kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hızlı araba kullanmak kişilik bozukluğu
Hızlı araba kullanmak kişilik bozukluğu
Ece şair olmak istiyordu
'Adalete inancımı yitirdim'

Hızlı araba kullanmak kişilik bozukluğu

Uyarı, kontrol ve cezalara rağmen kazaların yüzde 48'ini hız oluşturuyor. Psikologlar, bastırılmış duyguların direksiyon başında ortaya çıktığını söylüyor.

Her yıl binlerce kişinin hayatını söndüren, yüzlercesini sakat bırakan trafik kazalarının baş nedeni aşırı hız. Özgürlüğün simgesi olarak görülen "otomobille hız yapma" sevdası, her yıl Türkiye genelinde meydana gelen kazaların yüzde 48'ine neden oluyor. Sadece İstanbul'da bir yıl içinde 60 bin kişi aşırı hız yaptığı için radara yakalandı. Yine İstanbul'da bir yılda meydana gelen kazaların ortalama yüzde 53.29'u aşırı hızdan kaynaklanıyor. Diğer nedenler ise şöyle sıralanıyor: Aşırı alkol, uykusuz ve dalgın araç kullanma, hatalı sollama, hatalı park etme, sürücü, yaya ve yolcuların eğitim eksikliği, trafik kültürü eksikliği, karayollarının yük ve yolcu taşımadaki yükünün ağır olması, yollardaki altyapı eksikliği, ağır yük taşıyan araçların kapasitesinden fazla yüklenilmesi, kuralların ihlal edilmesi durumunda verilen cezaların caydırıcı olmayışı, yollardaki mühendislik hataları, denetim eksikliği, kavşaklarda geçiş üstünlüğüne uymama, hatalı dönüşler, ışık ihlali.

HIZA TEK ÖNLEM RADAR AMA...
Hız yapan sürücüleri belirlemek için kullanılan en etkili yöntem "radar sistemi." Yollara konan radar araçları, hızdan meydana gelen kaza oranlarını düşürse de kesin çözüm değil. Trafik uzmanları bu durumu, hız kontrollerinin çoğu zaman yanlış yerlerde yapılıyor olmasına bağlıyor. Uzmanlar, radarların ıssız yerlere değil, yerleşim bölgelerine ve virajlı olmayan düz yollara konması gerektiğini belirtiyor. İTÜ İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Yayla, bazı yollarda hız yapmanın gerekebileceğini belirterek, "Aşırı hızın zararlı olmadığı yerler de var. Etrafta bina, tesis yokken devlet yolunda saatte 90 km gitmek gerekirken 110 km gidiliyor diye para alınıyorsa, burada amaç para kazanmaktır. Devlet yollarının hız sınırı saatte 90 kilometredir ve 105 kilometreyle gidildiği zaman bu bir kusur. Ancak bir sehir geçişinde, köye girişte hızın fazla olması kazaya sebep olabilir. Dağ başında biraz hızlı gidildi diye ceza yazılırsa, bu mantığın altında para kazanma isteği vardır. Hız kontrollerinin yapılacağı yerleri iyi seçmek gerek. Kontroller özellikle yerleşim bölgelerinde yapılmalı, kimsenin olmadığı yerlerde değil" şeklinde konuşuyor.

GENÇLER SUÇA DAHA MEYİLLİ
Radarla sadece hız kontrolü yapılmıyor. Radarlı trafik otosundaki trafik ekibi, sürücülerin trafik kurallarını ihlal ettikleri bütün durumları tespit edebiliyor. Trafik ışıklarının, şerit kurallarının, kavşaklarda geçiş önceliklerinin ihlali de radarla belirlenebiliyor. Video- kameralı radarın azami görüş alanı 1600 metre. Yolların durumuna göre görüş alanı değişebiliyor. İstanbul'da 20 adet video-kameralı radarlı denetim otosu bulunuyor. Bu otolar, İstanbul trafiğinin yoğun olduğu, trafik kazalarının çokça yaşandığı kara noktalarda görev yapıyor. Peki, kanunlara rağmen trafik kuralları neden ihlal ediliyor ve neden özellikle hız sınırına uyulmuyor? Dünya standartlarına bakıldığında ölüm riski taşıyanlar, genellikle 18 - 24 yaş grubu arasında olan genç sürücüler. Bunun nedeni ise, bu yaştaki gençlerin suç işlemeye, kuralları çiğnemeye daha meyilli olmaları. Davranış bozuklukları daha bu yaşlarda görülüyor. Özellikle hız yapmayı özgürlüğün ve gücün simgesi olarak algılayıp kendilerini bu şekilde kanıtlamaya çalışıyorlar.

