kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Herkes "dalmaya" merak sardı
Herkes "dalmaya" merak sardı
Dalmak isteyenler dikkat!

Herkes "dalmaya" merak sardı

Yazla birlikte dalış okullarına ilgi de arttı. Dalış sporunda, dokuz saatlik teorik ders ve beş dalış eğitimi sonrasında sertifika sahibi olunuyor. Doğanın tüm renklerini taşıyan balıkları izlemek, bundan binlerce yıl önce yaşamış uygarlıkların kalıntılarına tanık olmak isteyenler için, gizemli derinlikler keşfedilmeyi bekliyor.

Rengarenk bir balığın süzülerek yanınızdan geçişini izlemek, sualtının zengin canlı türlerini görmek, bundan binlerce yıl önce yaşamış uygarlıkların kalıntılarına tanıklık etmek isteyenler için, gizemli derinlikler keşfedilmeyi bekliyor. Sırtına tüpünü takmak ve bambaşka bir dünyaya doğru yolculuğa çıkmak isteyenler için dalış okulları kapılarını açıyor. Ankara'nın ilk sivil dalış kursu Aqua Club Dalgıç Okulu'nun kurucusu ve aynı zamanda Sualtı Sporları Federasyonu Dalış Merkezleri Denetleme Komitesi üyesi olan Asutay Akbayır da 20 yıldır bu işe gönül verenlerden. 15 yıldır eğitmenlik yapan Akbayır, tutkusunu şu sözlerle anlatıyor: "Denizler aslında dünyanın ta kendisi. Deniz altında gördüğünüz canlı çeşitliliğine hiçbir yerde rastlayamazsınız. İnsanın dünya yüzünde bu kadar huzurlu ve özgür olabileceği başka bir ortam daha olamaz. Tamamen sessiz, huzur dolu, yerçekimsiz ve özgür bir dünya sualtı."

TÜRKİYE'DE 24 YILLIK GEÇMİŞİ VAR
ODTÜ İktisat Fakültesi mezunu olan 35 yaşındaki Akbayır, tam bir deniz sevdalısı. Kendi mesleğini bırakarak dalış eğitimi vermeye başlayan Akbayır, "Babam eski Deniz Albayı Yüksel Akbayır, Türkiye'nin ilk sat komandolarından ve squba dalışının ilk denemelerini yapan dalgıçlardan biriydi. Babamın mesleği gereği çocukluk dönemlerim denizle iç içe geçti" diye konuştu. 1950'li yıllarda tüplü dalışın ilk denemelerinin yapıldığını kaydeden Akbayır, "O zamanki teçhizatları düşünürseniz, yaptıkları tam bir cesur adam işiydi. 1980'ler sivil dalışların başlangıç tarihi oldu. Aynı tarihte Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu kuruldu. Sivil dalış okulları açılmaya başladı" dedi.

KURSU BİTİREN BRÖVE ALIYOR
1983'de ilk dalışını yaptığını söyleyen Akbayır, "Dalış okulu kurmak hep hayallerimi süsledi. 1996'da Ankara'nın ilk sivil dalış kursu olan Aqua Club Dalgıç Okulu'nu kurdum. Sualtı dünyasını ve güzelliklerini insanlarla paylaşmak istedim" diye konuştu. Sekiz kişilik bir kursla işe başladıklarını belirten Akbayır, ilginin zaman içinde inanılmaz boyutlara ulaştığını ve mezun sayısının 2 bin 200'ü bulduğunu kaydetti. Dalış eğitimi alabilmek için sağlık raporu, 14 yaşını doldurmak ve ilkokul mezunu olmak şartının arandığını belirten Akbayır, "Dalış eğitimleri bir, iki ve üç yıldız olarak üçe ayrılıyor. Bu kategorileri ise, eğitmen eğitimleri izliyor. Federasyonun belirlemiş olduğu yönetmeliklere göre eğitimin ilk ayağı olan tek yıldız balıkadam kursu, dokuz saatlik teorik eğitimden ve beş dalış pratiğinden oluşuyor. Tek dalış süresi 30-40 dakika arasında değişiyor. Kursu tamamlayanlara uluslararası geçerliliği bulunan Sualtı Sporları Konfederasyonu (CMAS) dalıcı brövesi ve Profesyonel Dalış Eğitmenleri Birliği (PADI) brövesi veriliyor. CMAS brövesine sahip olanlar Türk ve dünya karasularında dalış yapma, malzeme kiralama ve dalış organizasyonlarına katılabilme hakkı kazanıyor" dedi.

