kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tefal Orkestrası albüm çıkarıyor
Tefal Orkestrası albüm çıkarıyor

Rhyteam'n Tefal'in konser kayıtları bir albümde toplanacak. 4 kez konser veren grup, cuma günü Çeşme Laila'da performans sergileyecek.

Henüz 9 yaşındayken başladığı müzik yaşamına Tefal'in mutfak aletlerinin kullanıldığı Rhyteam'n Tefal projesiyle yenilik getiren genç davulcu Murat Yeter, konser kayıtlarını albümde bir araya getirmeye hazırlanıyor. Müzikal çalışmaları sırasında 14 yaşından itibaren caz ile de yakından ilgilenen Yeter, o yılları anlatırken, "Uzun süre Kerem Görsev ile davul çaldım. Ed Howard, Vinnie Knight, David Jones, İmer Demirer, Elvan Arıcı, Neşet-Nükhet Ruacan ve Ayşe Gencer gibi ünlü caz müzisyenleri ile aynı sahneyi paylaştım. Bu dönemdeki en güzel anlarım ise Pat Metheny ve Wynton Marsalis gibi iki devle birlikte çaldığım geceler" diyor. 35 yaşındaki sanatçı, Türk pop müziğinin öne çıkan birçok ismi için de davul çalmış. Yeter'in aklına bir çırpıda gelen isimler Nilüfer, Emel Müftüoğlu, Deniz Seki, Kenan Doğulu, Yaşar ve Zerrin Özer oluyor. Yeter, 20'li yaşlarının başından itibaren aranjörlük yapmaya başladığını söylüyor. İlk düzenlemesi ise Sezen Aksu'nun bestelediği ve Emel Müftüoğlu'nun seslendirdiği "Hovarda" olmuş. Ardından Sezen Aksu, Kenan Doğulu, İzel, Serdar Ortaç, Sibel Alaş, Hande Yener, Nez, Seda Sayan, Yeşim Salkım gibi birçok ünlünün albümlerinde de düzenlemelere imza atmış. Halen Sezen Aksu ve Kenan Doğulu'nun "Kenunplugged" projelerinde de davul çalan Murat Yeter, Rhyteam'n Tefal projesininin ortaya çıkış öyküsünü şöyle anlatıyor:

AMAÇ EĞLENMEK

"Ayşe Sarp, müzikte mutfak aletleri kullanma fikrini bana açtı. Ben de bu fikri şekillendirip, demo haline getirdim. Bunu Tefal Genel Müdürü Cüneyt Yağcı'ya dinlettik. Çok beğendi ve biz de projeyi başlattık. Bizim amacımız eğlenmek ve eğlendirmek." Yeter'in besteci kimliği de bu projenin önemli parçalarından. Daha önce İzmir, Çeşme, Ankara ve İstanbul'da Rumeli Hisarı'nda verilen konserlerde çalışan 11 parçanın 9'unun bestesi Yeter'e ait. "Başka sanatçılar için de beste yaptım. Ama bu kez kendim çalmak için besteledim" diyen Yeter, seyirciden gelen tepkiyi de şöyle dile getiriyor: "İlk kez küçük ev aletlerinin yer aldığı bir orkestrayı dinlemeye gelenler, konser sonunda bizi ayakta alkışladı. Günlerce tebrik mesajları aldım. Konseri izleyen herkes 'Albümünüz ne zaman çıkıyor' diye soruyor. Ben de zaten aylardır bu konu üzerinde çalışıyorum. Kısa bir süre sonra albümümüz piyasada olacak." Yeter, Çeşme Laila'da 20 Ağustos Cuma günü yeniden konser verecek olan Rhyteam'n Tefal'e yurtdışından da birçok teklif geldiğini söylüyor.

DÜZENLEMENİN ÖNEMİ
Ozan Doğulu ile birlikte "Müzik Production" adıyla şirket kurduklarını hatırlatan Yeter, yeni projelere de devam edeceği haberini veriyor. Konu yeniden müzik sektörüne dönünce "Düzenlemenin neredeyse bestenin önüne geçtiği bir dönem yaşanıyor. Size göre düzenlemenin önemi nedir" sorusuna Yeter'in cevabı oldukça net oluyor: "Düzenleme, melodiden bir şey götürmeden, onun ruhuna sadık kalarak melodiye bir şey katmaktır. Düzenlemenin ne kadar önemi olduğunu yüzdeye vurarak söyleyemem. Ancak çok önemlidir. Çünkü aynı melodiyi başka başka düzenlemelerle tanımlayabilirsiniz. Örneğin, Hababam Sınıfı filminin melodisi- bir düzenleme bizi ağlatırken, diğeri coşturuyor." Popüler müzikte kendi hikayesini anlatan sanatçı azlığına da değinen Yeter, bunun temelinde yatan ilk nedenin ticari kaygılar olduğunu vurguluyor. Yenilikler için gereken cesaretin de kimi zaman gösterilemediğini söyleyen Yeter, "Prodüktörler de yeni şeylere cesaret edemiyor. Bu durumda da müzisyenlerin yapabileceği çok şey kalmıyor" diyor. Sanatçı ile sohbetimiz bir hatırlatma ile sona eriyor. Murat Yeter, müzikte ilk kez denenen bu türü dinlemek isteyenleri cuma günü Çeşme Laila'ya davet ediyor. Murat Yeter (ortada) orkestranın beyni.
DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 İtalya'ya dolma taşıyor
 Mahremiyetin gizli tarihi ve uygarlıklar
 51 yaşındaki delikanlı
 Şimdi seyahat zamanı
 Hoşgörü ve tarih iç içe
 Doğu'nun kraliçesi Antakya
 Çeşme'de 68 rüzgarı esecek
 Alternatif festival
 Kaçırdığınız film kalmasın
 Ünlüler ve arabaları
 Uzmanların güzellik sırları
 Makyaj çantası
 Gözde markalar
 Haftanın Kitapları
 Ajanda
 Hisarda bu gece
 Beyzbol takımları yakında sahada
 Paris Pekin arası İstanbul
 Işığı sevenler bu yarışmaya
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
AYŞEGÜL ALDİNÇ
İlla birisi
Şimdi normalde yazanın edenin biri, gittiği,...
KENAN ONUK
Yaz sıcaklarında yeni CD'ler
Altı ay kadar önce bir...
ŞAFAK KARAMAN
Nev eski ekibine sahip çıkmalıydı!
Nev, ikinci solo...
Şükrü nasıl Şuşu oldu?
Şükrü nasıl Şuşu oldu?
Fransa'da eşcinsel evliliklerin yasallaşması konusunda...
İçinde kaybolup gitmek işten bile değil
İçinde kaybolup gitmek işten bile değil
"Riddick Günlükleri"nde ne olup biteni anlamak, ne de bir devam...
Tam bir gurme balık restoranı
Küçükyalı'da yeni açılan Foça Fish Gourmet ağız tadıyla balık yemeyi...
Aladağlar'da doğayla buluşma
SABAH Gazetesi sponsorluğunda Bolu Aladağlar'da gerçekleştirilen TEMA Doğa ve...
Ajanslara güvenilmiyor
Biz kadınların ilişki problemi, evlilik problemleri, iş güç, çocuk kadar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.