kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Servet Yildirim @ SABAH
 

Ekonomide zor dönem

Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalar için zor bir dönem başlıyor. Gördüğümüz kadarıyla hükümetin en azından bazı üyeleri de bu durumun farkında. Dün CNBC-E'de Murat Akgün'ün sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Ali Babacan "Artık eskiye göre daha zor bir atmosfere giriyoruz" dedi ve gelecek iki yılın geçmiş iki yıldan farklı olacağının altını çizdi. Ali Babacan gibilerini böyle düşünmeye iten şey uluslararası ekonomik konjonktürde son zamanlarda meydana gelen ve çok kısa bir sürede ortadan kalkması mümkün olmayan olumsuz gelişmeler.
Son iki yılda dünya ekonomileri genellikle düşük faizlerin ve nispeten düşük ve istikrarlı petrol fiyatlarının etkisindeydi. Bu olumlu ortamın etkisiyle, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler uluslararası sermaye hareketlerinden paylarını aldılar ve düşük finansman ve enerji maliyetlerinin de yardımıyla enflasyonla mücadelede ciddi başarılar elde ettiler.
Gelecek iki yıl
Görünen o ki, gelecek iki yıl geçmiş iki yıldan bu anlamda oldukça farklı olacak. Babacan'ın son iki gündür altını çizdiği bu gerçek Türkiye'nin daha dikkatli davranmasını gerektiriyor. ABD Merkez Bankası faiz artırımı havasına girdi ve bu havanın en azından bir-iki yıllık dönem boyunca süreceği tahmin ediliyor. Bu gelişme dünya genelinde "yükselen faizler" döneminin başlamasına yol açacaktır. Yüksek faizlerin doğal sonucu olarak uluslararası piyasalarda borçlanma maliyetlerinin artması ve Türkiye gibi büyümek için dış kaynağa bağlı olan ülkelerin finansman maliyetlerinin göreli olarak artması kaçınılmaz.
Öte yandan son iki yılda nispeten istikrarlı bir görünüm veren petrol fiyatlarının son 21 yılın en yüksek düzeyini görmesi yeni bir dönemi başlattı. Fiyatlar kısa bir süre içinde eski düşük seviyelerine döner mi? Bu sorunun cevabını vermek kolay değil ama fiyatların bundan sonra daha dalgalı bir seyir izleyeceğini öngörebiliriz. Çünkü fiyat hareketlerinde payı olan politik gelişmelerin görünür bir gelecekte istikrara kavuşması olası değil.
Hazırlıklı girilmeli
Türkiye'nin bu zor döneme hazırlıklı girmesi gerekiyor. Bu tabloya bakarak "Türkiye ekonomisi bundan sonra kötüye gider" demek doğru olmaz. Bizim kontrolümüzde olmayan olumsuzluklara rağmen, eğer politikalar bu zorluklara göre dizayn edilirse ekonomik dengelerdeki düzelme devam eder. Ancak bazı politikalarda ısrar etmek gerekiyor. Bunların başında da mali disiplin geliyor.
Başbakan Erdoğan'ın İzmir İktisat Kongresinde faiz dışı fazlanın daha da düşürülebileceği anlamı çıkarılan sözlerine karşın geçen hafta Maliye Bakanı Unakıtan'ın ve dün Babacan'ın yüksek faiz dışı fazla verilmesinin önemini vurgulamaları bu çerçevede olumlu gelişmeler. Özellikle DPT ve Maliye'nin yüzde 4 dolayında bir faiz dışı fazla istediği, Hazinenin ise yüzde 5'te ısrar ettiği yolundaki söylentilerin dün Babacan tarafından yalanlanması umut verdi. Şimdi iş, iki yetkili ağız tarafından açıklanan bu niyeti halen üzerinde çalışılan ekonomik programa yansıtmaya kaldı. Bakalım hükümet bu politik cesareti gösterecek mi?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ekonomide zor dönem   / 24-06-2004
 IMF neden gecikti?   / 22-06-2004
 Türk bankalarına yabancı ilgisi   / 19-06-2004
 Petrol fiyatları tekrar yükselebilir   / 15-06-2004
 IMF ile dördüncü bir yol daha var   / 12-06-2004
 Enflasyondaki düşüş kalıcı mı?   / 10-06-2004
 Hazine'ye belediye baskısı   / 08-06-2004
 Danışıklı dövüş   / 05-06-2004
 Ek tedbirler   / 01-06-2004
 Bu gizliliğe gerek var mı?   / 29-05-2004
YAVUZ SEMERCİ
Aydın Ayaydın haklı çıktı
Aylar önce, Rekabet...
SERVET YILDIRIM
Kötü bir haber
Yerel yönetimlere ilişkin yasa tasarısı...
GÜNTAY ŞİMŞEK
NATO demokratik ortaklığımızı ateşleyecek
Türkiye önemli...
Kızına karşılık rehin...
Kız kaçıran gencin üvey kardeşini de kızın ailesi kaçırdı. Baba...
Apartmandaki hayvan yavrulayamaz !
TBMM'den geçen 'Hayvanları Koruma Yasası', evde kedi ve köpek...
İstanbul bu düğünlere hazırlanıyor
İstanbul bu düğünlere hazırlanıyor
İstanbul'un kaymak tabakası, temmuz ayının ilk günlerindeki üç düğüne...
IMKB
E: 17,355 D:% 2.76
DOLAR
S: 1,491,000 D:% -0.07
EURO
S: 1,809,000 D:% -0.33
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.