kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mudurnu'da Lale Devri bitti
Mudurnu'da Lale Devri bitti
Mudurnu ilçesi çökme noktasında
Çözüm şirketin faaliyete geçmesi
Sadece işçiler değil herkes etkileniyor
Nüfus işsizlik ve göç nedeniyle azalıyor

Mudurnu'da Lale Devri bitti

Bir zamanlar binlerce kişiye iş sağlayan, trilyonlarca liralık ciro yaratan Mudurnu Tavukçuluk batınca koca bir ilçe de sessizliğe gömüldü. Nüfus giderek azalırken Mudurnu ve köyleri umutsuz biçimde fabrikanın yeniden açılmasını bekliyor
Bolu'nun Mudurnu İlçesi'nde kurulan Mudurnu Tavukçuluk bir zamanlar kendisiyle birlikte bu küçük ilçeyi de adeta şahlandırmıştı. Sadece fabrikada 2 bin kişi çalışıyor, bir bu kadar kişi de anlaşmalı kümes işletmesi yapıyordu. Mudurnu Tavukçuluk 2 bin kişiye ödediği ücretlerle ve kümesçilere verdiği paralarla Mudurnu'ya büyük bir satınalma gücü sağlıyor, aynı zamanda kullandığı hammadde ile şehirde de ticareti geliştiriyordu. Gerek çalışanlar, gerek besiciler gerekse esnafın elde ettiği gelir elden ele sürekli bir büyüme modeli oluşturdu. Ortaya çıkan refah başta Mudurnu merkez olmak üzere yakın köylere, diğer ilçe ve kasabalara hatta yakındaki illere kadar doğrudan etki etti. Ancak 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz tüm bu olumlu gelişmeleri bir çırpıda yok etti. İlk aşamada fabrikada çalışan 2 bine yakın kişi işlerini ve ücretlerini kaybetti. Yine kendi kurdukları kümeslerde Mudurnu için piliç yetiştiren besicilerin kümesleri boş kaldı. Mudurnu'da kiminle konuşsanız krizin dalga dalga yayılan etkisini görüyorsunuz. 60 yaşındaki Mustafa Yerlikaya eskiden 3'ü kendisinin 1'i de oğlunun olmak üzere 4 kamyonları olduğunu, kamyonlarla Mudurnu Tavukçuluk'un fabrikasına yem taşıdıklarını anlatıyor ve "En azından herkes günde bir sefer yapardı. Aylık gelirimiz 1-1.5 milyar lirayı bulurdu. Kendi kümesimiz de vardı" diyor. Borçlar nedeniyle elde ne varsa sattıklarını kaydeden Yerlikaya "Bir ineğim bile kalmadı" diyor. Ömer Büyükarmutçu ilçenin kuyumcusu. Mesleği gereği hesap kitap adamı olan Büyükarmutçu eline aldığı hesap makinesiyle başlıyor anlatmaya: "2 bin 280 kişi çalışıyordu. Asgari ücretten hesaplarsan 23 milyar lira yapar günlük. Günde 150 bin tavuk kesiliyordu. Tavuk başına 500 bin liradan yapar 75 milyar lira. Sadece bu ikisi günlük 100 milyar. Kasasında her gün 100 milyar lirayı çeviren bir ilçede bu kaynak kurursa bundan etkilenmemek mümkün değil."

UMUT ŞİRKETİN AÇILMASI
Mudurnu Tavukçuluk'un kepenklerini kapatmasının ardından kendi işlerinin yarıdan fazla düştüğünü kaydeden Büyükarmutçu gözle görülür etkileri şöyle sıralıyor: "Bakın eskiden Mudurnu'da ev bulmak imkansızdı. İki göz evin kirası 300- 350 milyona çıkmıştı. Şimdi pek çok ev boş duruyor." Eskiden şu andakinin 2-3 katı iş yaptığını ifade eden ayakkabıcı Mehmet Özekmekçi artık çoğunlukla veresiye satış yaptığını ama onların da ödenmediğini vurguluyor. Bu şekilde dayanmasının pek zor olduğunu kaydeden Özekmekçi "Hep Mudurnu Tavukçuluk'un açılacağı ve eski günlerin geri geleceğini ümit ediyoruz" diyor. 38 yaşındaki Adil Işık da Mudurnu mağdurlarından. Fabrikada hem işçi olarak çalışan Işık hem de kendi kümesinde anlaşmalı tavuk üreticiliği yaptığını söylüyor. Daha önceleri çiftçilik yaparak geçimini sağladığını dile getiren Işık şunları anlatıyor: "Fabrika kurulunca önce işçi olarak çalışmaya başladım. Daha sonra devlet kredisinden de yararlanarak kümes yaptım. Mudurnu bu işin cazip olduğunu bana gösterdi. Şimdi her ikisini de kaybettim. 2 yıldır iş arıyorum. İşlerim batınca ailemi köye götürmek zorunda kaldım. Faizsiz 10 milyarın üzerinde alacağım var.Çavuşdere Köyü'nde toplam 35 hane var ve 30'a yakın kişi başka şehirlere iş aramaya gitti. Hacımusalar Köyü'nde 30 yaşın üzerinde 30'dan fazla genç var. İş ve para yokluğundan evlenemiyorlar." Mehmet Ateşalp saatçi ama aynı zamanda ilçenin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı. "Kriz bütün Türkiye'de oldu ama burada Mudurnu Tavukçuluk nedeniyle çok daha büyük hasar yarattı" diyen Ateşalp ilçedeki küçük esnafın buna dayanamadığını belirtiyor. Duvarda asılı fotoğrafı işaret eden Ateşalp şöyle devam ediyor: "O zamanlar Mudurnu'nun Orta Çarşı'sında iğne atsan yere düşmezdi. Cuma günleri tüm esnaf sağlı sollu sokağa dizilir dua ederdi. Şimdi Orta Çarşı'da sessizlik hakim. Dükkanların yarısı boşaldı. Kapatan kapatana."

Nevzat Atal

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Sinema dünyası 'Baba'sız kaldı
 Hacker'lık sanatının incelikleri
 Etkileyici caz yorumları
 Sınır tanımayan eğlence başlıyor
 Antik gemiyle 3500 yıl öncesine yelken açıyorlar
 Başardıklarım bir rüya gibiydi
 Çeşme bu sezon tam tadında
 Uma Thurman: 'İnanılmaz bir enerjim var'
 Seksi yıldızdan enerji tavsiyeleri
 Galata Köprüsü tiyatrocuları bekliyor
 Kültürel farklılıklar tuvallere taşınıyor
 Kadınların beden ve ruhlarına dönük kamera
 Baştan çıkarıcı bir tatil
 Şehir otellerinde romantik geceler
 Şimdi parti zamanı
 Tüketicinin el kitabı
 Kredi kartı nasıl kullanılmalı?
 İyi ki varsın babacığım
 Quentin Tarantino Ben her şeyden önce bir sinema delisiyim
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Cinsellik ateş, aşk alev midir?
Bundan birkaç yıl önce...
Sarayda lüfer balığı dolması
Ev sahibi kim olursa olsun; yöneticisi, aşçısı, teşkilatı her kimse bile;...
Şimdi dondurmanın tam zamanı
Eskiden dondurma, küçüklere deniz mevsimi başladıktan sonra yemelerine izin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.