kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ünlülerin bilinmeyen yönlerini yazdı
Anılarıyla Yeşilçam'a ışık tutuyor
Ünlülerin bilinmeyen yönlerini yazdı

Ünlülerin bilinmeyen yönlerini yazdı


"Vurun Kahpeye" ve Halide Edip
"Vurun Kahpeye"nin (1949) galasından çıkarken: "Elinde beyaz bir mendille Halide Edip Hanım'ı görüyorum. Bundan kaçamam, kalabalığı yararak yanına gidiyorum, elini öpüyorum. Ağlıyor. 'Size teşekkür ederim çocuğum' diyor. Sezer Sezin'i kollarıyla göğsüne bastırıyor, yanaklarından öpüyor: 'Güzel kızım, çok teşekkür ederim, bana Milli Mücadele günlerini, çektiğimiz ıstırapları, o meşakkatli günleri yeniden yaşattınız' diyor."

"Kanun Namına" üzerine
"O güne kadar dış sahneler için genellikle kırsal çevreler kullanılır, şehir sokak sahneleri elden geldiğince kısa tutulurdu. Filmlerde yaşanmış sokak sahneleri görülmezdi. Bu filmle, bizde ilk kez olarak kamerayı sokağa indiriyorum. İstanbul bir tiyatro ortamı olmaktan çıkıp, oyuncularımın içinde yaşadığı doğal çevre oluyor."

Çolpan İlhan ve Fikret Hakan
"İnce, uzun bir kız, yüzünün yarısını iri kara gözleri kaplıyor. Adı Çolpan İlhan ama bilmeye gerek yok aslında, gözleri onu tanımlamaya yetiyor. Zarif tavırları, sakin bir sesi, ince bir gülümsemesi var. Öteki yeniyetme dediklerinden, genç irisi. Daha önce "Beyaz Mendil"de çalıştığım Fikret Hakan. Esmer, hafif dalgalı saçları, anlamlı bakan."

Yılmaz Güney
"...Uzun boylu, zayıf, kısa kıvrık saçları, derinden bakan kara gözleri, kemiklerine sarılı esmer derisi, her şeyi ile kavruk bir genç iki hafif adımla odanın ortasına varıyor. Kısa bir süre bakışıyoruz. 'Ben Yılmaz Güney' diyor, el sıkışıyoruz. 'Ben Adanalı'yım ağabey' diyor. 'Yıllarca sinemalarda, film işletmelerinde çalıştım, senin çevirdiğin filmlerle beslendim, o kutuların üstünde yatıp uyuduğum çok oldu. İstanbul'a gideceğim, onun filminde oynayacağım, beni çok beğenecek düşleri kurdum.' Bu tür oyuncularla birbirimizin gözlerine bakarak anlaşıyoruz. İstenileni daha söylemeden kavrıyor, bir baş eğimini, kaş çatmasını anlamlandırıyor, bunlara ayn yolla karşılık veriyorlar. Güney'le de öyle oluyor, çalışmalarımızda çok az konuşuyoruz. Karşımda has bir sinema oyuncusu var.... Söz silahtan açılınca, Yılmaz silahını çıkarıyor, şişe, sigara paketi ne buldularsa nişangah kılıp ateşe başlıyorlar, bana bile zorla bir iki el attırıyorlar. Kurşunlar bitince, bu çılgınlığı filmin şerefine şenlik ateşi diye niteliyorlar."

Orhan Gencebay
"Uzunca boylu zayıf bir genç. Aydınlık geniş bir yüzü var. Üst dudağını örten özen gösterilmiş kumral bir bıyık, aynı özen aslan yelesi saçlar için de geçerli.... Sazını eline alıyor, ayağını alçak bir iskemleye dayadıktan sonra, herkesin elinde görüp dinlediğim o ince zayıf sesli saz, onun elinde devleşip bir orkestra hacmine yükseliyor. Sazın böyle çalındığını bir daha hiçbir yerde duymadım."

Türkan Şoray
"Şimdi karşımda, herkese her an yardıma hazır olacak kadar yakın ve sıcak, buna karşın saygı duyulacak bir mesafeyi korumasını bilen bir hanımefendi görüyorum. Çekim alanı işçilerine kadar, herkes hangi konuda olursa olsun ona yardım etmekten mutlu oluyor."

