kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Frengistan cevizi

Başbakan Erdoğan'ın Fransa seyahati için yola çıkarken dün-bugün-yarın köprüsü üzerinde bağlantılar, ilintiler ve çelişkiler örgüsünde anlamlı ilmekler arıyorum..
Hafıza girintilerinden bir 'Necip Fazıl benzetmesi' öncelikle uç veriyor..
Şimdiki iktidarın zirvesindeki isimler de dahil, 40 ve üzeri yaşta 'mukaddesatçı' geçmişi olan okur yazarlar bilirler ki, merhum üstat batılılaşma maceramızı Hindistan'da 'maymun avı' için kullanılan yönteme benzeterek eleştirirdi.
Bu hikayeye göre maymunu yakalamak isteyen avcı, bir tuzağın içine Hindistan cevizini koyar ve beklemeye başlar.. Hayvancık, kavanoz ağzı kadar girişi olan tuzağın içine bileğini sokup cevizi kavrar ve çıkarmaya çalışır.. Oysa tuzağın ağzı ancak bir maymun bileğinin sığacağı kadardır. Tabii ki maymun cevizi avuçladığı için elini çıkaramayacaktır. Cevizi bıraksa sorun yoktur ama ondan vazgeçemediği için bir türlü kolunu kurtaramaz, avcı da gelip ensesine biner..
Allah rahmet eylesin üstat 'teşbihte hata olmaz' deyip kılıcı ele almış ve acımasız bir yakıştırma ile hepimizi maymuna, bütünüyle Batı'yı Hindistan cevizine mi benzetmişti?
Belki vaktiyle böyle yorumlayan 'şakirt'leri olmuştur ama üstadın hedefi körü körüne batıcıları aşağılamaktır. Benzetmedeki Hindistan cevizi de, bütün Batı değil; Batı'nın, taklit budalalarına beleş gibi görünen ve kolay elde edileceği sanılan 'sıradan gündelik değerler paketi' olsa gerektir.

***

Bugün Türkiye'nin dümeninde, AB üyeliği açısından gelmiş geçmiş en iştahlı ve en kararlı hükümet var.. İlginç ki, bu hükümetin üyelerinden belki de yüzde doksanı,bendenizin de eserleriyle okuma sevgisini kazandığım, sorgulayıcılıkta sınır tanımamayı büyük ölçüde kendisinden öğrendiğim- Necip Fazıl merhumun 'rahle-i tedris'inden geçmiştir.
Bu siyaset kadrosunun dünden bugüne yaşadığı süreci izleyip gözleyenlerden biri olarak, asla 'eskiden ne idiniz, şimdi ne yapıyorsunuz' diyenlerden değilim.. Erdoğan ve arkadaşlarının Batı yanlısı tutumlarını 'takiye' olarak görmediğim de nice zamandır yazıp konuştuklarımdan bellidir..
Bu başka bir öykü, başka bir değişim.. Ortada üstatların nüfuzunu da aşan dünya cilveleri ve gerçeklikleri ile örülmüş bir kader ağı vardır. Biz, eşyaya ve oluşlara hükmettiğimizi zannederiz; doğrusu birçok şeyi beynimizle tasarlar, ellerimizle hayata geçiririz.. Filmin yönetmeni oluruz ama aslında yönetilmekteyizdir. Gerçekte kaderi ören, fail-i mutlak (mutlak yapıcı-işleyici) Yaratan, hem kendini gizler, hem de senaryoyu oynayanları sınar:
-Acaba kim kendi benliğini ne ölçüde tanrılaştırmaya kalkışacak.. Dünyadaki en basit bir gerçekleştirmenin bile vaki olabilmesi için Mutlak Yaratıcı'nın tasarlayıp sunduğu doğa kanunları yanında milyarlarca irili ufaklı ayarlama ve denk getirişi kim ne kadar unutacak, kim ne kadar görebilecek?
Bu kozmik sınavın başka -ve belki sayısız hikmetleri daha vardır.. Ancak ülkeleri adına sorumluluk yüklenmiş lider ve kadrolarının hiç değilse bu cilveler hakkında bir doygunluk çizgisine ulaşmış bulunmaları, toplumları için talihtir.

***

Erdoğan'ın Fransa seyahati, Avrupa'nın Türkiye'ye karşı adeta dalga geçer gibi bir tutum takınabileceğine ilişkin yeni işaretlerin üstüne rastlıyor. Almanya'nın lastikli çark ediş biçimi de bu suları hayli bulandırmış bulunuyor. Önceden planlanmış bu gezinin, Fransa'daki kesin ve derin Türkiye karşıtlığını yumuşatıp yumuşatamamaktan öte, etkili odakların gerçek niyetini tespit amacı güttüğü açık.. Erdoğan'ın uzunca bir zamandan beri kuşkulanmaya başladığı 'şartlı üyelik' ihtimali de bu gezide sorgulanacak..
Sanırım Paris'te sergilenecek Türkiye tavrının özü 'sakın şartlı bir 'Frengistan Cevizi' ile karşımıza çıkmayın' uyarısı olacak..
AB'nin Türkiye'ye maymun muamelesi yapmaktan vazgeçebilmesi için istikrarlı bir karakter çizgisi şart. Bu karakter sürekli hem vakur bir tevazu, uyanık bir sükunet ve hem olgun bir güleçlik sergilemeli, hem de çok az ve öz konuşmalı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Oldum bağırsak veremi'   / 02-08-2004
 Bir demet cilve   / 30-07-2004
 Güle güle oturun efendimiz   / 29-07-2004
 Muhalefet bir ömür, iktidar bir dakika   / 27-07-2004
 İstifa ve istifade   / 26-07-2004
 AB'liler neden yatırıma gelmiyor?   / 23-07-2004
 Göbekten ters aşı   / 22-07-2004
 Fransa'dan notlar   / 22-07-2004
  Paris'te al-ver günleri   / 21-07-2004
 Frengistan cevizi   / 20-07-2004
SAVAŞ AY
Doktora verdim iyi ettim!..
Trajikomik bir durum ama...
REFİK DURBAŞ
Dilek yarımadası satılık mı?
Dilek yarımadası ve...
MEHMET TEZKAN
Veda yazısı
Gün boyu klavyenin başına oturmak...
ERGUN BABAHAN
Amerikan devinin gözüyle Türkiye
Türkiye'yi Amerikan...
UMUR TALU
Ne Allah korkusu, ne vatandaşlık duygusu!
Gazetecilikte...
Turuncu alarm Türkiye'yle bağlantılı çıktı
New York Times gazetesi: ABD'yi alarma geçiren istihbaratın kaynağı...
Dünyayı savaşa sürükleyen adam
Eski İtalyan ajanı uranyum iddialarını yaydığını itiraf etti: Bu ABD,...
En hazırı Fener
En hazırı Fener
Araştırmaya katılanların büyük bölümü lige en hazır takımın Kanarya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.