STRESLİ İŞİ OLANLARIN TERCİHİ
Her hafta sonu Türkiye'nin en gözde dalış merkezleri; Kaş, Kalkan, Bodrum, Fethiye, Datça, Alanya, Marmaris ve batık dalışları için de Çanakkale'ye tur düzenlediklerini belirten Akbayır, 12 ay boyunca dalışların devam ettiğini belirtti. Dalışlara her hafta 55-60 kişinin katıldığını söyleyen Akbayır, bayram dönemlerinde de Kızıldeniz ve Maldivler'e dalış turları düzenlediklerini söyledi. Ülkemizde 70 bin kayıtlı tek yıldız bröveli dalgıç bulunduğunu kaydeden Akbayır, "Kurslara öncelikle üniversite öğrencilerinden yoğun bir talep var. Ancak kurslarımıza devam edenler büyük çoğunlukla 24-32 yaş arasında ve iş hayatına atılmış kişiler" dedi. Kursa katılanlar arasında ilk sırayı doktorlar, bilgisayar mühendisleri ve serbest meslek çalışanlarının aldığını belirten Akbayır, şöyle konuştu: "Sualtı dünyası insana büyük bir dinginlik sağlıyor. İş ve şehir stresinden kurtarıyor. Sadece denizde olmanın mutluluğu değil, fiziksel koşullar da bunu beraberinde getiriyor. Deniz altındaki basınç ve tüpün içindeki gazlar kişi üzerinde rahatlatıcı etki yapıyor. Dalış sporu yapan insanlar çok sakin ruhlu ve hayata yumuşak bakan insanlardır. Ruhsal açıdan çok faydalı olduğunu katılımcılarımızın ilk başladıkları dönemle karşılaştırarak gözlemliyoruz. Dalış sporu stresi ortadan kaldırdığı için de daha çok stresli meslek grupları ilgi gösteriyor."

ANKARA:
Aqua Club Dalgıç Okulu
Tel: 0312 / 419 68 51

İSTANBUL: Caddebostan
Balıkadamlar Spor Kulübü
Tel: 0216 / 355 56 28

BODRUM:
Motif Dalış Merkezi
Tel: 0252 / 316 62 52

ALANYA:
Dolphin Dalış Merkezi
Tel: 0242 / 512 30 30

FETHİYE:
Divers Relight Dalış Merkezi
Tel: 0252 / 612 10 99

KAŞ:
Likya Dalış Merkezi
Tel: 0242 / 836 12 70
Dalış Kulüpleri

Bir dalgıcın sahip olmasıgereken malzemeler veortalama ücretleri:
Maske . . . . . . . . . . .30 Euro
Palet . . . . . . . . . . . . .60 Euro
Patik . . . . . . . . . . . . .40 Euro
Dalış elbisesi . . . . .150 Euro
Denge yeleği . . . . .250 Euro
Regülatör . . . . . . .160 Euro
Ahtapot regülatör . . .90 Euro
Göstergeler . . . . . .150 Euro
Dalış tüpü . . . . . . .250 Euro

ÖZLEM EROĞLU

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Enerji vampirleri
 Her şey 3 yıl önce başlamıştı
 Yeşim taşı yapımı
 30'unda kutlanacak ne var?
 Eş bahane, amaç eğlence
 TülİN- TülOUT
 Çevik Kuvvet sokak çocuklarını yüzdürdü
 Bakkallardan tiyatrolu serzeniş
GÜLSE BİRSEL
'Altın Eşek' almışım, haberim yok!
Hava sıcak, ev yeni...
AYŞE TÜTER
Mısır unlu topkek
Yağı ısıtıp, soğan, kişniş, kırmızı...
Kıyasıya yarıştılar
Kıyasıya yarıştılar
Türkiye'nin en büyük binicilik müsabakalarından biri olan Atatürk...
Zenginler sevgililerini 'yonja'da buluyor
Zenginler sevgililerini 'yonja'da buluyor
Türkiye'nin ünlü ve zengin ailelerine mensup binlerce genç artık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.