kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
  » Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tüm dünya Türkiye'yi izledi
Tüm dünya Türkiye'yi izledi
Antalya etabını çok beğeniyorum devam edin
SERKAN YAZICI'NIN BÜYÜK BAŞARISI
Etaplar Zorlu Geçti
Servis Alanlarında Ne Oldu?

Dünya Bizi İzledi

Antalya, Dünya Ralli Şampiyonası'nın 7'nci etabına evsahipliği yaptı. Onbinlerce kişinin izlediği yarışta birinciliği Citroen pilotu Sebastian Loeb aldı. Peugeot pilotu Grönholm ikinci, Subaru'dan Solberg üçüncü oldu. Serkan Yazıcı Ford Focus'yla ilk ona girme başarısını gösteren tek Türk oldu. Ülkemiz tek bir yarışla milyonlarca dolarlık reklam yaptı.

***

Tüm dünya Türkiye'yi izledi

Dünya Ralli Şampiyonası'nın 7'nci yarışı Antalya'da koşuldu. Citroen pilotu Sebastian Loeb ipi göğüslerken, Peugeot'dan Granholm ikinci, Subaru'dan Solberg üçüncü oldu Antalya’nın zorlu dağ parkurlarında geçen yarışa ilgi büyüktü. Tüm dünyanın izlediği Rally of Turkey’den takımlar ve pilotlar memnun ayrıldı. Ülkemiz, tek bir yarışla milyonlarca dolarlık reklam yaptı.
Dünya Ralli Şampiyonası geldi geliyor derken ikincisini geride bıraktık bile. Şimdi yarış severlere gelecek sezonu beklemek kalıyor. Ancak yine dört gün boyunca bazen dağlarda, bazen seyirci özel etaplarında Kemer civarında bu heyecana tanık olduk. Yarış, Akdeniz Üniversitesi kampüsünde gerçekten zekice hazırlanmış bir seyirci özel etabı ile başladı. 18 milyon liralık biletle girilen toprak zeminli özel etap bir gün önce yağan yağmura rağmen dopdoluydu. Akşam üstü güneş zaman zaman buluta girse de, yarış için olumlu bir hava vardı. Ancak ikinci gün Kemer Dağları'na çıkan pilotlar bu yarışın gerçek yüzü ile karşılaşmış oldu. Gerçi yarışın başlamasına bir gün kala bu toz ve taş bulutundan paylarını, Shakedown etabı ile WRC ve yarışacakları otomobil ile geçerek almışlardı ama yarış anında durum çok farklı oluyor. Gün gün yarıştan bahsetmeden önce genel olarak yarış havasından bahsetmekte fayda var. Ülkemiz için yüksek kalan fiyatlar ve özellikle Antalya içerisindeki yetersiz tanıtım, özellikle ikinci gün geçilen seyirci özel etabının neredeyse seyircisiz geçilmesine neden oldu. Ayrıca basın akreditasyonu konusunda yaşanan güçlükler biz gazetecilere zor anlar yaşattıysa da fotoğraf makinenizi alıp, etaba gidip WRC beklerken zevkten titiremek herşeyi o an için affettirdi. İşin FIA'ya düşen kısmı neredeyse sorunsuz atlatıldı. Etap güvenliği tam olarak dünya standartlarında idi. Federasyondan Metin Çeker ise adeta tek başına mucizeler yaratıp 3 ay Kemer dağlarını arşınlayarak nefis etaplar çıkarmıştı.

Pilotlar memnun kaldı
Başta Petter Solberg olmak üzere konuştuğum Marcus Grönholm'de etapları ve sportif anlamda bu yarışı çok beğendiler. Zıplamalar, ağır su geçişleri ve sorunsuz güvenliği ile bu yarış gerçekten başarılı idi. Seyirci azlığı ise önemli bir handikaptı. Yarışa baktığımızda, ilk günün en önemli zaman kaybı Ford pilotu Markko Martin'in olmuştu. Günün ilk iki etabında yanlış lastik seçimi nedeniyle sorunlar yaşayan pilot, 5. etaptaki su geçişinin ardından arkaya yerleştirilmiş olan Krankşaft sensörünün neredeyse tamamen kırılması ile 45 dakika kaybetti. Martin, cep telefonu aracılığı ile ulaştığı serviste ön fardan çektiği bir kablo ile devam edebildi yoluna. Martin ilk etapta Sainz'ın biraz önünde birinci olmuştu ama artık bu birinciliği tarihe karışmıştı. Seyirci özel etabındaki ilk kayıp ise Hyundai Motorsports adına yarışan Murat Akdilek oldu. İlk etap olan Seyirci özel Etabı'nda otomobilinin kontrolünü kaybeden Akdilek otomobili ile kaza yaparak Hyundai Accent WRC'sini etap kenarına yan yatırdı ve yarışa veda etti. Hyundai Assan Motorsports'un ikinci pilotu ise elektrik arızası sebebiyle ilk gün yarışa veda etti. Volkan Işık da etapta fren ve direksiyon sorunu yaşayınca ciddi zaman kaybetti. Ford Rally Team Turkey adına yarışan Serkan Yazıcı hem hızı hem de WRC kullanmasının getirdiği avantajlar ile yarışı 9. bitirerek ilk 10'da derece kaydedebilen tek Türk pilot oldu. Hatta ikinci gün turbosu bozulan Mitsubishi takımı pilotu Galli'ye GPS üzerinden mesaj gönderilip Serkan'a yol vermesi ve Galli'nin Akropolis'te yaşadığı kazanın benzerini yaşamaması sağlandı.

