kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Düşük karbonhidrat yiyip iki haftada incelin
Uygun besini seçmeli
Kurallar

Uygun besini seçmeli

Glisemik indeks nedir?

Glisemik İndeks, kan şekerini uzun süre düşük düzeyde tutan besin indeksi anlamına gelir. Sağlıklı beslenmede esas, besinlerin glisemik indeks değeri 70'in altında olanları tüketmektir. Bunun üzerindekiler sağlığı olumsuz etkileyip, kilo almaya sebep oluyor. Gerek zayıflama diyeti, gerek sağlıklı beslenme olsun, amaç uygun karbonhidrat kaynağını seçerek besinleri tüketmektir. Çünkü karbonhidratlar, sadece tahıl grubunda bulunmaz. Kuru baklagiller, sebze ve meyveler de karbonhidrat içerir. Burada amaç, aynı karbonhidrat içeriği olan besinlerin birbirlerine üstün olanlarını seçmektir. Glisemik indeks, beyaz ekmek ve glikoz referans alınarak değerlendirilir. Bu besinlerin glisemik indeksleri 100 olup, sağlıklı beslenme ve zayıflama diyetlerinde önerilmez. Ayrıca besinlerin pişirilme şekli, nişasta içeriği, protein ve yağ içeriği, lif içeriği, hazırlama şekli glisemik indeksi etkiler.
Pişirme şekli: Örneğin karbonhidrat içeriği yüksek olan patatesi haşlarken oluşan glisemik, fırınlanmış patatese göre daha yüksektir. Bu nedenle besinleri fırınlayarak tüketmek doğru olacaktır.
Nişasta içeriği: Kurubaklagiller, pirinç, makarna, kuskus, muz, ekmek yüksek oranda nişasta içerirler ve glisemik indeksleri düşüktür.
Lif içeriği: Besinin posa içeriği arttıkça sindirimi gecikir ve glisemik yanıtı da düşük olur. Kepekli besinlerin saflaştırılmış besinlere oranla glisemik indeksleri düşüktür. Örneğin, kepekli ekmek, pirinç, spagetti ile kuru fasulye, mercimek, nohut, soya fasulyesi, iç bakla, elma, greyfurt, portakal ve şeftali.
Hazırlama şekli: Besinleri parçacıklar halinde, püre yaparak, sularını çıkararak tüketmek glisemik yanıtı artırır. Meyveleri suyu yerine bütün olarak tüketmek kolay kilo vermenize yardımcı olur.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Robotla By-pass İki Günde Ayağa Kaldırıyor
 Hafızanızı 'hafıza El Kitabı' İle Geliştirin
 Düşük Karbonhidrat Yiyip İki Haftada İncelin
 Afrodit'in Nimetleri
 Türkler'e Özel Beslenme Rehberi
 Kocam Hepatit B Taşıyıcısı...
 "göz"e Giren Kanun Tartışma Yarattı
 Bunlar Cinsel İsteği Öldürüyor
 Faydalı Bilgiler
 Sonu Gelmeyen Çıbanlar Çıkıyor
 Türkiye'nin Gastrit Haritası Çıkarılıyor
 Guatr Testi Yaptırmadan Zayıflama Diyetine Girmeyin
 Faydalı Bilgiler
 Annemde "paget" Varmış
Sezen, Emel'i fena ağlattı
Sezen, Emel'i fena ağlattı
Emel, Sezen şarkılarından oluşan bir albüm hazırladı. Stüdyoda...
Mercan Dede 'Su'yu buldu
Mercan Dede 'Su'yu buldu
Balkan ve Akdeniz ezgilerinden İran ve Hintli seslere uzanan geniş...
Kurtar beni deli gönül
Kurtar beni deli gönül
Biraz erken görüşecektik ama Ebru Destan çoktan kuaförde işini...
Ünlü mankenler bile kıskanacak
Ünlü mankenler bile kıskanacak
Dünyaca ünlü şarkıcı Salvatore Adamo'nun kızı Amelie Adamo ile Süzer...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.