kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
  » Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İşte arenalar
İşte arenalar


Statlarımızın büyük bölümünde tadilat var. UEFA kriterlerine uymak isteyen kulüpler, koltuklardan girişlere kadar her yeri revize ediyorlar.

Statlar, futbolun bir endüstri haline gelmesinden sonra taraftar için daha büyük önem kazandı. Birçok taraftar için tuttuğu takımın stadı mabet yerine geçiyor. Son yıllarda teknolojinin iyice gelişmesiyle dünyanın en sevilen spor olan futbolun oynandığı statlar da aynı oranda gelişti. 2004-05 sezonu başlarken taraftarların yolunu tutacağı statları mercek altına aldık. Aylardır süren "Ali Sami Yen tehlikeli mi?" tartışması, Beşiktaş'ın İnönü Stadı'nı adeta yeniden inşa etmesi, Şükrü Saracoğlu'nda yapılan son yenilikler kamuoyunu bir süredir meşgul ediyor. Ancak ligde maçların oynanacağı toplam 18 stat var ve her birinde ortalama 17 karşılaşma oynanacak.

Hedef UEFA kriterleri
Anadolu'nun birçok yerinde hummalı bir çalışma var. O da, statların UEFA kriterlerine uygun hale getirilmesi. Bunun için özellikle güvenlik kamera sistemi ile statların tümünün koltuklu hale getirilmesi işlemlerine öncelik verilmiş. Bunun için uğraş vermeyen tek stat Güngören Mimar Yahya Baş Stadı. İstanbulspor'un maçlarını oynayacağı bu stat, UEFA için bir uğraş vermiyor.

BJK İNÖNÜ
19 Mayıs 1940'ta temeli atılan, 1947 yılında açılan İnönü Stadı'nda bu sezon maliyeti 2 milyon 750 bin doları bulan köklü değişiklikler yapıldı. Basın tribünü eski numaralıya alındı ve kapalı tribünün ortasındaki 7 locayı yıkılarak Çarşı grubu yeniden eski yerine döndü. Stadın zemini 4 metre aşağı indirildi ve tribünlerin kapasitesi 10.000 arttırıldı. Kapasite 31.750'ye ulaştı. 36 olan kapı sayısı 72'ye çıkarıldı. Tuvaletler çoğaltıldı. Zeminin çimlendirme çalışmaları sürüyor.

ALİ SAMİ YEN
İlk temeli 1943'te atılan ve geçen sezon maç oynanmayan Ali Sami Yen Stadı, bu sezon Galatasaray'ın maçlarını yeniden yapması için revize edildi. Oturma kapasitesi 18.000 kişiye düşürüldü. Tümüyle kullanımı tehlikeli olan eski açık tribününün sadece ilk 8 sırasına misafir takım taraftarları alınacak. Bu da yaklaşık 750 kişilik bir yeri kaplıyor. Stadın dışı ve içi bütünüyle boyandı. Koltuklar değiştirildi. Elektrik kabloları yenilendi. Pencereler ve kapıların yerine pimapenler takıldı.

ŞÜKRÜ SARACOĞLU
13 Mayıs 1932'de ilk açılışı yapılan Şükrü Saracoğlu Stadı'nın kapasitesi 52.000 diye bilinmesine karşın stat müdürü Mürşid Tarhan'ın açıkladığı rakam 43.000. Geçen sezon kombineye kapalı olan maraton altta, A ve C blokları aşırı talepten dolayı açıldı. B blokta 160 koltuk daha yaptırıldı. Bütün koltuklar değiştirildi. Maraton üstte 2 büyük kafe yapıldı ve 200 kişilik bar tipi bir oturma grubu düzenlendi. Tüm tribünlere yönlendirme levhaları konuldu. Akredite olan basın mensupları için ayrı bir otopark yeri oluşturuldu.

AVNİ AKER
1951 yılında temeli atılan Hüseyin Avni Aker Stadı, 20.750 kişi kapasiteye sahip. Stat ismini, 1940-1944 yılları arasında Trabzon'da Bölge Müdürlüğü yapan Hüseyin Avni Aker'den alıyor. 26 bilgisayar kortrollü giriş kapısı, 520 kişilik şeref tribününün yanısıra en önemli özelliği, maraton tribünün altında antrenman amaçlı 7 adet spor salonu bulunmasıdır. Statta bu sezon 500 ila 600 milyarlık masraf yapılarak soyunma odaları ve basın odaları genişletildi. Koltuklar numaralandırıldı ve merdivenler düzenlendi.

Ankara19 Mayıs
1936
yılında hizmete açıldı. 19.130 koltuk kapasiteli. Olimpik ölçüde ve bütün tribünlerinin üzeri kapalı. UEFA standartlarına göre bu sezon yeniden düzenlendi. Stadı kiralayan A.Gücü ve G.Birliği'nin kurduğu 'ortak girişim' adlı şirket, bakım ve onarımından sorumlu.


Akçaabat Fatih
2907
kişilik stadın kapasitesinin 8.300'e çıkması için hazırlanan proje GSGM'ye verildi ve onay bekliyor. Onay verilirse bu proje, ligin 2. yarısına yetiştirilmeye çalışılacak. Proje uygulanırsa saha, 10 metre batıya kayacak. Bu sezon koltuklar ve skorbord değiştirildi.

