kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Borsa Fonu, yatırımcının hakkını da savunursa başarılı olur

Ancak devrim yapılırsa kurtulacağını savunduğumuz borsada yeni ve ciddi adımlar da atılmıyor değil. Kurumsal Yatırımcılar Derneği'nin öncülüğünde ve tüm aracı kuruluşların iştirakiyle kurulan Borsa Fonu, İMKB-30 hisselerine yatırım yapacak ve 100 trilyon liralık fon bütün banka şubelerinden satılacak.
Son bir haftada "Borsada devrim lazım" başlığıyla sunduğumuz öneriler yanında sermaye piyasasına katkı yapacak iyi bir girişimin başlangıcı. Sonucunun da iyi getirilmesi için, bu fonun iyi pazarlanması, iyi yönetilmesi spekülatif amaçlar için kullanılmaması ve asıl önemlisi şirketlerde yatırımcıların haklarını korumakta bir araç olarak kullanılması ile mümkün.
Yatırımcıları yanıltan, zamanında kamuoyunu bilgilendirmeyen, yanlış bilgilendiren, küçük yatırımcıların haklarını teslim etmeyen şirketler ve bu şirketlerin patronlarına karşı Borsa Fonu tazminat davaları açmalı. Bu davalar öncü olur, geriden gelen kişisel yatırımcıların haklarını almalarını kolaylaştırır.
Eğer aracı kuruluşlar bu işin esnaflığını yapmaya devam etmek istiyorlarsa, Borsa Fonu'nu bu yönde kullanmalarında yarar var.
Semt pazarı bile korur- Bu konuda ikinci bir adımı Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) atmalı: "Madem ki devrim için mücadeleye hazırlar BORYAD Başkanı Ali Bahçıvan geçen haftaki yazılarımız üzerine gönderdiği mektupta yatırımcı mağduriyetine dikkat çekmiş ve "Halkın gözünde borsanın, üçkağıtçıların kamp kurduğu bir kumarhane gibi görünmeye başladığını" vurgulamış. Bahçıvan şöyle demiş:
"Borsa adı üstünde bir pazardır bugün mahalle aralarında kurulan semt pazarlarında bile pazar esnafı kapkaççılara, yankesicilere karşı kendi önlemini alarak müşterisini korur, hırsızlık arttığı zaman isyan eder ve suçluları yakalatır. Asla ve asla hırsızlarla işbirliği yapmaz. Bizim pazarımızın esnafı ise aracı kurumlar ve bankalardır. Bu borsada binlerce yatırımcı soyulurken seslerini çıkarmayanlar artık gerçek müşterinin azaldığını ve pazara hırsızlardan başka kimsenin uğramadığını söylüyorlar. Geç de olsa uyananlar, seslerini çıkarmaya artık korkmamalıdır. Biz borsanın kabul etmekte zorlandığı haklı ve isyankar evladı (BORYAD) olarak onların sorunlarını da Ankara'ya taşımaya hazırız ama devrim sonrası borsada yatırımcının yolunacak bir kaz gibi değil, itibarlı ve vatansever bir müşteri olarak görülmesini istiyoruz.
İkinci adım- Bu görüşü savunan bir gönüllü dernekten şimdi benim beklentim kurumsal yatırımcılar derneği gibi, elini taşın altına sokması, bir fon oluşturmasıdır. Bu fonla halka arzlara iştirak etmesi, bu hisselerdeki mevzuat dışı olayları dava etmektir.
Yatırımcı haklarını korumalıdır, fonun büyük olması da gerekmiyor. Sadece dava açacak, genel kurula katılacak ve azınlık haklarını kullanacak bir paya sahip olsun yeter. Hukukçularıyla bu işin üstesinden çok rahat gelebilir.
Demirbank örneği- Batan Demirbank hisselerine Fon "Temettü hakları hariç" kaydıyla el koymuştur. Küçük hissedarlar mağdur büyük hissedar bankanın patronu Halit Cıngıllıoğlu ise mahkemede bankasını geri alma hakkını kazandı. Ama bunu fiiliyata dökmedi. BDDK ile anlaşma yoluna gitti hatta aynı gün Cıngıllıoğlu temettü hakları için Demirbank'ın yurtdışı iştiraklerini satın alma hakkını elde ettiğini duymuştum. Nitekim bu bankanın iştiraki olan Hollanda Demirhalkbank'ı satın aldı.
Devrim için herkesin yapabileceği birşeyler mutlaka vardır. Bunlar yapılmazsa piyasa katılımcılarının tümü kaybedecek, eyleme geçirilirse herkes kazanacak çünkü ortada alınacak bir hakları var.
Sonuç- "Ben arayım diyorsun ama balın var mıdır?" Pir Sultan Abdal

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Parlak bir yarım yıl daha   / 05-07-2004
 Büyümede madalyonun öteki yüzü   / 02-07-2004
 İşsize çare olmayan büyümeden istihdam yaratan büyümeye doğru   / 01-07-2004
 Sermaye piyasasında devrimin önemi   / 30-06-2004
 Borsa Fonu, yatırımcının hakkını da savunursa başarılı olur   / 29-06-2004
 Yeni düzen kuramamış borsayı kurtarmaya AB heyecanı yeter mi?   / 28-06-2004
 Borsa devrimi, yatırımcıların yanısıra IMF'yi, programı ve işsizi de kurtarır   / 25-06-2004
 Virmanı kısıtlama, manipülasyonu azaltır   / 24-06-2004
 Borsa kazandırmalı ki, kazansın   / 23-06-2004
 Devrim için önce zihniyet değişmeli   / 22-06-2004
İLKER SARIER
Çok "matrah" bir durum!
Gece servisinden sevgili...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
İşin düğümü yılın sonunda
Mali piyasalar yılın ikinci...
SERVET YILDIRIM
Faiz indirimi için erken
Beklenildiği gibi enflasyon...
KAHRAMANLAR gibi karşılandılar
Yunanistan sabaha kadar kupa sarhoşluğu yaşadı. Şampanyalar...
Azrail denizde nöbette
Mudanya'da 18 yaşındaki Özlem denize düşen kardeşini kurtarmak için...
IMKB
E: 18,555 D:% 0.75
DOLAR
S: 1,439,000 D:% -0.96
EURO
S: 1,768,000 D:% -1.06
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.