kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Nükleer kargaşa
Nükleer kargaşa
İhtiyaç yokken varmış gibi gösteriyorlar
Dünyanın elektriğini harcıyorlar!
Nükleer Strateji Belgesi hazırlanıyor

Nükleercinin kozu: Yol bitti

Nükleer enerjiyi savunanların en büyük gerekçesi yerli kaynakların sonuna gelinmiş olması: 2020'de ithal enerji yüzde 80'i bulacak.

***

Nükleer kargaşa

1965'den bu yana, gelip geçen hükümetlerin çoğu nükleer santral kurmak için girişimde bulunsa da sonuca ulaşılamadı. Son girişimse Başbakan Tayyip Erdoğan'dan geldi Türkiye'nin enerji ihtiyacında dışa bağımlılığı azaltacağı düşünülen nükleer santral projesi için bir kez daha düğmeye basıldı. Gerçekten Türkiye'nin 'nükleer'den başka çaresi yok mu?.

Nükleer teknoloji, Avrupa Birliği yolundaki Türkiye için bu yolu kolaylaştıracak bir adım mı yoksa Türkiye'nin enerji ihtiyacı konusunda hızla artan dışa bağımlılığını engelleyecek bir yöntem mi henüz net değil. Ancak net olan bir şey var ki, o da nükleer santral projelerinin yeniden gündemde olması... Bugün dünyanın dört bir yanında 441 nükleer santral çalışıyor ve elektrik üretiyor. Bir taraftan bu sayı gün geçtikçe artarken, bir taraftan da bazı ülkeler nükleer santralların kapısına tek tek kilit vuruyor. Türkiye, tam da bu noktada bir nükleer santral kurulması için ilk adımları atmaya başlıyor. Hükümetin başlattığı nükleer santral projesi kapsamında Başbakan ve Enerji Bakanı'ndan sonraki tek isim olarak nitelendirilen Gül Göktepe'yle bu konuyu konuştuk. Atom Enerjisi Kurumu Başkan Danışmanı Göktepe "Türkiye nükleer teknolojiye girmekle çağ atlayacak" diyor ve kurulacak bir nükleer santralın getirisini şu sözlerle anlatıyor:

"İLERİDE ENERJİ İTHALİ KABUS GİBİ OLACAK"
"Nükleer teknoloji şu anda dünyanın en gelişmiş ve en yerleşmiş teknolojisi. Bir santral kuruyorsunuz, çok az miktarda yakıtla çok büyük enerji üretiyorsunuz. Çevrenin en önemli sorunu olan baca gazları olmaksınız, çevreye zarar vermeden sıfır emüsyonla enerji elde ediyorsunuz. Santralları kurduğunuz ve programları yaptığınız zaman orta dönemde ve uzun dönemde enerji maliyetlerinde istikrar sağlar. Türkiye'ye getireceği çok fazla artı var. Türkiye'de böyle müthiş bir teknolojiye girmenin hep başka tarafları tartışılıyor" diyor. Türkiye'nin enerji ihtiyacında dışa bağımlılığının geldiği noktayı 'korkunç' olarak nitelendiren Göktepe; "Bu gidişle 2020 yılında elektrik faturaları ödenemez halde olacak" diyerek ekliyor: "Enerji bağımlılığımız korkunç durumda. 2002 yılında enerji arzımızın yüzde 68'i; 2010 yılında yüzde 72'si; 2020'de yüzde 80'i ithal olacak. Bu kabus gibi. Milli gelir ne olursa olsun enerji faturasına paraları vereceksiniz ve borçlar artmaya devam edecek. İthalat bağımlılığı çok fazla."

"NÜKLEER KONUSUNDAKİ KORKULAR FAZLA ÜTOPİK"
Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Kadiroğlu ise "Türkiye'nin nükleerden başka çaresi yok" diyor. Ve nükleer enerjinin hiçbir dezavantajı olmadığını vurguluyor: "Benim mesleğim bu, net konuşabiliyorum. Birtakım bilmeyen kişiler hayaller, ütopik şeylerle gerçek dışı korkularla konuşuyor. Ama hiçbir tehlikesi, hiçbir negatif tarafı yok nükleerin. Nükleer aleyhtarları kabul etmiyor ama yerli kaynaklarımız bitmiş durumda. Belli bir süre sonra Türkiye'nin hidrolik potansiyeli tamamen kullanılmış olacak. Bu durumda bakıldığında Türkiye'nin başka hiçbir alternatifi yok. Türkiye'nin yaklaşık 10 bin megawatt civarında elektrik ihtiyacı var 2006'lardan başlamak üzere. Bunu da karşılamanın yolu ne doğalgaz üreticilerine parayı vermek, ne kömürü dışarıdan getirip Türkiye'de yakıp işletmek... Türkiye'nin nükleerden başka hiçbir seçeneği yok."

SONAT CANIDAR

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Büyük yarışta ikinci start
 Rafineride yangın
 Önce alkış sonra panik
 Alınan uçaklara pilot yok!
 Fokker'ların Türkiye karnesi çok kötü
SAVAŞ AY
Gelin birlikte savrulalım!..
Bir koyundan iki post...
REFİK DURBAŞ
Kazada "medya"ya düşen görev...
Zeynep Okan...
UMUR TALU
Nükleer sıkışma
"Hızlı tren, seferini başarıyla...
EMRE AKÖZ
Araya reklam girdi
Üç gün üst üste tam sayfa reklam...
ABD, İran'ı ikna etmesini istiyor
Başbakan Tayyip Erdoğan, bu haftaki İran gezisinde iki günlüğüne iç...
Arafat aleyhine tehlike çanları
Kendi seçtirdiği Filistinli Parlamenterler bile Arafat'a çatıyor ve;...
İkili oynuyorsun
İkili oynuyorsun
Başkan hariç, yönetim içinde beni istemeyen isimler var. Zaten...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.