kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savaşan kadının öyküsü
Savaşan kadının öyküsü
Ustalardan İngilizce alıntılar

Savaşan kadının öyküsü

Mehmet Altan 'Bir Gecelik Aşklar Nereye Gider'de bu defa günlük hayatı yazdı. Beş yazarın birlikte yazdığı roman 'Beşpeşe' ve 'Ustalardan İngilizce Alıntılar' haftanın öne çıkan kitapları
Yazmak, sözcüklerin sınırlarını zorlamak, onlara anlamsal ve soyut boyutlar kazandırmaktır. Türk edebiyatı tuhaf bir anlayış döneminden geçiyor. Türkiye'deki genç yazarların en temel özelliklerinden biri, bizi şaşırtmamaları. Örneğin sanatın doğuşundan beri var olan "En ufak bir başarı elde eden genç sanatçı kendini dahi zanneder" kuralı hala geçerli. Yayınevleri genç bir yazar bulup parlatmak konusunda istekliler. Bu özünde çok olumlu bir istek. Ama hiçbir özelliği olmayan birtakım genç yazarların "büyük umutlar vaat eden genç yazar", "usta yazar", "çığır açıcı yazar" gibi sıfatlarla sunulması okurda hayal kırıklığına yol açabiliyor. Kimse "Günümüz Türkiye'sini nasıl orijinal roman teknikleriyle edebiyata yansıtırım" gibi bir dertte değil, herkesin öncelikli derdi ne kadar zeki, farklı ve edebi olduğunu kanıtlamak. Yaşça genç olan yazarların büyük bölümünün beyin olarak yaşlı olmaları da dikkat çekiyor. Hem derinlikli hem de gerçekten modern olan genç bir yazara günün birinde rastlayıp rastlayamayacağımız ise kafaları kurcalayan bir soru.

ÜNİVERSİTE VE AİLE
İş Bankası Kültür Yayınları'nın, ülkemizin önde gelen bilim, kültür, sanat insanlarının yaşam serüvenlerini konu alan "Nehir Söyleşi" dizisi kapsamında Mayıs ayında okurlarla buluşan "Güneş Umuttan Şimdi Doğar/ Türkan Saylan Kitabı" okurlardan gelen yoğun ilgi üzerine ikinci baskısını yapıyor. Kitap, yayınlandığı tarihten bugüne dek 20 gün içinde 5000 adet satışa ulaştı. Yazar Mehmet Zaman Saçlıoğlu' nun Türkan Saylan ile gerçekleştirdiği "Nehir-Söyleşi" insanüstü çalışma temposuyla çağdaşlaşma, demokrasi, kadın ve insanlık hakları için didinen bir aydının portresini, özel yaşamını, sevinçlerini, düşlerini, umutlarını sunuyor okurlara. Saylan'ın albümünden seçilen fotoğraflar ise neredeyse yetmiş yıllık bir yaşam öyküsünden önemli kesitleri yansıtıyor. "Güneş Umuttan Şimdi Doğar/ Türkan Saylan Kitabı" dört ana eksen üzerinde ilerliyor: Tıp, üniversite, aile ve toplumsal çalışmalar. Bu dört eksen, birbirine geçişler yaparak Saylan'ın yaşamını örüyor. Kitabı kaleme alan Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Türkan Saylan'ı şu sözlerle anlatıyor: "Eski bir söylence, Tanrı'nın otuz altı iyi insanın yüzü suyu hürmetine dünyayı yok etmekten vazgeçtiğini anlatır. Bu bir masaldır ama, dünyanın yaşanabilir bir yer olmayı erdemler sayesinde sürdürdüğü, gerçektir. Doğruluk, adalet, merhamet, iyilik, vefa, incelik, çalışkanlık, özveri gibi değerlerle karşılaştığınızda gözümüzün ışıyıp, içimizin ısınması, unutmaya başladığımız insani özümüzle karşılaştığımızı fark etmemizden kaynaklanıyor olmasın sakın? Ya bu değerlerin hepsini birden bir insanda bulmak? İşte bu mucizedir ve bu yüzden de seyrek görünür. Türkan Saylan seyrek bulunan bu tür insanlardandır işte..." "Bir Gecelik Aşklar Nereye Gider", Mehmet Altan'ın edebi yazılarından seçmeleri içeren yeni kitabı. Bu kitap Can Yayınlarından yayımlandı. 90'lı yıllarda ortaya attığı İkinci Cumhuriyet kavramıyla büyük tartışmalar yaratmış ve gazetelerin en çok okunan köşe yazarlarından biri olmuştu. "Bir Gecelik Aşklar Nereye Gider"de Altan siyasetin soğuk alanından biraz da olsa uzaklaşarak sanatın, edebiyatın ve insanlık hallerimizin dünyasına bir yolculuk gerçekleştiriyor. Altan'a göre, kendimize bu alanlarla ilgili olarak da sorular sormak ve bu soruların yanıtlarını hep birlikte aramak zorundayız; hangimiz bir aşk şiirini ezbere biliyoruz? Beş yazar, Murathan Mungan, Faruk Ulay, Elif Şafak, Celil Oker ve Pınar Kür, birbirlerinin ardından, birinin bıraktığı yerden bir sonraki devam ederek bir roman yazdılar. Romanın adı Beşpeşe. Kitapçılarda yerini çoktan aldı. Böyle bir kitap yapma fikri tasarımcı Bülent Erkmen'e ait. 2002 yılında Murathan Mungan ile başlatılan proje, geçtiğimiz aylarda Pınar Kür'ün romanın finalini yazmasıyla tamamlandı ve Erkmen tarafından kitaplaştırıldı.

Sayım Çınar

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Türkeş'in emaneti Asena
 Gay değilim aşkı gizli yaşamayı seviyorum
 Alman Ordusu'nda bir Türk binbaşı
 Avrupa'yı güzelleştiriyor
 Kazanamazsanız taksi şoförü derler
 Şimdi tespih çok moda
 Haftanın Kitapları
 Tek bir biletle Avrupa'yı devr-i alem
 Tuvalet teftişi Doğu'da sürüyor
 Yunanistan'ın genç divası İstanbul'u coşturacak
 Şiddete karşı kırk bin euro'luk destek
 İznik çinili kolyeler takmışlardı
 Adalar'da şenlik var
 Önce defile, sonra doğum
 'Gaultier' marka ekmek
 Otomobiliniz sizi hemen ele veriyor
 Dünya devleriyle aynı sahnedeler
 Bu motosikletler hiç devrilmiyor
 Dans sevişmeye benzer'
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
Bu fiyatları görmeden tatil planı yapmayın
Bu fiyatları görmeden tatil planı yapmayın
Denize sıfır, havuzu olan, odalarında klima, televizyon bulunan otel...
Sünnet çocukları taht istiyor
Sünnet çocukları taht istiyor
Okulların tatile girmesiyle birlikte sünnet telaşı da başladı.
Bir yüzü masum genç diğeri üstün adam
Örümcek Adam'ın üçüncü macerası "Doc Ock" adlı serüvenin 21. yüzyıl...
Ödüllü şeflerin mutfağı
Maçka'daki Parksa Hilton baştan aşağı yenilendi, en üst katında da Artz adıyla...
Şarabı bir de bağevinde için
Hafta sonunda şarapla ilgili farklı bir deneyim yaşamak isteyenler için Sevilen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.