Junior WRC'de rekabet
İlk gün Sebastian Loeb'in üstünlüğü ve Marcus Grönholm ve Petter Solberg/in sıkı takibi ile sona erdi. İkinci gün listede önemli bir değişiklik yoktu. Renault Pilotu Ethem Genim lastiği patlayınca aynı takımdan Burak Çukurova'ya geçildi. Ancak pilotlarımızın, Junior WRC olarak adlandırılan kategoride yarışan ve kotor gücü daha düşük olan Suzuki Ignis marka iki çeker ve görsel özellikleri dolayısı ile yarış dinamiklerinden çok uzak otomobillere göre kötü bir zaman çıkarmaları da gözden kaçmadı. Herkesin aklında "Eğer Volkan Işık WRC kullansa ne olurdu?" sorusu vardı. Yarışın en sert etapları ise ikinci gününde toplanmıştı. Korkulan olmadı ve Serkan Yazıcı sadece 2 lastik patlattı ve yarış dışı kalmadı. Üstelik yeri rahattı. 3. güne girildiğinde Petter Solberg'in artık önünde yer alan pilotlar ile arasında olan fark azalmak yerine artıyordu. Bunda yarışın ikinci gün, yarıştan önca yağan yağmurların doldurduğu bir çukurdan fırlayıp oradaki bir ağaca çarpmasının da payı büyüktü. Yunanistan ve Kıbrıs Rallileri'nden daha hızlı otomobil kullandığını düşünen pilot bir türlü istediği hız ulaşamadı. Ancak 3. gün Marcus Grönholm'ün başına gelen ilginç kaza ona bir anda ikincilik ümidi verdi. Peugeot pilotu yarışın son gününde otomobiline alttan giren bir cisim nedeniyle yaralanan Co-pilotu yüzünden zor anlar yaşadı. Sonuç olarak İkinci Rally Of Turkey'i Citroen pilotu Sebastian Loeb kazanırken şampiyonadaki yerini de sağlamlaştırdı. Grönholm ikinci olurken Solberg ise üçüncü sırada tamamladı yarışı.
DİĞER OTOMOBİL DÜNYASI HABERLERİ
 Akıllı anahtar sarhoş sürücüyü durduracak
 Honda Jazz çarpışma testini geçti
 İsmini İtalyan müziğinden alan Nissan
 Porsche'den iki yeni model birden
 Beş yılda her 10 otodan 4'ü dizel motorlu olacak
 Yeni Daily ile pazar liderliğini hedefliyor
 Temsa 50 bininci aracını banttan indirdi
 Hükümet AB'ye odaklandı otomotiv 'üvey evlat' kaldı
 Volvo, Türkiye'de 10'uncu yılını kutladı
 Fiat'ın prensi Jaki dedesini aratmayacak
 Louis Vuitton çantadan önce otomobil tasarladı!
 İspanyol ateşi içinizi ısıtacak
 Ford'da 27 ülke Sami Bey'e emanet edildi
 260 beygirlik Volvo S60 sonbaharda Türkiye yollarında
 En hızlı Türkiye reklamı start alıyor
 Peugeot 307 SW'ya 1.6 dizel dopingi
 Ralf ölümden döndü ilk kez bir Japon pilot podyuma çıktı
 Oto perdesi yüzbinlerce hayatı kurtaracak
 DaimlerChrysler işçi çıkartıyor
    Otomobil Yazarları
  » Otomobil Dünyası
    Oto Finans
Bir başarı öyküsü
Bir başarı öyküsü
Şampiyonluğun arkasında Rehhagel yatıyor. Bir de yurtdışına giden...
Bir kaos hikayesi
Bir kaos hikayesi
Futbolumuz kaosun içinde... Hem Federasyon hem de Merkez Hakem Kurulu...
Elçiler DEP'lileri uyardı
Elçiler DEP'lileri uyardı
Eski DEP'lilerin yemeğine 9 ülke büyükelçisi katıldı. Gül'ün...
CIA tartışması CHP'yi karıştırdı
CIA tartışması CHP'yi karıştırdı
Baykal'ın muhalefeti CIA ile işbirliği yapmakla suçlamasına sert...
Meşaleyi, 'yeni enerji mucidi' taşıyacak
Meşaleyi, 'yeni enerji mucidi' taşıyacak
ABD Savunma ve Enerji bakanlıklarının ortak projesiyle dünyanın en...
Olimpiyat ateşi İstanbul'da
Olimpiyat ateşi İstanbul'da
Atina 2004 Olimpiyat Meşalesi Koşusu'nun İstanbul etabı bugün...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.