Cüneyt Arkın
"Cüneyt Arkın'la ilişkimiz karşılıklı olarak mesafeli oluyor. İkimiz de elimizden geldiği kadar işimizi yapıyoruz. Buna karşılık aldığımız sonuç ikimizi de mutlu kılıyor. İlk günden tutumuna bakarak, önceden çalışıp hazırlanmış olduğunu görüyorum. Bedeninin dilinden faydalanıyor, yüzü ve gözleri hiçbir mim gerektirmeden, sevecen olduğu kadar kıyıcı da olabiliyor."

Türker İnanoğlu
"Aslında gariplik Berker İnanoğlu'nun beni çağırmasında. Aynı şekilde, ağabeyi Türker İnanoğlu beni çağırmaz çünkü benim çalışma yöntemim onların yöntemine uymaz. Aradaki farkı burada anlatmayı gerekli görmüyorum."

Zeki Müren
"Zeki Müren'le çalışmak bir zevk oluyor. Çok uyumlu ve bu yönetim işini de çok iyi kavramış. Gün boyu çalışıp yorulmamıza karşın neşesini hiç bozmuyor, ben başka bir çekimle uğraşırken, işi olmayan oyuncuları etrafına topluyor, onlarla şakalaşıyor, ben bir taraftan görününce 'Aman, müdür bey geliyor' diye toparlanıp, asık suratıma karşın beni de güldürmeyi başarıyor."

Muhterem Nur
"Yılların, iş makyajının, geceler yorgunluğu maskesinin ardından Muhterem Nur'un o klasik yüzünü çıkarıyorum. 'Nasılsınız Muhterem Hanım?' soruma 'Eh, görüyorsunuz işte, barda çalışıyorum' diye karşılık veriyor. Birbirimize iyi dileklerde bulunuyoruz, öte-berisini taşıyan komilerle odasına gidiyor. Verdiği sade ve yakıcı karşılık beni sarsıyor."

Hoca-çırak ilişkisi üzerine
"Bizim dönemin sineması kolları açık olagelmiştir. Başka türlü, Atıf Yılmaz, Memduh Ün, Halit Refiğ nasıl olurdu? Kimsenin önüne engel koymadık, kimseyi kıskanmadık, başarılar hepimizin başarısı sayıldı."
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bir zamanlar trenleri çok sevmiştik
 Ege köylerine Avrupa standartı
 Yalansız çocuklar ve arkadaşım eşek
 Son düzlükte soru işareti
 Milli golfçülerimiz üç yılda Avrupa'ya adını yazdırdı
 Onun Hayaletleri Çok Başka
 Kırılgan bir şair
 AB kınaya da müdahale etti
 Dünyanın en iyi aşçısı Ferran Adria
 Truva'da bir piyanist
 Şeker kaşıklarını dünyaya tanıtıyor
 600 kişilik dev eğlence ordusu
 Habamam Sınıfı'nın bilinmeyen öyküsü
 Olimpiyat ateşine gen dopingi gölgesi düştü
 Okumak isteyen herkese kapımız açık
 Hız tutkunları araziye çıkıyor
 Komşu güzeli Natalia, ikinci vatan olarak Türkiye'yi seçti
 İşte şampiyonların 24 saati
 Türkiye şişmanlıyor, mankenler zayıflıyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Kocamı özgür bıraktım
Ne kadınlar tanıdım, elindeki...
MEHMET ALTAN
Alo, sevgilim
Aslında herhangi bir şeyin değerini ve...
ALİ POYRAZOĞLU
Melekler nasıl uçar?
Geçen akşam yayılmışım kanepeye...
ÖNCEL ÖZİÇER
Dikkat, yine ters dönüyor!
Ben artık bu konularda tam...
Kendi küçük mutfaktaki yeri büyük
Rafadan, sahanda, menemen, omlet, çılbır... Liste böylece uzayıp gider.
Türkbükü'nün yeni incisi
Türkbükü Park Mai Hotel & Beach, eşsiz doğa ve deniz manzarasıyla Bodrum'un...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.