kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AB kınaya da müdahale etti
AB kınaya da müdahale etti

Kınanın içeriğindeki bir toksik madde nedeniyle Avrupa Birliği tarafından yasaklanacağı iddiası en çok kınayı süs amacıyla kullanan Türk kadınlarını ve ünlü yıldızları üzeceğe benziyor.

Brüksel'den yayın yapan ABHaber.com sitesi geçtiğimiz günlerde, Avrupa Birliği'nin; sağlıklı olmadığı gerekçesiyle kınayı ve kına içeren ürünleri yasaklamaya hazırlandığıyla ilgili bir haber yayınladı. AB Bilim Komitesi, kınanın yasaklanmasına neden olarak içinde bulunan "Lawsone" adlı toksik maddeyi gösteriyor. Bu maddenin insan sağlığı için zararlı olup olmadığı halen araştırılırken; komite üyeleri böbrekler, kan dolaşımı ve mideye zarar verebileceğini söylüyor. Kınayla ilgili karar tam olarak kesinleşmese de kültüründe kınanın ve kınayla ilgili geleneklerin geniş bir yer tuttuğu biz Türkler'i yakından ilgilendirdiği için haber büyük ilgi gördü. Gerçi yıllar önce de Avrupa Birliği uyarınca kokoreçin kaldırılacağı söylentileri duyulduğunda da aynı tepkiyi vermişti herkes. Hatta sonrasında tam tersine her köşede bir seyyar kokoreççi görür olduk. Kınaya gelince. Saçlarının güçlenmesi ya da parlak görünmesi için kınaya başvuran kadınlar, evlenirken ellerine kına yakılan genç kızlar, kınayı dövme gibi kozmetik amaçlı kullanan gençler, belki de yakın zamanda tüm bu alışkanlıklarından vazgeçmek zorunda kalacaklar.

FARKLI BİTKİLERDEN YAPILIYOR

Günümüzde sadece Türkiye'de değil, kozmetik başta olmak üzere birçok nedenle Ortadoğu, Orta Asya, Afrika, Avustralya ve Batı'da da tercih edilen kınanın yapımında aslında birçok bitki türü kullanılıyor. Bu bitkiler, yakılan kınanın amacına ve bulunulan bölgenin özelliklerine göre değişiklik gösterse de Ortadoğu ve Asya'da kınalar ağırlıklı olarak, AB Bilim Komitesi'ne de konu olan "lawsonia inermis" adlı bitkiden yapılıyor. Bugün sağlığa zararlı olup olmadığı tartışılsa da özellikle Hindistan'da bu bitkiden çeşitli kremler yapılıyor ve güneş yanıklarına iyi geldiğine inanılıyor. Boya gücü nedeniyle kına yapımında kullanılmaya başlanan bitki, bu özelliğiyle saçlarını boyamak, vücutlarının çeşitli yerlerine dövme yapmak isteyenler tarafından da tercih ediliyor. Kınanın boya gücünün yanı sıra, tedavi edici özelliği de bulunuyor. Örneğin kullanıldığı derinin sertleşmesini önleyerek çabuk terlememesini sağlıyor, dışarıdan gelen ısıya karşı serinletici bir özellik taşıyor, el ve ayaktaki mantarı tedavi ediyor. Suyla karıştırılıp ele ve ayağa yakılan kına yaklaşık dört hafta boyunca deride kalabiliyor. Saça yakılırkense, saçı beslesin diye genellikle yumurta ve zeytinyağı ile karıştırılıyor. Deri üzerinde olduğu gibi saçta da üç, dört hafta boyunca kalıcılığını koruyor.

BATI'DA GÜZELLEŞME ARACI
Kınanın Batı ülkelerinde popülerleşmesi her ne kadar 1990'lı yıllara denk gelse de, Ortadoğu, Orta Asya, Afrika ve Avustralya'da binlerce yıldır kullanılıyor. Batı'da daha çok bir güzelleşme aracı olarak görülen kına Türkiye'de ve daha birçok ülkede evlilik, doğum gibi olayların, geleneklerin ayrılmaz bir parçası olarak görülüyor. Türkiye'de kına deyince akla gelen ilk şeylerin başında ise kına geceleri geliyor. Düğünden bir ya da birkaç gün önce düzenlenen kına gecelerinde gelin adayının geline yakılan kınanın, geline ve yuvasına mutluluk ve şans getireceğine inanılır. Avrupa Birliği kınayı yasakladığı takdirde tüm bu alışkanlıklarımızdan, geleneklerimizden de vazgeçmemiz gerekecek belki de. Saçlara kına yakmak, kınayla dövme yaptırmak, kına gecelerinde eğlenmek tarih olacak. Tabii gelenek ve göreneklerine son derece bağlı olan Türkler yasak tanırsa...

Birçok yararı var
DERMATOLOJİ Uzmanı Dr. Asiye Nesrin Aksoylar kınanın yasaklanma ihtimalini düşük buluyor: "Bana kınadan şikayetçi hiçbir hasta gelmedi. Hatta kınanın deri için yararlı olduğunu, tedavi amaçlı kullanıldığını da biliyorum. Avrupa Birliği'nin kınayı neye göre zararlı ilan ettiğini, zararlı etkisinin nedenini öğrenmek lazım. Ama ben yasaklayacaklarını zannetmiyorum."

Eylem Bilgiç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bir zamanlar trenleri çok sevmiştik
 Ege köylerine Avrupa standartı
 Yalansız çocuklar ve arkadaşım eşek
 Son düzlükte soru işareti
 Milli golfçülerimiz üç yılda Avrupa'ya adını yazdırdı
 Onun Hayaletleri Çok Başka
 Kırılgan bir şair
 Dünyanın en iyi aşçısı Ferran Adria
 Truva'da bir piyanist
 Şeker kaşıklarını dünyaya tanıtıyor
 600 kişilik dev eğlence ordusu
 Habamam Sınıfı'nın bilinmeyen öyküsü
 Olimpiyat ateşine gen dopingi gölgesi düştü
 Okumak isteyen herkese kapımız açık
 Hız tutkunları araziye çıkıyor
 Anılarıyla Yeşilçam'a ışık tutuyor
 Komşu güzeli Natalia, ikinci vatan olarak Türkiye'yi seçti
 İşte şampiyonların 24 saati
 Türkiye şişmanlıyor, mankenler zayıflıyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Kocamı özgür bıraktım
Ne kadınlar tanıdım, elindeki...
MEHMET ALTAN
Alo, sevgilim
Aslında herhangi bir şeyin değerini ve...
ALİ POYRAZOĞLU
Melekler nasıl uçar?
Geçen akşam yayılmışım kanepeye...
ÖNCEL ÖZİÇER
Dikkat, yine ters dönüyor!
Ben artık bu konularda tam...
Kendi küçük mutfaktaki yeri büyük
Rafadan, sahanda, menemen, omlet, çılbır... Liste böylece uzayıp gider.
Türkbükü'nün yeni incisi
Türkbükü Park Mai Hotel & Beach, eşsiz doğa ve deniz manzarasıyla Bodrum'un...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.