kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sokaktan gelip gazeteci oldular
Sokaktan gelip gazeteci oldular

Alican Soydemir ve Hayati Dinek, kaldıkları Ağaçlı Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde bir yıldan bu yana Yaşam' adlı bir gazete çıkarıyor. Çocuklar, her şeyini kendileri hazırladıkları gazeteleri aracılığıyla sigarayı bırakma yarışması düzenliyor.

Alican Soydemir ve Hayati Dinek, sokaklarda yaşayan yüzlerce çocuk gibi aile sevgisinden ve şefkatinden yıllarca uzak kalan iki çocuk. Birbirinden habersiz olan ve benzer bir kaderi paylaşan bu iki çocuğun yolları günün birinde aynı yerde kesişti. İki yıl önce Ağaçlı Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde tanışan Alican ve Hayati, bir gazete çıkarmaya ve seslerini bu şekilde duyurmaya karar verdi. Gün geçtikçe profesyonelleşen ve yaptıkları işten zevk almaya başlayan çocuklar, 'Yaşam' adını verdiklerini gazetelerini sekizinci sayısına ulaştırdılar. Büyük ilgi gören gazete, pek çok kamu kurum ve kuruluşunda ve ayrıca jandarma tarafından dağıtılıyor.

SOKAĞIN EN ZOR ÇOCUKLARINDANDI
18 yaşındaki Alican Soydemir, iki yıldır Ağaçlı Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde kalıyor. Anne babası ayrılan ve aile içi şiddete maruz kalan Alican, uzun yıllar sokaklarda kaldığını söylüyor. Ağabeyi de kendisi gibi sokaklarda yaşayan Alican, bir zamanlar sokağın en hırçın ve kontrolü en zor çocuğu olarak anılıyor. Alican, şimdi yurdun en sakin, en yardımsever ve en çalışkan çocuğu olarak gösteriliyor. Açık İlköğretim Okulu'nda okuyan Alican, gazete çıkarmaya nasıl karar verdiğini şöyle anlatıyor: "Bu gazetenin sahibi yurt çocukları. Bir gün otururken böyle bir fikir çıktı ve 24 Aralık 2002'de karar verdik. 10 Ocak 2003'te de deneme sayısı çıktı. Sınıfta bir panoya günlük haberleri asmaya başladık. Ardından hocalarımız, ben ve Hayati ilk sayıyı çıkardık". Sokak çocuklarının da iyi bir şeyler yapabileceğini göstermek istediklerini söyleyen Alican, "Daha çok kuruluşu tanıtıcı haberler yapıyoruz. Çevre haberleri ve yurt tarafından düzenlenen gezilere yer veriyoruz. İçinde bilgi olan her şey oluyor. Çünkü çocukların okumasalar da bazı konular hakkında bilgi sahibi olmasını istiyoruz" diye konuşuyor. İlk başlarda gazetenin sadece kuruluş içinde dağıtıldığını söyleyen Alican, artık tüm sivil toplum kuruluşlarına dağıtım yapıldığını söylüyor: "Ayrıca izin çıktı. Valilikte de dağıtılıyor. Jandarma ile işbirliği yapıyoruz. Bize belli konularda fotoğraf gönderiyorlar. Şu anda çevre kirliliği ile ilgili kampanya başlattık. Gazetemizi tüm ilçeye dağıtacağız".

HEM MUHABİR HEM ŞEF
Gazetenin diğer muhabiri 18 yaşındaki Hayati Dinek ise, üç yıldır burada kalıyor. Babası tarafından bakılmadığı için Adapazarı'nda sokaklarda ve yurtlarda kalan Hayati, sokakta zorlu yıllar geçiren çocuklardan. Merkezde kaldığından beri hızla iyileşen Hayati, gazetenin dışında gümüş atölyesinde usta eğitici olarak çalışıyor. Merkez tarafından kendilerine verilen dijital fotoğraf makinesi ile fotoğraf çektiklerini anlatan Hayati, "Sayfa düzenini ve mizanpajı da kendimiz yapıyoruz. İleride daha da ustalaşmak istiyoruz. Arkadaşlarımızdan da haber konusunda yardım alıyoruz. Ayrıca bir internet sitesi hazırladık. Adresimiz ise: yasamagacli2004@Turkiye.net" diyor.

Zeynep İŞMAN / MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Avşar, emektar sinemacılara yardım edecek
 Hakaret edilmemiş
 İnternet aşk kaynıyor
 Terazi ve Akrepler çabuk hastalanır, Yay sağlamdır
 Tarihi medrese sanat eğitimi
 atv yeni sezona sıkı giriyor
 Değişen tarzlara karşı değişmeyen alışkanlıklar
 Kervan'da 3 al 2 öde!
 Evinizde olay yaratacak!
 Bambu modellerle bambaşka mekanlar
 Dingin, sade ve seçkin
 Bu makine her şeyi düşünür
 Tanrısal iksir
 Kedikadın'la Robot rekabeti başlıyor
 Puanlı ve hediyeli alışveriş start aldı
 Çorum'da leblebicilik ölüyor
AYŞE TÜTER
Köstebek
Hazır pasta kekinin bir parçasını servis...
Stresten arınıp kapkaçtan korunmanın yolu: Aikido
Stresten arınıp kapkaçtan korunmanın yolu: Aikido
Hem günün stresinden arınıp, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek, hem...
Göz sağlığınız bol meyve istiyor
Göz sağlığınız bol meyve istiyor
Erken yaşlardan itibaren bol meyve yemek, ileri yaşlarda görme...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.