kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balcicek Pamir @ SABAH
 
Ben rujumu tazelerken sen yola koyul
Kahve içmezsem ruh gibi dolaşırım

Kahve içmezsem ruh gibi dolaşırım

Bu yazı kahve meraklıları için. Hani kahveniz daha leziz olsun diye

Kahve içmeden ayılamıyorum. Sabahları ilk fincanı bitirinceye kadar ruh gibi dolaşıyorum. Birileri bir şeyler söylüyor. Duyuyor muyum, orada mıyım, hala rüyada mıyım belli değil. Yanlış anlamayın, sabahları hem erken kalkarım hem de gayet neşeliyimdir. Ama kafamın çalışması için mutlaka bir kahve gerekiyor. Mümkünse filtre... Şöyle kocaman bir kupada, üstünde hafif dumanı tüten bir kahve. Tabii ki şeker yok. Şeker kahvenin tadını bozuyor. İnanmıyorsanız, kendinizi bir zorlayın, bir hafta şekersiz için, iddia ediyorum, bir daha asla kahvenize tatlı katmayacaksınız. Nereden mi çıktı kahve yazısı? Geçenlerde Dunkin' Donuts'ta kahve içiyordum. Şimdi kadınların ne düşündüğünü biliyorum. Hemen cevap veriyorum, hayır donut yemedim. Yemedim çünkü itiraf ediyorum "Boston Cream" çeşidi kalmamıştı. Hani şu içinden kremaların aktığı...
Kahvemi içerken gözüm broşürlere takıldı. Hiç okumam. Yanlışmış. O kadar yararlı bilgiler verebiliyorlarmış ki, şaşırırsınız. İşte bugün bu yüzden bu yazı. Filtre kahve tutkunları için... Sadece evinizde, büronuzda yapmanız için değil, bir restoranda ya da cafede beğenmediğiniz bir kahveyi geri göndermeniz için... Afiyet olsun.

* Kahvenin ömrü pakette çıkarıldıktan ve ağzı hava geçirmeyen bir kavanoza konduktan sonra bile sadece 10 gün.

* Hava, nem ve ışık kahvenin baş düşmanı. Kahveyi her zaman ışık ve hava geçirmeyen kaplarda saklayın.

* Kahve kesinlikle buzdolabında veya derin dondurucuda saklanmaz. (Neden? Çünkü kahve yaşayan bir organizma olduğu için buzdolapları gibi nemli ortamlarda çekirdekler arasında etkileşim başlar, gerçek aromasını ve lezzetini kaybeder.)

* Kahve makineniz her zaman temiz olmalı. Eğer artıklar kalırsa kahve tadında acılaşma olur.

* Kahvelerin yüzde 95'inin su olduğunu göz önüne alırsak, koyduğunuz suyun iyi filtre edilmiş olması gerekir.

* Demleme işlemi biter bitmez, filtre kağıdının atılması gerekir. Uzun süreler kahve sürahisi üzerinde bırakılan filtrelerden akan kahve asidik ve acımsı olur.

* Her bir bardak kahve için makineye sadece 9, 5 gram kahve koymalısınız.

* Demlenen kahvenin bekleme süresi 18 dakikayı geçmemeli. Eğer termosta bekletilecekse ancak bu süre bir saate uzayabilir. Kahve hiçbir zaman tekrar ısıtılarak içilmemeli.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Öğlen karakolda gece Reina'da   / 19-06-2004
 Mavi bebek ameliyatının başrolünde bir marangoz vardı   / 12-06-2004
 Kadın elbiseme bayıldı hem de o kadın   / 05-06-2004
 Bir radyo programında iki saat ne konuşulur?   / 29-05-2004
 Adam kadını tokatlıyor ve ben çok gülüyorum   / 22-05-2004
 Ben rujumu tazelerken sen yola koyul   / 15-05-2004
 Emekliyoruz yavaş yavaş   / 08-05-2004
 Türk kadınını temsil etmiyorum   / 01-05-2004
 Eline sağlık, müthiş olmuş gel seni bir öpeyim   / 24-04-2004
 Hem yılın girişimcisi ol hem de iki çocuk doğur   / 17-04-2004
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Devir kilo ölçen bilgisayar devri
İstemedim cumartesi...
İstanbullular denize koşuyor
İstanbullular denize koşuyor
Güneyden İstanbul sahillerine transfer olan "beach club"lar, hafta...
Özel formüllerle evde güzelleşin
Özel formüllerle evde güzelleşin
Bitki bilimi ve güzellik uzmanı Suna Dumankaya, genç kalmanın...
Sanayi toplumunun 'gay' aşıkları
Haftanın iki filmi de cinsellik temalı. Ama geçmişte yaz aylarının...
Kadın bedeninin vazgeçilmez cazibesi
Yönetmen Catherine Breillat, ilerleyen yaşının da etkisiyle artık...
Istakoz bahane ama balık şahane
Üç yıldır Çeşme'nin Çiftlikköy'ünde faaliyet gösteren ıstakoz...
Evimizin can damarı Mutfaklarımız
Mutfaklar, evimizin en sıcak bölümüdür. Ancak bu mekanı dekore ederken dikkat...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.