kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Sarıgül olayı

Önümüzdeki günlerde medyanın ve siyaset çevrelerinin hayli uzunca sorun listesine bir madde daha eklenecek: Şişli'nin CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün başlattığı hareketin siyasal tanımını yapmak veya adını koymak...
Akla gelen olasılıkları sıralayalım:
* Yeni bir "Karaoğlan" hareketi mi? Hayır. Öyle olsa ilçe kongrelerinden başlayarak CHP'ye ağırlık koymanın planlarını yapması gerekirdi.
* Genel Başkan Deniz Baykal'a meydan okumak mı? Tam değil; çünkü bunun yolunun yine kongrelerden ve kurultaylardan geçtiğini bilecek kadar kıdemli (30 yıllık) bir siyasetçi.
* Peki yeni bir siyasal oluşum mu? Kesinlikle hayır, çünkü gerek ilk meydan sınavında, gerekse yol sohbetimizde, "Gençlik kollarından beri CHP'ye biriken borcunu ödemek istediğini", birçok kez tekrarladı ve bunu yazmamız beklentisini, dirseğiyle sık sık dürterek belli etti.
Sanırız, olaya proje gözüyle bakmak, yanıt bulmayı kolaylaştıracak. Şişli modelini Türkiye'ye uyarlamak ve Şişli'deki başarıyı (tüm partilerin tabanından oy alarak yüzde 70'le seçimi kazanmak) ülke genelinde tekrarlamak iddiasına dayanan bir proje bu.
Şişli'de nasıl kapı kapı dolaşıp oy istediyse, şimdi de kent kent dolaşıp "Özel bir çoğunluk" oluşturmayı hesaplıyor. Zira CHP'nin daracık tabanıyla amacına ulaşamayacağını görüyor.
İşte bu maratonun startını Sivas'ta verdi. (Sivas gözlemimiz: Havaalanında yüzlerce araçlık konvoy karşıladı. Mitingte diri ve heyecanlı bir topluluk vardı. Yol boyunca balkonlardan içten sevgi gösterileri geldi. Halkın miting yorgunu olduğu, siyasetin yaz tatiline girdiği dönemde, niyetini belli etmeyen, sadece ilçe belediye başkanı sıfatıyla yollara düşen bir CHP'li için iyi, hem de çok iyi bir başlangıç. Üstelik Sivas gibi CHP'nin 25 yıl önce elini ayağını çektiği bir yerde...
Sarıgül'ün çok hızlı koşması gerekiyor, çünkü ipi göğüslemek için kendine sadece 4 aylık süre tanıdı.
Sivas'tan sonra 31 Temmuz'da Erzurum var. Onu 7 Ağustos'ta Trabzon, 16 Ağustos'ta Hacıbektaş izleyecek. Daha sonra Batman, Şanlıurfa, Çorlu... Arada da 28 kente günübirlik nokta geziler yapılacak. Her kentte en az 15 sokak ev ev taranacak. Sarıgül buna "Halkı ilmik ilmik örmek" diyor.

Kime niyet, kime kısmet?

Ekim sonuna kadar sürecek bu gezilerde bir fırtına estirecek kadar taban enerjisi biriktirebilirse, sıra niyeti açıklamaya gelecek: CHP'yi teslim almak. Bu mutlaka genel başkanlık anlamına gelmiyor. Batı'daki gibi, genel başkan ile başbakan adayının ayrı kişiler olmasını kabul ettirirse, sorun yok. Ancak bu formül geri çevrilirse, güç denemesine de hazır olduğunu gizlemiyor:
"CHP kurultaylarından seçilecek genel başkanın biyografisinde artık muhalefette yaptıkları değil, başbakanlıktaki projeleri ve icraatları yazmalı."
Düğümün çözüleceği tarih neden Ekim sonu? Çünkü Sarıgül, gelecek yıl baskın seçim bekliyor. Ve kendisinin bu seçimde CHP'yi 1950'dan bu yana ilk kez tek başına iktidar yapabileceğini söylüyor.
Bu büyük iddiasına öyle inanıyor ki, iktidar hazırlıkları için bir düzine kadar proje üretim grubu oluşturdu. Bu grupların koordinatörü konumundaki "gizli beyin" ile tanıştık. Şöyle dedi:
"Bizim için işin en zor bölümü, CHP'deki mücadeleyi kazanmak. Ondan sonra Başbakanlığa giden yolu aşmak çocuk oyuncağı olacak"
Aşk ve ihtirasın büyük işlerin kanatları olduğu söylenir. Sarıgül'de ikisi de var. Bakalım kanatları onu gözünü diktiği ufuklara ulaştırabilecek mi?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Mostar'ın Anka Kuşu   / 23-07-2004
 Fırsat penceresi   / 22-07-2004
 Bir krizin perde arkası   / 21-07-2004
 Erdoğan'ın randevuları   / 20-07-2004
 Tavşan ve tazı   / 19-07-2004
 Şimdi tam zamanı   / 16-07-2004
 Sansasyonun bedeli   / 15-07-2004
 Türkmenler'in yas günü   / 14-07-2004
 İsrail denklemi   / 13-07-2004
 Sarıgül olayı   / 12-07-2004
REHA MUHTAR
"İpuçlarını kim yok etti?.."
Hızlı treni...
ERDAL ŞAFAK
Abdülhamit'in torunundan Lozan'a
Bugün 81'inci...
MANSUR FORUTAN
Hip'n Coke
Tamam, Mansur Forutan'ın sevdiği gruplardan...
MEHMET BARLAS
"Hızlı tren şovu"nun aktörleri istifa...
Millet sağolsun
Millet sağolsun
Onursal Başkan Melih Gökçek'in sözleri Türk futbolunun gittiği...
Yelkenler fora
Yelkenler fora
SABAH Deniz Kuvvetleri Kupası, dün İstanbul'da muhteşem bir startla...
Erdoğan 'istifa' lafına bile kızdı
Erdoğan, "İstifa edebilirim" diyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı...
Bakan Yıldırım: Makinist suçlu
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Pamukova Kültür Merkezi'nde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.