CEZASIZ SUÇ TEKRARLANIR
Psikiyatrist Doç. Dr. Armağan Samancı, direksiyonun başına geçen sürücülerin birey olarak varlıklarını unuttuklarını belirterek, konuya şöyle açıklık getiriyor: "İnsanlar, chat yaparken nasıl kendilerini farklı kişilik olarak sunuyorlarsa trafikte de belli anlamda tanınmaz birisiniz ve sadece aracınızla tanınıyorsunuz. Kişi birey olarak kendi varlığını hissetmiyor. Kendi iç dünyasında yaşamak istediğini araç kullanırken yaşıyor. O nedenle agresif ve kural tanımaz oluyor. Bu durum genç grupta daha fazla görülüyor. Son yıllarda dünyada görülen bir kuralsızlık var bu trafiğe de yansıyor. İnsanlar, ceza almadıkları davranışlarını her zaman tekrarlar. Trafikte de bir sürü hata yapıp ceza almama durumu var."

AİLELERE DE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR
Samancı, bastırılmış duyguların direksiyon başında ortaya çıktığını, bu durumun davranış bozukluğu olduğunu belirtiyor. İnsanların bir grubunun; hız, hayati tehlikeyle karşı karşıya kaldığında korkunun bedensel göstergelerini yaşamadığını da vurgulayan Samancı, "Terleme, heyecan, tedirginlik, huzursuzluk gibi korku belirtilerini yaşamadıklarını için hız gittikçe artan bir konuma geliyor. Yaşayanlar da diğerlerini kopya ediyor. Narsist yapılarda daha sık görülür. Ailelerin bazıları çocukların bu yanlarını onaylamasa bile karşı durmadıkları için sonuç kötü oluyor. Problemleri olan çocukları farkedip otomobillerini vermemeleri gerek. Hız kurallarını birkaç defa ihlal edenlerin ehliyetleri iptal edilmeli. Kural uygulayıcıların daha net olması gerek" diye konuşuyor.

Pervin Metin / Mehmet Aktaran

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Deniz ortasında panik
 Uçurtmanın peşinden ölüme koştu
 Alkollü sürücü trafik polisini ezdi geçti
 Gaspçı genç iki hafta içinde yakayı ele verdi
 Miyoko bana yalan söyledi
 Kayıp çocuk eve döndü
 Ayakkabısı yakalattı
 Çiğli'de düğün dönüşü facia
 Esrarengiz ceset
 20 yaşında 10 kez yakalandı
 Canavar dün 11 can aldı
 Baba-kız kaza kurbanı
 Dalgalar üç kişiyi yuttu
 'Popstar' Bayhan'a gözaltı
MEHMET BARLAS
Acaba Türk turistin profili nasıldır?
İnsanları...
ÖMER ÇELİK
Muhalif iktidar
Dünyanın neresine gidersem gideyim, o...
ÖMER LÜTFİ METE
'Oldum bağırsak veremi'
Son merkezi sınavlardaki...
Pardon Porto!: 2-1
Pardon Porto!: 2-1
Hagi yönetiminde son derece diri ve etkili bir oyun çıkaran Cimbom'da...
Yarışmayan kaybeder
Yarışmayan kaybeder
Hagi, her bölgede forma yarışı olacağını belirterek, "Bunu kabul...
Baykal: Bizi korkutamazlar
Baykal, eski CHP milletvekili Elçi'nin Van Skandalı için "Aşiretlerle...
Bahçeli eski formunda
By-pass ameliyatı olduktan sonra bir süre dinlenen MHP lideri Devlet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.