. Türkiye'de birçok noktada vadilerde, dere yataklarında, alüvyon alanlarında konut yapılarak, sel baskınlarına maruz kalınıyor'' dedi.

PROBLEM OLAN NOKTALARI İSTİMLAK EDECEĞİZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, ''şu anda İstanbul'un birçok noktasında dere yataklarında bu tarzda yapılanma olduğuna'' dikkat çekerek, şunları kaydetti:

''Bu yağışlarda İstanbul genelinde kaç evin sular altında kaldığına ilişkin rapor istedim. Yağmurlarla İstanbul'un hangi noktalarında problem oluyorsa, o noktaları istimlak edeceğiz. Bu insanları daha rahat yaşayabilecekleri başka yerlere taşımamız gerekiyor. Aksi takdirde biz bu tarzdaki her ciddi yağışta ve afette diken üzerinde kalamayız. İnsanlarımızın hayatını tehlikeye atamayız. Bunun anlayışla karşılanacağını umuyorum. Kimse kusura bakmasın. Yaşanan sıkıntılar, rahatsızlıklar ve stresleri bu millet devamlı çekmemeli.''

Topbaş, ''Balkanlar üzerinden gelen yeni yağış dalgasının yaratacağı etkiye ilişkin de teyakkuz halinde olacaklarını'' bildirdi.

''KOLLEKTÖRLE ALAKASI YOK''

Kadir Topbaş, bir basın mensubunun ''bazı vatandaşların 'istimlak etmek için sular altında bırakıyorlar' yönünde iddiada bulunduklarını'' söylemesi üzerine ise şöyle dedi:

''Yani biz şimdi o bölgeyi istimlak etmek için dua ettik... O bölgeye çok yağmur yağsın, seller olsun diye...

Böyle bir şey olur mu? Kollektörlerin ne olduğunu, nasıl çalıştığını, neye cevap vereceğini kimsenin bildiği yok. Bunun kollektörle alakası yok. Yağan yağmur, tabii ki denize ulaşmak için önüne gelen her türlü engeli alıp götürecek. Biz maalesef barınma ihtiyacımız için, yerel yönetimler yol göstermediğinden kendimize göre boş bulduğumuz yerlerde, geldik yapılarımızı yaptık. Hiç bakmadık dere yatağına... 10 yılda, 50 yılda, 100 yılda ve 500 yılda bir gelen afetler var. Dünya tufanlar yaşamış. Bu yaşanan da bu doğal şartlardır.''


3455 SU BASKINI İHBARI YAPILDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), ''kenti etkisi altına alan yağışın bugün de ikindi saatlerine kadar sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde olması, zaman zaman da şiddetini artırmasının beklendiğini'' bildirdi. AKOM'dan yapılan yazılı açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve AKOM Meteoroloji Birimi'nin hava tahmin raporlarına göre yağışların yarın ilk saatlere kadar genelde mevzi ve aralıklı olarak devam edeceği belirtildi.

Açıklamada, ''İstanbul'u etkisi altına alan yağışın bugün ikindi saatlerine kadar sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde olması, zaman zaman şiddetini artırması, rüzgarın hızının da saatte 50 kilometre olması bekleniyor'' denildi.

AKOM ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin, İstanbul'da aralıklarla süren yağmur nedeniyle tüm olumsuzluklara müdahale ettiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

''Saat 09.00 itibariyle İSKİ'ye 2 bin 296, İtfaiye Daire Başkanlığı'na 388, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü'ne ise 771 müracaat yapıldı. Toplam 3 bin 455 müracaattan 2 bin 91'ine ekipler müdahale ederek çalışmalarını tamamladı.

İSKİ'ye yapılan müracaatlar, su baskını, kanal arızası, logar tıkanması ve zemin katlarda kanal taşması olarak intikal etti. Baskınların özellikle dere yatakları bölgelerindeki yapılanmalarda meydana geldiği belirlendi.

Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğüne yapılan müracaatların ise kot farkından dolayı geçit ve köprü altlarında su birikintisinden olduğu belirlendi. Ekipler gelen tüm ihbarlara müdahale ederek olumsuzlukları gidermeye çalışıyor.''

Açıklamada, 24 saat esasına göre çalışan İSKİ, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, İtfaiye Daire Başkanlığı, Acil Yardım ve Cankurtarma Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, İşletmeler Müdürlüğü'ne bağlı 943 personelin görev yaptığı belirtildi.

İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerinin gece boyunca su tahliyesi olayları dışında 42 olaya müdahale ettiği anlatılan açıklamada, Yenibosna'da fuel-oil yüklü tankerin toprak kayması sonucu devrilerek deposundaki akaryakıt park alanına yayıldığı, itfaiyenin de akaryakıta köpük sıkarak muhtemel yangını önlediği bildirildi.

Açıklamada, Eyüp Meydanı'nda yolun kısmen çökmesi sonucu bir minibüsün hasar gördüğü, aracın ise itfaiye ve Yol Bakım Onarım Müdürlüğü ekipleri tarafından çekildiği kaydedildi.

SAKARYA'DA DA BASKIN

Sakarya'nın Kocaali İlçesi'ne bağlı Ortaköy Beldesi'nde, Melen Çayı'nın taşması sonucu, çok sayıda ev ve işyerinin su altında kaldığı bildirildi. Ortaköy Belediye Başkanı Cemal Angın, yaptığı açıklamada, dün akşam saatlerinde başlayan şiddetli yağış sonrasında Melen Çayı'nın ve yakınındaki Çamdağı Deresi'nin taşması sonucu, 20'ye yakın ev ile 10 işyerinin sular altında kaldığını söyledi.

Su baskınından prefabrik okulun da zarar gördüğün bildiren Angın, bölgedeki üreticilerin harman sırasında yere serdiği fındıkların sel sularına kapıldığını kaydetti.
Sel suyunun çekildiğini ve baskına uğrayan evler ile işyerlerindeki çamurların temizlenmesine çalışıldığını belirten Başkan Angın, ilk belirlemelere göre yaklaşık 5 trilyon liralık hasar meydana geldiğini belirtti.
DİĞER ANA SAYFA HABERLERİ
 Meteoroloji: Yağışlar yarın da devam edecek
ERDAL ŞAFAK
Doğayla Rus ruleti
Dere yataklarında mahalleler kurarak...
EMRE AKÖZ
Bu enayilik
Medyum çağırtıp büyü yaptırdıysa yönetici...
YAVUZ DONAT
Türkler'den Avrupa'ya kesin dönüş
Alman...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Zirve kulisi
Başbakan Erdoğan ve MİT Müsteşarı...
IMKB
E: 19,017 D:% 0.98
DOLAR
S: 1,461,000 D:% -0.07
EURO
S: 1,802,000 D:% 0.00
Açlık grevine karşı barbekü partisi
İsrail'de tutuklu Filistinli mahkumlar, açlık grevi başlattı.
Dokuz canlı Chavez
4 yılda bir darbe, bir de referandum atlatan Venezüela Devlet Başkanı...
Müsteşar'ın tatili bitti
Rize'ye tatile gitmeden önce, tatilde olan MİT Müsteşarı'nı Ankara'ya çağıran...
Savaş sonrası Irak'tan ilk ziyaret ve ilk uyarı
Ankara'da "PKK'ya son verin" mesajı ile karşılaşan Irak Devlet Başkanı Yaver'in...
'Küçük' Hilton evlendi
'Küçük' Hilton evlendi
Hilton oteller zincirinin güzel varisi Nicky Hilton, ABD'nin Nevada...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.