Aktepe Stadı
AKTEPE Stadı 1986 yılında hizmete açıldı. 2003-2004 sezonunun ortasında UEFA standartlarına uygun olarak sentetik çimle kaplandı. 5.000 seyirci kapasiteli ve tribünlerinin tamamı kapalı olan statta 5 yıldızlı otel, 30 odalı kamp yeri ve çeşitli tesisler bulunuyor.

Denizli Atatürk
19
yıllığına Denizlispor'a kiralanan stadın oturma kapasitesi 15.434 kişi. 2000 yılından bu zaman kadar tel örgünün olmadığı stat, koltuklarından soyunma odalarına kadar heryeriyle gözden geçirildi. Statta 6 soyunma odası, 12 taraftar girişi var.

Kamil Ocak
1969
'da yapıldığında 12 bin kişilik olan stat 1996 yılında 19.500 kişilik oldu. O yıl koltuklar da yapıldı. 1998 yılında stat tamamen kapalı hale geldi ve ışıklandırması yapıldı. 2001 UEFA kriterlerine uygun hale getirildi. Bu sezon tadilat yapılmadı.

Mimar Yahya Baş
OTURARAK
10.000, ayaktakilerle birlikte 11.000 seyirci alabilen Yahya Baş Stadı'nı son 2 sezondur İstanbulspor kullanıyor. Işıklandırması olmayan ve bu sezon hiç tadilat yapılmayan statta UEFA standardı yok. En önemli gelişme, stat çevresindeki yol inşaatının bitmesi.

Kayseri Atatürk
1966
'da hizmete açılan stadın 35.000 kişilik kapasitesi var. Stat dışına asfalt ve parke taşları döşenirken turnike sayıları 14'ten 26'ya çıkartılacak. GSGM'den Kayserispor'a 3 yıl önce devredilen stadı, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 10 yıllığına kiralamıştı.

Konya Atatürk
1949
'da hizmete açılan stat koltuk sistemine geçtiğinden bu yana 28.523 kişilik oldu. 2000 yılında ışıklandırıldı. Çimleri geçen yıl yenilendi. Bakımı yapıldı, UEFA standartlarına gelmesi için çalışmalar sürüyor. Bu yıl 10 yıllığına Konya Belediyesi'ne kiralandı.

Rize Atatürk
1952
yılında yapıldı. 10.500 kapasiteli. Bütün stat koltuklu. Son yapılan değişikliklerle protokol tribünü 170 kişiye çıkartıldı. GSGM tarafından Rizespor'a yıllık olarak kiralanıyor. 7 çıkış kapısı var. Kameralı güvenlik sisteminin 1 ay sonra tamamlanması bekleniyor.

Samsun 19 Mayıs
1976
yılında açılan stat, 13.500 koltuk kapasiteli. Samsunspor, 19 Mayıs Stadı'nı kiralamak için GSGM ile çalışmaları son aşamaya geldi. Statta UEFA kriterlerine uygunluk açısından basın tribünü, doping odaları, bayan-erkek hakemler için soyunma odaları yapıldı.

Sakarya Atatürk
TOPLAM
14.000 kişi kapasiteli stadın sadece VIP tribünü GSGM'ye ait. Statta şu sıralar hummalı çalışmalar var. Işıklandırması olan statta UEFA standartlarına uygun yenilikler yapılıyor. Bütün koltuklar numaralı yapılıyor. Basın tribünü yenileniyor. Stadın otopark problemi yok.

D.Bakır Atatürk
1965 yılında yapılan Diyarbakır Atatürk Stadı 15.000 kişi kapasiteli. Stadın tadilatı ve maratonun üstünün kapatılması için ihale yapıldı ve çalışmalar haftaya başlıyor. Açık tribüne koltuk yapılacak. Stadın GSGM'den kiralanması için çalışmalar hala devam ediyor.

Malatya İnönü
DAHA
önce 17.000 kişi alan stat, UEFA kriterlerine uygun hale gelmesi için koltuk döşenince 10.500 kişi kapasiteye düştü. Yönetim ise, misafir takıma ayrılan 500 kişi hariç bütün koltukları kombine yaptı. Stada iki çıkış kapısı daha eklendi ve büfeler yenilendi.

DİĞER SPOR HABERLERİ
 Şampiyon sahada
 Yıldızlar Topluluğu
 Emre'ye kanca
 Hibe mi edecek?
 Rehavete kapılmak yok
 Polisle devam
 Elvan'a 'Şahin' koruması
 Vural Ak 12. sıraya yükseldi
 Tek rakibim Van Hooijdonk
 Beşiktaş'a Mustafa Çulcu
 Günün İçinden
VEDAT BAYRAM
GSGM kontrol ettirmeli
Türkiye' de devlete ait mevcut...
ALTAN TANRIKULU
Başkan'a...
Sanırım 7 yıl önceydi. Fenerbahçe Dereağzı...
RECEP GİRGİN
Yeksuvar ve Seray favorilerim
1.AYAK: Çim pistte...
GÜRCAN BİLGİÇ
Denizli ve Daum
Mustafa Denizli'nin en çok eleştirildiği...
40 bin Euro'luk mezar
40 bin Euro'luk mezar
PKK/KADEK'in Avrupa'da tanınmış isimlerinden olan ve geçen yıl...
Gel vatandaş eyleme gel!..
Gel vatandaş eyleme gel!..
'Dar gelirlilerin Akmerkezi' olarak bilinen Eminönü Yeni Camii...
Yeni moda kızıllar
Yeni moda kızıllar
Artık eskiden olduğu gibi sarışın olmak moda değil... Manken...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.